Άνεργοι..με προσόντα

Το μείζον θέμα της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη απασχόλησε τη βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία φιλοξένησε συνεντεύξεις δύο Ελλήνων νεαρών που έχουν αποφοιτήσει από πανεπιστημιακές σχολές και βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία.

«Σε όλη σου τη ζωή σου λένε ότι είσαι ένας χρυσός πρίγκιπας. Το μέλλον σε περιμένει: είναι λαμπρό, είναι δικό σου. Έχεις πτυχίο. Θα έχεις μία καλή δουλειά, μία υπέροχη ζωή. Και τότε ξαφνικά ανακαλύπτεις ότι δεν είναι αλήθεια», λέει η Αργυρώ Παρασκευά, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακό στη μοριακή βιολογία.

Ή όχι τόσο ξαφνικά. Η Αργυρώ Παρασκευά αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο πριν από πέντε χρόνια. Εκτός από κάποια ιδιαίτερα μαθήματα, μία 50σέλιδη έκθεση που έγραψε και ένα σύντομο πέρασμα από ένα ιατρικό εργαστήριο, δεν έχει εργασιακή εμπειρία.

Πίνοντας ένα κρύο τσάι σε μία ηλιόλουστη καφετέρια της Θεσσαλονίκης, η Αργυρώ εξηγεί ότι έχει γράψει ένα σωρό επιστολές. Κάθε λίγους μήνες και ένας νέος γύρος: σε σχολεία, εργαστήρια, νοσοκομεία, κλινικές και εταιρείες. Τις παραδίδει χέρι με χέρι. Είχε τρεις συνεντεύξεις. «Θα πάω οπουδήποτε, κυριολεκτικά οπουδήποτε», συνεχίζει.

«Δεν έχω πλέον την πολυτέλεια να πιστεύω ότι έχω επιλογές. Εάν κάπου χρειάζονται καθηγήτρια, θα πάω. Αν χρειάζονται γραμματέα θα πάω. Αν χρειάζονται βοηθό σε εργαστήριο θα πάω», λέει η Αργυρώ.

Ο Guardian φιλοξενεί και δηλώσεις του Βασίλη Στόλη, ενός 27χρονου με μάστερ στις πολιτικές επιστήμες και -εκτός από τις βραδιές που παίζει μπουζούκι σε εστιατόρια- είναι άνεργος από το 2010.«Μερικές φορές, δεν θα πω ψέματα, νιώθω πολύ άσχημα», λέει ο Βασίλης, ο οποίος ζει σε ένα διαμέρισμα που ανήκει στον παππού του.

«Είναι ειλικρινά άθλιο μερικές φορές. Πληρώνεις λογαριασμούς, βγαίνεις με το κορίτσι που σου αρέσει και μπορείς να πάρεις μόνο ένα ποτό. Ούτε σινεμά, ούτε διακοπές».Παρόμοιες απόψεις έχουν και άλλοι νεαροί Ευρωπαίοι. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι, με τα νούμερα να μεγαλώνουν κάθε μήνα.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες αποφάσισαν μέτρα ενίσχυσης 6 δισ. ευρώ για την ανεργία των νέων σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν μία μάστιγα που τείνει να πάρει ιστορικές διαστάσεις.

Πηγή: The Guardian

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.