Έρχονται τα «πάνω- κάτω» στους Ολυμπιακούς Αγώνες

ioclogocolourverticalenglishdigital

Σαράντα(!) ριζοσπαστικές αλλαγές ψήφισαν τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), κατά τη διάρκεια της 127ης Γενικής Συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μονακό. Οι αλλαγές θα εισαχθούν για πρώτη φορά, στη δομή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Σε γενικές γραμμές, το επίκεντρο σε πολλές από τις εν λόγω καινοτομίες είναι οι αθλητές. «Οι αθλητές θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Θα υπάρξουν σεμινάρια ώστε να ενημερώνονται για θέματα που έχουν σχέση με τις απαγορευμένες ουσίες και θα επιβραβεύονται οι «καθαροί»», δήλωσε ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (EOE), ο οποίος παρακολούθησε τη Συνέλευση. Η εισαγωγή αθλημάτων θα γίνει περισσότερo ευέλικτη, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές και στους όρους διεκδίκησης των Ολυμπιακών διοργανώσεων. Επίσης, ο Ολυμπισμός θα αποκτήσει δικό του τηλεοπτικό κανάλι. Τέλος, κανένα «Αθάνατο» μέλος της ΔΟΕ δε θα είναι ισόβιο.

Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των ολυμπιακών αθλημάτων θα αποτελέσει παρελθόν. Θα μπει το όριο των 10.500 αθλητών σε 310 αγωνίσματα, για τους θερινούς και των 2.900 αθλητών σε 98 αγωνίσματα, για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αλλαγές προωθούνται και για τους  όρους διεκδίκησης των Ολυμπιακών διοργανώσεων. Θα υπάρξει μεγαλύτερη οικονομική «ευελιξία» σε σχέση με το παρελθόν. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο περιβάλλον, καθώς επίσης και στη μετα-ολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων.

Όσον αφορά στη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού, η ΔΟΕ αποφάσισε να επενδύσει 490.000 δολάρια. Μάλιστα, η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε από έναν Έλληνα, το Γιάννη Έξαρχο. Ο κ. Έξαρχος, κατά την παρουσίαση, είπε ότι θα υπάρξουν και αναφορές στους αρχαίους Αγώνες. Το τηλεοπτικό κανάλι προορίζεται για να λειτουργεί καθημερινά, όλο το χρόνο.   

Αλλαγές δρομολογούνται και όσον αφορά στις ηλικίες των μελών της ΔΟΕ. Θα παραμείνουν τα 80 χρόνια για τους παλαιούς «Αθάνατους» (πριν από το 2000). Για τους νεότερους, αντίστοιχα, τα 70 χρόνια. Όμως, τα καινούρια μέλη, ύστερα από οκτώ χρόνια θητείας, θα είναι υποχρεωμένα να διεκδικούν, εκ νέου, μία θέση στην Επιτροπή.

Κάτι επίσης σημαντικό, που αναμένεται να προωθηθεί, είναι η ισότητα των φύλων. Αυτό θα γίνει με την εισαγωγή μεικτών ομάδων ή με τη συμμετοχή ιδίου αριθμού ανδρών και γυναικών.

Όλες από τις παραπάνω προτάσεις είχαν τη στήριξη του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ. Επίσης, έγιναν δεκτές από τα μέλη της, με απόλυτη πλειοψηφία.

RoadStory.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.