[ΑΘΛΗΤΙΚΑ] Η μέρα που ο Μαραντόνα δίχασε ολόκληρη την Ιταλία

Είναι, σύμφωνα με την άποψη εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο, ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Το ταλέντο του απίστευτο. Οι ενέργειες του ξεσήκωναν τους οπαδούς των ομάδων που αγωνιζόταν, ενώ γινόταν αντικείμενο θαυμασμού από κάθε υγιώς σκεπτόμενο φίλαθλο.

Ο Μαραντόνα όμως, ξεχώριζε για το τεράστιο πάθος του. Αυτό το πάθος μπόρεσε να το διοχετεύσει και στους οπαδούς τις αγαπημένης του Νάπολι. Ο «Ντιεγκίτο» αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους εκρηκτικούς Ναπολιτάνους και ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση αγάπης μαζί τους. Ήταν άλλωστε ένα είδωλο για εκείνους , «ένας ποδοσφαιρικός Μεσσίας » που έβγαλε την ομάδα του Βεζούβιου από την ποδοσφαιρική αφάνεια και την οδήγησε στο πολυπόθητο πρωτάθλημα Ιταλίας το 1987. Δεν χρειάστηκαν παρά 3 χρόνια, για να ζητήσει ο Μαραντόνα κάτι φαινομενικά εξωφρενικό από τους φίλους του στη πόλη της Νάπολι, ως ανταπόδοση για τις μαγικές στιγμές που τους χάρισε σαν ποδοσφαιριστής της ομάδας. Ποία ήταν όμως η πρόταση του Ντιέγκο, που κατάφερε να διχάσει ένα ολόκληρο έθνος ;  Το roadstory.gr σας παρουσιάζει την απίστευτη αυτή ιστορία:

Ιούλιος 1990. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ιταλία. Η μοίρα όμως έχει φροντίσει να συνθέσει ένα απίστευτο σκηνικό στον ημιτελικό. Η γηπεδούχος Ιταλία τίθεται αντιμέτωπη με την Αργεντινή, έχοντας τον τίτλο του φαβορί και θέλοντας να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τροπαίου μέσα  «στο σπίτι της». Έδρα του αγώνα, όμως, ορίζεται το γήπεδο της Νάπολι, το «Σαν Πάολο», όπου ο απίστευτος Ντιέγκο είχε δώσει στο παρελθόν μεγάλα ποδοσφαιρικά μαθήματα. Έτσι, ο αγαπημένος Μαραντόνα, έρχονταν σαν αντίπαλος στο γήπεδο, όπου μεγαλούργησε ποδοσφαιρικά και  συνδέθηκε άρρηκτα με τους οπαδούς της ομάδας του. Ο μεγάλος «στάρ», λίγες μέρες πριν τον αγώνα έκανε μια δήλωση που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό των Ναπολιτάνων: « Η υπόλοιπη Ιταλία σας θεωρεί παρακατιανούς όλο το χρόνο και τώρα, που σας χρειάζεται, σας θέλει δίπλα της. Εγώ σας αγαπώ πάντα και ξέρω ότι και εσείς θα το δείξετε υποστηρίζοντας την Αργεντινή!» Τα λόγια του φάνηκε να δυναμιτίζουν το κλίμα πριν τον αγώνα. Όλη η Ιταλία έκρινε τον Μαραντόνα για την πράξη του και κανείς δεν πίστευε, ότι με την κίνηση του, θα έπειθε τους Ναπολιτάνους να φωνάξουν ενάντια στην χώρα τους. Κι όμως! Πολλοί ακολούθησαν τις προσταγές του «Ντιεγκίτο» και δημιούργησαν αρνητικό κλίμα για την Ιταλία, σε ένα γήπεδο που «μύριζε» μπαρούτι.

Ο Μαραντόνα γνώρισε φυσικά την αποθέωση. Είχε άλλωστε «μιλήσει» στις καρδιές των ανθρώπων του υποανάπτυκτου ιταλικού Νότου, που καταπιέζονταν διαχρονικά από τον πλούσιο Βορρά. Για την ιστορία, η Αργεντινή νίκησε στα πέναλτυ τους Ιταλούς, χάνοντας το τρόπαιο στον τελικό από του Δυτικογερμανούς.  Ο «Θεός» της μπάλας, όμως. άφησε την  σφραγίδα του ανεξίτηλη  στο Μουντιάλ του 1990. Για πρώτη φορά η χώρα που διοργάνωνε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, αντιμετώπιζε εχθρικό κλίμα από τους ίδιους της τους κατοίκους. Ένα ακόμα απίστευτο συμβάν από τον μοναδικό Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Κώστας Παπαγεωργίου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.