Ένας χρόνος από το «μαύρο» στην ΕΡΤ κι ακόμα προσπαθούν!

Σήμερα, 11 Ιουνίου κλείνει ένας χρόνος από «το μαύρο» της μνημονιακής κυβέρνησης στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και βρίσκει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ να συνεχίζουν τον αγώνα για τις δουλειές τους, την αξιοπρέπειά τους και την πραγματική ενημέρωση», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΕΡΤ, καλώντας τους πολίτες σε κινητοποίηση.

ert7

Συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και πορείες έχουν προγραμματιστεί από τους εργαζομένους προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στην κυβέρνηση και την πολιτική της.

Με σύνθημα: «Το μαύρο δεν στάθηκε ούτε λεπτό στην ΕΡΤ ας το διώξουμε κι απ’ τις ζωές μας» καλούν τους εργαζομένους όλων των κλάδων να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες διαδηλώσεις.

ert

Ας θυμηθούμε τι ζήσαμε πέρυσι τέτοια μέρα…

Ήταν ξημέρωμα 11ης Ιουνίου και κανείς δεν φανταζόταν τι θα επακολουθούσε. Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν για απολύσεις στην ΕΡΤ αλλά κανείς δεν φανταζόταν ότι ένα δημοσίευμα μιας κυριακάτικης εφημερίδας λίγες εβδομάδες πριν θα επαληθευόταν με τον πιο τραγικό τρόπο για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ και τις οικογένειές τους αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα έπεφτε μαύρο στις οθόνες όλων των ελλήνων ένα απόγευμα του καλοκαιριού του 2013….

Η αγωνία των εργαζομένων «λες να είμαι εγώ στις απολύσεις που ακούγονται;» έδωσε την θέση της στο πιο αγωνιώδες ερώτημα: «άκουσες κάτι για κλείσιμο της ΕΡΤ; Αποκλείεται!», απαντούσαν μόνοι τους μονολογώντας…

Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν, τα δημοσιεύματα επίσης αλλά κανείς δεν φανταζόταν όλα όσα θα ακολουθούσαν, την ένταση που θα είχαν και την διάρκεια. Στις 11 Ιουνίου 2013, εκεί γύρω στο μεσημέρι ακούστηκε η πληροφορία περί διαγγέλματος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου. Κανείς δεν ήξερε τις θα έλεγε. Μέχρι την τελευταία στιγμή όλοι περίμεναν κάτι κακό αλλά όχι το χειρότερο.

Και τότε μπήκαν στην ζωή μας τρείς λέξεις: Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής οι εργαζόμενοι σε αναβρασμό έκαναν γενικές συνελεύσεις και αποφάσιζαν κατάληψη. Το πρόγραμμα θα συνεχιζόταν κανονικά τόσο στο ραδιόφωνο όσο και στην τηλεόραση.

ert5

Η ΕΡΤ έγινε παγκόσμιο trend στο twitter και η Ευρώπη κυρίως παρακολουθούσε με απορία πως είναι δυνατόν μια κυβέρνηση να αποφασίζει το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μέσα σε λίγες ώρες και τόσο απροειδοποίητα.

Και ήρθε η 6η απογευματινή, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακοινώνει υπο τύπον διαγγέλματος το κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά και να μιλά απαξιωτικά και με σκληρούς χαρακτηρισμούς για τους εργαζόμενους στην δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Μεταξύ άλλων είχε αποκαλέσει «ιερες αγελάδες» τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, θύλακα αδιαφάνειας με σκανδαλώδη τρόπο λειτουργίας και ανήγγειλε ότι σύντομα θα λειτουργήσει νέος φορέας ραδιοτηλεόρασης, που θα είναι δημόσιος αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικός. Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος για να λειτουργήσει ο φορέας αυτός που φαντάστηκε ο πρώην πλεον κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδόκογλου και με τις περισσότερες «ιερές αγελάδες» να εργάζονται και στο νεο φορέα…

Είχε πει επίσης ότι οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν. (Ενα χρόνο μετά δεν έχουν αποζημιωθεί).

ert1

Οι ώρες περνούσαν και κόσμος πολύς συγκεντρωνόταν έξω από την ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Το προαύλιο είχε γεμίσει και η Μεσογείων είχε κλείσει και στα δυο ρεύματα.

Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο εξέπεμπαν κανονικά. Μέχρι τις 23.15. Η Ελλη Στάη στις 21.00 είπε το τελευταίο δελτίο ειδήσεων και στις 23.15 ακριβώς έπεσε μαύρο στις οθόνες όλης της Ελλάδας…

ert2

Αυτό το μαύρο ήταν μια μελανή σελίδα στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Απ’ όποια σκοπιά και να το δει κανείς, στις 11 Ιουνίου 2013 μέσα και έξω από την ΕΡΤ γραφόταν ιστορία…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.