Ένα βήμα πιο κοντά στην πρόληψη του καρκίνου

dna_701162496Ερευνητές στη Μεγάλη Βρετανία δημιούργησαν τον πρώτο λεπτομερή χάρτη με τις διαδικασίες μετάλλαξης που βρίσκονται πίσω από την ανάπτυξη όγκων, ανοίγοντας τον δρόμο – όπως ελπίζει τουλάχιστον η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα – για την καλύτερη αντιμετώπιση και θεραπεία διάφορων μορφών καρκίνου.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε προχθές στην έγκυρη εβδομαδιαία επιθεώρηση «Nature», ερευνητές που ανέλυσαν περισσότερα από 7.000 γονίδια, τους λεγόμενους γενετικούς κώδικες, κοινών μορφών καρκίνου ανακάλυψαν 21 διαφορετικές «υπογραφές» διαδικασιών που οδηγούν σε μετάλλαξη του DNA των κυττάρων. Ανεξάρτητοι ειδικοί στην καταπολέμηση του καρκίνου χαρακτήρισαν την ανακάλυψη «εξαιρετικά σημαντική», καθώς αναμένεται να οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων στρατηγικών πρόληψης αλλά και θεραπείας στο μέλλον της ασθένειας.

Όλες οι μορφές καρκίνου προκαλούνται από μεταλλάξεις του DNA στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Οι επιστήμονες μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να ανακαλύψουν κάποιες αιτίες καρκίνου, όπως για παράδειγμα χημικά που βρίσκονται στον καπνό και προκαλούν μεταλλάξεις στα κύτταρα του λάρυγγα, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Ρόιτερ. Επίσης, έχουν ανακαλύψει ότι η περιπετειώδης ακτινοβολία δημιουργεί μεταλλάξεις στα κύτταρα του δέρματος οδηγώντας με καρκίνο του δέρματος. Ωστόσο, δεν έχουν καταφέρει να ανακαλύψουν ακόμη τις βιολογικές διεργασίες που προκαλούν τις μεταλλάξεις οι οποίες βρίσκονται πίσω από τις κοινές μορφές καρκίνων. Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα ότι η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των μορφών αυτών.

Πηγή: madata.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.