[Άποψη] Η κρίση στην Κύπρο με… λίγα λόγια

kypros krisiΤου Άρη Πετρουλάκη

Οι τελευταίες μέρες έχουνε ιστορική σημασία για την Κύπρο καθώς αναδεικνύουν τη δομική αντίθεση της συγκρότησης της Ε.Ε.

Η Κύπρος -για μια σειρά από λόγους που δεν είναι της παρούσης- εξυπηρετεί την Ευρωπαϊκή Οικονομία λειτουργώντας ως μια σκιώδης τραπεζική κατάληξη εξαγώγιμων κεφαλαίων, προερχόμενων από χώρες τόσο εντός όσο και εκτός Ε.Ε. Η οικονομία της χώρας, με τις ευλογίες των κατοίκων της, είχε μέχρι το πρόσφατο παρελθόν της τη δομή μιας οικονομίας παροχής τραπεζικών υπηρεσιών. Αυτό το κράτος όταν αντιμετώπισε το ενδεχόμενο να διαχειριστεί μια χρεοκοπία μιας μεγάλης Τράπεζας αποφάσισε να μην την αφήσει στο έλεος τής, αλλά να αναλάβει το κράτος τη διάσωσή της, δηλαδή τα χρέη και τις καταθέσεις τής.

Περίπου ένα χρόνο πριν όταν φάνηκε πως το κράτος δεν θα μπορούσε να τη συντηρεί με ιδίους πόρους την εν λόγω τράπεζα αναζητήθηκαν πόροι εκτός της χώρας, μιας και κάθε απόπειρα πώλησής της υπήρξε αποτυχημένη. Ο τότε πρόεδρος κ. Χριστόφιας, αφού ανάλωσε πολύτιμο χρόνο σε κούφιους -όπως αποδείχθηκε – λεονταρισμούς, διαλαλώντας στεντόρεια πως θα βρει χρήματα από Ρώσους και Κινέζους, και αφού έκανε πολλές αποτυχημένες απόπειρες κατέληξε να συμφωνήσει ένα κάκιστο μνημόνιο με τους Ευρωπαίους Εταίρους, το οποίο προέβλεπε κούρεμα των καταθέσεων (επί της αρχής και χωρίς προσδιορισμό αριθμών) και να το υπογράψει. Μη θέλοντας να κατεβεί στις εκλογές και να το υπερασπιστεί προκήρυξε εκλογές και παρέδωσε στον επόμενο πρόεδρο κ Αναστασιάδη το συμφωνημένο -επί της αρχής- πρόγραμμα, ενώ εκείνος το εξειδίκευσε  αποφασίζοντας κούρεμα καταθέσεων κλιμακωτά σε όλους τους καταθέτες, όλων των Τραπεζών. Το πρόγραμμα δεν κατόρθωσε να λάβει τις απαραίτητες ψήφους από το Εθνικό κοινοβούλιο και η κρίση εντάθηκε κατά πρωτοφανή στη σύγχρονη ιστορία του νησιού, τρόπο. Μετά από αλλεπάλληλες και με πολλές εντάσεις διαφωνίες και διαμάχες, και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η συμφωνία κινείται στην ίδια λογική με το ερώτημα να είναι το ύψος των καταθέσεων, πέρα από το οποίο θα υπάρξει φορολόγηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.