Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ: Που θα οδηγήσει;;

euro draxmiΤης Ειρήνης Κοτσώνη

Υπάρχουν συνεχείς προβλέψεις ότι η Ελλάδα θα πρέπει να «βγει» από το ευρώ, σύμφωνα με ξένους αναλυτές. H κυβέρνηση της Ελλάδας θα πρέπει να ακολουθήσει το πρόγραμμα περικοπών, συμφωνώντας έτσι με τις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε διαφορετική περίπτωση, δενθα λάβει τις επιπλέον δόσεις του δανείου, για την αποπληρωμή των οφειλών της.

Το ερώτημα, όμως, είναι τι επιπτώσεις θα έχει μια πιθανή χρεωκοπία της
Ελλάδας, τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ελληνική κατάρρευση
Οι πρώτες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το αρνητικό ενδεχόμενο είναι οι ελληνικές τράπεζες. Οι αποταμιεύσεις των ανθρώπων θα «παγώσουν». Πολλές επιχειρήσεις θα πτωχεύσουν και το κόστος εισαγωγών – που στην Ελλάδα κατά κύριο
λόγο γίνεται για τρόφιμα ή φάρμακα – θα μπορούσε να διπλασιαστεί, τριπλασιαστεί ή και να τετραπλασιαστεί. Επίσης, η νέα δραχμή θα είναι πολύ χαμηλή σε αξία έναντι των άλλων νομισμάτων της Ευρώπης και του κόσμου.
Με τις τράπεζες να βαράνε… κανόνι, οι Έλληνες θα είναι αδύνατο να δανειστούν, ενώ θα ήταν εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο να υπάρξουν εισαγωγές σε όλα τα είδη. Εν τω μεταξύ, μία από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων στην Ελλάδα, ο τουρισμός, θα μπορούσε να διαταραχθεί από την πολιτική και κοινωνική αναταραχή της χώρας. Σε μία πιο μακροπρόθεσμη βάση, η οικονομία στην Ελλάδα θα πρέπει να επωφεληθεί από τη δημιουργία μίας πιο ανταγωνιστικής συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο.

Οι τράπεζες σε… χάος
Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων θα κάνει ουρές έξω από τις τράπεζες για να αδειάσει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, πριν «παγώσουν» ή μετατραπούν σε δραχμές και θα χάσουν το ήμισυή και περισσότερο της αξίας τους. Οι καταθέτες σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας, διατρέχουν και εκείνοι κίνδυνο αποχώρησης από το ευρώ, αφού στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους ενδέχεται να τα μεταφέρουν σε γερμανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Κάτι τέτοιο θα πυροδοτήσει μια τραπεζική κρίση στη νότια Ευρώπη.
Η εμπιστοσύνη σε άλλες τράπεζες που έχουν δανείσει μεγάλο αριθμό χρημάτων στη νότια Ευρώπη θα χαθεί, όπως είναι οι γαλλικές τράπεζες, και μπορεί επίσης να καταρρεύσουν. Η τραπεζική κρίση είναι αρκετά πιθανό να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως είχε συμβεί και το 2008. Από την πλευρά της, η ΕΚΤ μπορεί να παρέχει τρισεκατομμύρια ευρώ για δάνεια διάσωσης για να στηρίξει τις τράπεζές της με το επιπλέον κεφάλαιο που απαιτείται για την απορρόφηση των ζημιών και την αποκατάσταση της τραπεζικής εμπιστοσύνης. Αυτό, όμως, θα είχε εκ νέου ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να πτωχεύσουν και εκείνες.

Συνεχές κλείσιμο επιχειρήσεων
Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν νομική και οικονομική καταστροφή. Πολλά συμβόλαια που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο θα μετατραπούν σε δραχμές, ενώ άλλα συμβόλαια που έχουν βάση το διεθνές δίκαιο θα παραμείνουν σε ευρώ. Πολλές συμβάσεις θα μπορούσαν να καταλήξουν σε δικαστική διαμάχη για το αν θα πρέπει να μετατραπούν ή όχι.
Την ίδια ώρα, ελληνικές επιχειρήσεις που χρωστούν ακόμα μεγάλα ποσά σε ευρώ στους ξένους δανειστές, με τις κύριες πηγές εισοδήματός να μετατρέπονται σε δραχμές, δεν θα είναι πλέον σε θέση να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Πολλές επιχειρήσεις θα προβούν σε πτώχευση – τα χρέη τους θα είναι περισσότερα από την αντικειμενική τους αξία – και η συγκεκριμένη οδός θα μοιάζει αδιέξοδη. Οι ξένοι δανειστές και επιχειρηματικοί εταίροι των ελληνικών επιχειρήσεων θα έχουν μεγάλες
απώλειες από την όλη κατάσταση.

Η κρίση του δημόσιου χρέους
Το δημόσιο χρέος είναι τα χρήματα που δανείζεται η κυβέρνηση μίας χώρας από τους ίδιους τους πολίτες της ή από επενδυτές σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, δημιουργεί ένα θέμα ότι αυτό μπορεί να συμβεί και σε άλλα μέλη της, και οι επενδυτές θα αμφιβάλλουν για τον δανεισμό άλλων χωρών της Ευρωζώνης που έχουν παρόμοια προβλήματα.
Αυτό θα μπορούσε να αφήσει τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας χωρίς τα χρήματα που χρειάζονται για το σχέδιο διάσωσής τους. Αυτές οι δύο μεγάλες χώρες αντιπροσωπεύουν το 28% του συνόλου της οικονομίας της Ευρωζώνης, όμως το ταμείο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί του παρόντος δεν έχει αρκετά χρήματα για να στηρίξει και τις δύο. Ακόμη και η κυβέρνηση της Γαλλίας θα μπορούσε να μπει σε μπελάδες, αν χρειαστεί να ξεμπλέξει τον τεράστιο τραπεζικό της τομέα.

Αναταραχή στην αγορά
Οι επενδυτές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και οι δανειστές σε όλο τον κόσμο μπορεί να αρχίσουν το «ξεπούλημα» σε ριψοκίνδυνες επενδύσεις και να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε ασφαλή μέρη. Οι χρηματιστηριακές αγορές θα βυθιστούν. Οι
υψηλού κινδύνου δανειολήπτες ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν αισθητά μεγαλύτερο κόστος δανεισμού, αν δεν μπορέσουν να δανειστούν.
Εν τω μεταξύ, ασφαλή νομίσματα, όπως το δολάριο, το γιεν, το ελβετικό φράγκο, ο χρυσός και η λίρα θα αυξήσουν την αξία τους, ενώ οι ασφαλείς χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να δανειστούν φθηνότερα. Δεν υπάρχουν, όμως, μόνο άσχημα νέα, η τιμή του πετρελαίου μπορεί να πέσει απότομα.

Πολιτικές αντιδράσεις
Αν και η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ θα έχουν μεγάλες απώλειες από τα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα, η κοινή γνώμη στη Γερμανία μπορεί να στραφεί εναντίον τους για την πιθανή βοήθεια σε μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Ο ρόλος της ΕΚΤ από εκεί πέρα που έδινε αθόρυβα δάνεια σε αυτές τις χώρες τους προηγούμενους μήνες, θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική έκρηξη, κάτι που θα δυσκολέψει τις προσπάθειες της ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει την οικονομική στήριξή της.
Παρόλα αυτά, η απειλή της κατάρρευσης θα μπορούσε να ωθήσει την Ευρώπη ή την Ευρωζώνη σε μία συνολική λύση – είτε με τη διάλυση του ενιαίου νομίσματος ή με την ολοκλήρωσή τους, με τη δημιουργία μίας ενιαίας, από εκλεγμένους βουλευτές, δημοκρατία με την επίβλεψη ενός τεράστιου αριθμού τραπεζών και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη – τόνωση των επενδύσεων υποδομής.

Ύφεση
Οι τράπεζες της ΕΚΤ που επλήγησαν μπορεί να αναγκαστούν να μειώσουν τον δανεισμό τους. Οι επιχειρήσεις θα φοβούνται για το μέλλον του ευρώ και ίσως έτσι μειωθούν οι επενδύσεις. Αντιμέτωποι με έναν καταιγισμό από άσχημες ειδήσεις στον Τύπο, οι απλοί άνθρωποι θα περιορίσουν τις δαπάνες τους. Όλα αυτά θα μπορούσαν να ωθήσουν την Ευρωζώνη σε βαθιά ύφεση.
Τέλος, το ευρώ θα χάσει την αξία του στις αγορές συναλλάγματος, προσφέροντας κάποια ανακούφιση για την Ευρωζώνη, καθιστώντας την πιο ανταγωνιστική στο διεθνές εμπόριο. Ωστόσο, η άλλη πλευρά είναι ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα γίνει λιγότερο ανταγωνιστικός, κυρίως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ιαπωνία, υπονομεύοντας τις αδύναμες οικονομίες του. Ακόμη και η Κίνα, η οικονομία της οποίας επιταχύνεται απότομα, θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ύφεση.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.