[Άποψη] Κοινοβουλευτικό «κύρος»

xrisi avgi 1Του Άρη Πετρουλάκη

Είναι χωρίς αμφιβολία θετική εξέλιξη το γεγονός πως αποφάσισε το κοινοβούλιο να αντιδράσει με δυναμισμό στο ντροπιαστικό και άθλιο φαινόμενο της Χ.Α. Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση το πολιτικό σύστημα του δημοκρατικού τόξου έκανε μια κίνηση που έδειξε στους ναζί πως η δημοκρατία έχει και τα μέσα και τη διάθεση να συγκρουστεί μαζί τους εμπράκτως.

Φυσικά αναφέρομαι στα γνωστά γεγονότα όπου ο Χρυσαυγίτης σε μια ακόμα επίδειξη τσαμπουκά και περιφρόνησης προς το κοινοβουλευτικό σύστημα ,προκάλεσε (σε τρισάθλια Ελληνικά) μια φασαρία άνευ αντικειμένου.Είναι φυσικά προφανές πως ο Χρυσαυγίτης ούτε ενδιαφερόταν για το θέμα της συζήτησης, ούτε για το θεσμό που υπηρετεί. Η φασαρία ήταν ενταγμένη στη γνωστή στρατηγική της Χ.Α. της απαξίωσης του κοινοβουλίου και τη διάδοση των φρικαλέων, απάνθρωπων πρακτικών και ιδεών της. Ωστόσο ο κ. Δραγασάκης, τηρώντας άψογα τα καθήκοντά του, όρθωσε το ανάστημά του, και προειδοποίησε το βουλευτή να σταματήσει τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς για να μην υποστεί τις κυρώσεις, δείχνοντας για πρώτη φορά πυγμή εναντίον της συμμορίας που αντιλαμβάνεται το ρόλο της ως προστάτη κοινωνικών ομάδων.
Η ναζιστική ομάδα αποχώρησε τελικά χωρίς να χρειαστεί η παρέμβαση του φρούραρχου που βρισκόταν λίγα μέτρα δίπλα, ωστόσο το χτύπημα που δέχθηκε ήταν καίριο διότι τους έγινε μάθημα πως οι δημοκρατικοί θεσμοί έχουν όπλα στη φαρέτρα τους για να πολεμήσουν τους αμφισβητίες τους. Χωρίς να ισχυρίζομαι πως είναι αρκετό ήταν ένα πολύ καλό πρώτο βήμα το οποίο, εάν συνδυαστεί με νομικές ενέργειες εναντίον τους, και συστηματική πολιτική πολεμική, ίσως είναι ένα καλό βήμα στην απομόνωση της Χ.Α.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.