Αδυναμία επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup. Διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και των χωρών της Eυρωζώνης

Παρά τις περί του αντιθέτου βεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση η ολονύχτια συνδιάσκεψη του Eurogroup δεν απέφερε κάποιο αποτέλεσμα αφήνοντας αναπάντητο το ερώτημα για το πότε θα καταβληθεί η δόση.

Η έκθεση η οποία συντάχθηκε από την μαραθώνια,11ώρη συνεδρίαση και αποτελείται από 15 σελίδες καταδεικνύει ότι για να μπορέσει το ελληνικό χρέος να περιέλθει στον επιθυμητό στόχο,να πέσει δηλαδή κάτω από το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 θα πρέπει οι χώρες της Ευρωζώνης να αποδεχθούν ζημιές στα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα ή να πείσουν τους ιδιώτες επενδυτές να πουλήσουν ομόλογα φθηνότερα από την ονομαστική τους αξία.Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι ο στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί δύο χρόνια αργότερα το 2022 χωρίς να ληφθεί ένα πακέτο μέτρων που θα ζημείωνε τις υπόλοιπες χώρες, πράγμα που όμως δεν βρίσκει σύμφωνη την κ.Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην χθεσινή συνεδρίαση κατά την οποία υπήρξε μεγάλη ένταση και σημαδεύτηκε από την διαφωνία Ευροζώνης-ΔΝΤ σχετικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν πάρθηκε καμία απόφαση μεταθέτοντας την όποια ανακοίνωση σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας για την ερχόμενη Δευτέρα όταν και θα ξανασυνεδριάσει το eurogroup. Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις πρόκειται να συζητηθεί και στην σύνοδο κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο Πρόεδρος του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν προέβη στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου,αντίθετα εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και η αδυναμία συμφωνίας για την καταβολή της δόσης οφείλεται στην διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων εταίρων.

Ο πρωθυπουργός κ.Αντώνης Σαμαράς πληροφορούμενος την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας ανέβαλλε την προγραμματισμένη επίσκεψη του στο Κατάρ και έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις δηλώνοντας:»Η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε και στο οποίο είχε δεσμευτεί. Οι εταίροι μας, μαζί με το ΔΝΤ, επίσης οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει. Από την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας τις επόμενες μέρες, δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της δικής μας χώρας, αλλά και η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης».

Βασίλης Νάνης

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.