Άνθρωποι – πηγή έμπνευσης: Το αντίδοτο κατά της μιζέριας

Σε μια κοινωνία που διψάει για ήρωες, ελπίδα και πρότυπα, ψάχνεις κι εσύ να βρεις ένα κλαδί να πιαστείς. Ένα έργο, ένα βιβλίο, μια ιδέα που θα λειτουργήσει για σένα σαν πηγή έμπνευσης. Μια κινητήριος δύναμη που θα σου δώσει αυτή τη μικρή ώθηση που χρειάζεσαι, για να προχωρήσεις, όταν έχεις κολλήσει και δε λες να πάρεις μπρος. Κι αν έχεις εξαντλήσει όλα τα βιβλία και τις αισιόδοξες ταινίες που υπάρχουν και παραμένεις σε τέλμα, πριν κυλιστείς στον απόλυτο βούρκο, ψάξε για ανθρώπους.

Άνθρωποι – πηγές έμπνευσης είναι το νέο είδος προς εξαφάνιση, που πρέπει όλοι μας με νύχια και με δόντια να διατηρήσουμε στη ζωή. Κινούνται σε απόσταση χιλιοστών από εμάς και παρόλα αυτά κάποιοι δεν τους έχουν συναντήσει ποτέ. Είναι εκείνοι οι άνθρωποι που έχουν τη μαγική ιδιότητα να μη βαριούνται ποτέ, να μη μιζεριάζουν ποτέ, και να μη θυμώνουν ποτέ. Αρκεί μόνο ένα χαμόγελο, ένα νεύμα και μια κίνηση τους στο χώρο,  για να σε παρασύρουν κι εσένα σε μια πλημμύρα θετικής ενέργειας. Άνθρωποι αστείρευτοι, που ακόμα κι αν είσαι έτοιμος να πέσεις στον γκρεμό, μετά από μια συζήτηση μαζί τους, μπορείς εύκολα να αρχίσεις να χορεύεις ξυπόλητος στη βροχή. Άνθρωποι που σου δίνουν τη δύναμη να συνεχίσεις να προσπαθείς. Άνθρωποι που σου μεταδίδουν τη γνώση τους χωρίς κομπλεξισμούς και σου δίνουν ερεθίσματα. Άνθρωποι που μας παρακινούν να θέλουμε να γίνουμε όλο και καλύτεροι.

Πριν απογοητευτείς ότι δεν ξέρεις κανέναν τέτοιον άνθρωπο, ψάξε καλύτερα. Συνήθως είναι κρυμμένοι. Μπορεί να είναι η καθηγήτρια των γαλλικών σου, ο/η κολλητός/ή σου, ο/η γκόμενος/α σου ή το αφεντικό σου. Η συμπαθητική γειτόνισσα που κάθε φορά που σε βλέπει, χαμογελάει ή ο άγνωστος τύπος στο πάρτι, που ενώ δεν ξέρεις καν γιατί συνεχίζεις και μιλάς μαζί του, έχετε περάσει όλο το βράδυ μαζί. Ο παππούς, η γιαγιά, οι γονείς σου, η αδερφή σου, ένας παλιός καθηγητής Αρχαίων, που τα λόγια του έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη σου, η καθηγήτρια του φλαμέγκο σου (οι καθηγητές είναι μια ομάδα που λόγω επαγγέλματος έχει πολλούς τέτοιους ανθρώπους – εμπνευστές). Ο προπονητής του καράτε, ο γυμναστής σου, ο καθηγητής του πιάνου σου (τι λέγαμε για τους καθηγητές;), οι ερασμίτες φίλοι σου.

Αν κάποιο από αυτά τα πρόσωπα σου φαίνεται γνώριμο, ανήκεις στην κατηγορία των τυχερών που τους έχουν ήδη ανακαλύψει. Συνέχισε λοιπόν την παρέα μαζί τους και μην τους αφήσεις ούτε κατά διάνοια να φύγουν από τη ζωή σου. Πάρε όσο περισσότερο μπορείς από τη λάμψη τους και μπες κι εσύ στη μαγική αλυσίδα, σε αυτό το αλισβερίσι έμπνευσης.
Κι αν ακόμα δυσκολεύεσαι να τους εντοπίσεις, γίνε εσύ ένας από αυτούς. Προσπάθησε, όσο μπορείς –ναι σε ακούω, είναι δύσκολο- να ξεπερνάς τους βομβαρδισμούς όλων των ειδών που καθημερινά δέχεσαι και να χαμογελάς στον φούρναρη, στον καφετζή και στον συνεπιβάτη σου στο λεωφορείο. Το πιθανότερο είναι να σε περάσει για τρελό στην αρχή αλλά που θα πάει θα το ανταποδώσει. Μάθε ένα τραγούδι στο ανηψάκι σου, φτιάξε κουλουράκια με την κόρη σου. Λειτούργησε εσύ εμπνευστικά για τους άλλους και θα δεις ότι σιγά σιγά θα περιτριγυρίζεσαι μόνο από τέτοιους ανθρώπους.

Κι αν όλα αυτά σου φαίνονται ουτοπίες, μάλλον εσύ είσαι ευχαριστημένος από τα πρόσωπα που βλέπεις γύρω σου όταν περπατάς στο δρόμο.
Τι θα έλεγες λοιπόν να αφήσεις τα «θέλω να χάσω δυο πόντους απ’τη μέση», και να βάλεις την αναζήτηση έμπνευσης πιο ψηλά στη φετινή λίστα των New Year’s Resolutions σου;

Αγγελική Νικολάρη

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.