Έρευνα: Γιατί ξεχνάμε πράγματα όταν προσπαθούμε να θυμηθούμε κάτι;

μνημη

Μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα έρχεται να ρίξει φως σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του ανθρώπινου νου.

Πόσες φορές δεν έχει τύχει να ξεχάσετε ξαφνικά τον κωδικό πρόσβασης του παλιού κινητού σας, το όνομα του συμμαθητή που καθόσασταν επί έξι χρόνια στο ίδιο θρανίο ή τα γενέθλια του αδερφού σας;

Οι επιστήμονες των Πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Μπέρμιγχαμ, με επικεφαλής την Μαρία Γουίμπερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Nature Neuroscience», πραγματοποίησαν μία σειρά από πειράματα μνήμης με μία ομάδα 24 εθελοντών, καθώς και μαγνητική απεικόνιση του εγκεφάλου τους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στην εξής διαπίστωση. Όταν προσπαθούμε να θυμηθούμε κάποιο πράγμα συγκεκριμένα αυτό οδηγεί στην εξασθένηση της μνήμην άλλων «ανταγωνιστικών» πραγμάτων. Η όλη διαδικασία, σύμφωνα με τους ειδικούς αποκαλείται μηχανισμός «προσαρμοστικής απώλειας μνήμης».

«Πολλοί άνθρωποι θα ξαφνιαστούν που θα ακούσουν ότι η ανάκληση κάποιων αναμνήσεων έχει και μία πιο σκοτεινή πλευρά, καθώς μας κάνει να ξεχνάμε άλλες μνήμες, καταπιέζοντας τες κυριολεκτικά»,ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας Μαρία Γουίμπερ.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες έχουν δύο βασικές θεωρίες: Η μία υποστηρίζει ότι οι παλαιότερες μνήμες δεν εξασθενούν, αλλά απλώς ″σκεπάζονται″ από νεότερες μνήμες (π.χ. το παλιό password από το καινούριο), ενώ, σύμφωνα με τη δεύτερη θεωρία, οι παλαιότερες μνήμες όντως εξασθενούν, όταν νέες ανταγωνιστικές μνήμες έρχονται να καταλάβουν τη θέση των πρώτων.

Η νέα έρευνα φαίνεται να υποστηρίζει τη δεύτερη θεωρία.

RoadStory.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.