[ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ] Mπορούσια Ντόρτμουντ: Από την κόλαση στον παράδεισο

Η ομάδα, που συζητιέται όσο καμία στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα για τα κατορθώματά της, είναι η Μπορούσια Ντόρτμουντ. Ο σύλλογος της Βεστφαλίας, είναι φέτος στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λίγκ και βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον μεγάλο τελικό, έχοντας κατακτήσει  εξάλλου τα δύο τελευταία πρωταθλήματα Γερμανίας.

dortmund poster

Η παραπάνω εισαγωγή  θα φαίνονταν τουλάχιστον αστεία, ακόμα και για τον πιο αισιόδοξο οπαδό της ομάδας, πριν από μία δεκαετία, όταν ο γερμανικός σύλλογος έφτασε ένα βήμα από την οικονομική κατάρρευση. Το roadstory.gr θυμίζει την απίστευτη ιστορία των κιτρινόμαυρων του Ντόρτμουντ.

1997. Οι  Βεστφαλοί κατακτούν το Τσάμπιονς Λιγκ εκείνης της περιόδου, έπειτα από δύο διαδοχικά πρωταθλήματα Γερμανίας. Όλα φαντάζουν ιδανικά, ο σύλλογος, όμως, είναι βυθισμένος σε τεράστια χρέη. Τα οικονομικά ανοίγματα και η κακοδιαχείριση των τελευταίων χρόνων βγαίνουν δειλά δειλά στην επιφάνεια και η «βόμβα» είναι πλέον έτοιμη να σκάσει. Το πρωτάθλημα του 2002 δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο την αναπόφευκτη εξέλιξη, ενώ ένα ακόμη σπρώξιμο προς την καταστροφή ήρθε το 2005, όταν η μετοχή της ομάδας έχασε το 80% της αξίας της στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Το συνολικό χρέος των περίπου 124 εκατομμυρίων ευρώ, δεν μπορεί να διαχειριστεί και κρίνεται αναγκαίο να ληφθούν δραστικά μέτρα για την βιωσιμότητα του συλλόγου.

champions league 1997

 

Η Μπάγερν Μονάχου, χωρίς ίχνος μισαλλοδοξίας δανείζει στην Μπορούσια 2 εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει τις άμεσες υποχρεώσεις της και να μπει σταδιακά σε πορεία εξυγίανσης. Έτσι, η διοίκηση του συλλόγου ξεκινά ένα πραγματικό μάθημα οικονομικής διαχείρισης. Πουλά το στάδιο Βεστφάλεν σε μεγάλη μεσιτική εταιρεία. Αυτή με τη σειρά της το μεταπωλεί σε άλλο μεσιτικό όμιλο με τον οποίο η Ντόρτμουντ συμφωνεί, κατόπιν διακανονισμού, έτσι ώστε να επανακτήσει την ιδιοκτησία του γηπέδου μέχρι το 2017. Το 2006 εξασφαλίζει τραπεζικό δάνειο από τη Μόργκαν Στάνλει, επαναγοράζει το Βεστφάλεν και παραχωρεί στον ασφαλιστικό όμιλο, Σίγκναλ Ιντούνα, τα δικαιώματα ονομασίας του σταδίου, έως το 2016. Τα έσοδα από την παραχώρηση του ονόματος, δίνουν μια τεράστια οικονομική ανάσα στην ομάδα. Ταυτόχρονα , οι διοικούντες, εφαρμόζουν ένα ιδιαίτερα οικονομικό αγωνιστικό πλάνο με σαφή επιχειρηματικό προσανατολισμό. Αγοράζουμε φτηνά για να πουλήσουμε ακριβά!  Η ομάδα επανδρώνεται  από νεαρούς, ελπιδοφόρους παίκτες, με χαμηλά συμβόλαια. Το δύσκολο εγχείρημα κάνει την Μπορούσια να φυτοζωεί μέχρι το 2009 και να πραγματοποιεί πορεία μικρομεσαίας ομάδας στο πρωτάθλημα, ενώ απειλείται ακόμα και με υποβιβασμό. Σταδιακά, φτάνουμε στην σημερινή της υγιή κατάσταση. Τα τεράστια έσοδα της από την επωνυμία του γηπέδου, τις πωλήσεις παικτών και τα πανάκριβα τηλεοπτικά συμβόλαια βοηθούν την ομάδα να εξυπηρετεί τα χρέη της και παράλληλα με την αγωνιστική της εκτόξευση να βαδίζει από επιτυχία σε επιτυχία.

panigyrismoi paiktwn

Φυσικά, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στους πιστούς οπαδούς της Ντορτμουντ, οι οποίοι στάθηκαν δίπλα της στις κρίσιμες στιγμές και « έβαλαν πλάτη» βοηθώντας την οικονομικά με κάθε τρόπο. Το 81 χιλιάδων θεατών «Βεστφάλεν» (ή Σίγναλ Ιντούνα Παρκ σύμφωνα με την χορηγική συμφωνία) είναι ασφυκτικά γεμάτο σε κάθε αγώνα των «Μπορούσιανς» τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, η ομάδα κατέχει με διαφορά το ρεκόρ στα εισιτήρια διαρκείας, φτάνοντας τον ασύλληπτο αριθμό των 53 χιλιάδων 500 καρτών για την φετινή χρονιά! Έτσι η Μπορούσια του Ντόρτμουντ κατάφερε με αργά και σταθερά βήματα να αναγεννηθεί από τις στάχτες της. Ο κόσμος αγκάλιασε την μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης της ομάδας και παρέμεινε δίπλα της σε κρίσιμες στιγμές. Η ατμόσφαιρα στο «Βεστφάλεν» είναι πραγματικά πανηγυρική σε κάθε αγώνα, με συνεχές τραγούδι και απίστευτες χορογραφίες από τους οπαδούς. Και γιατί να μην είναι; Η ιστορική Μπορούσια, έχοντας βιώσει τα δύσκολα μπορεί πλέον να ατενίζει το μέλλον της με αισιοδοξία και να στοχεύει κάθε χρόνο για ακόμα ψηλότερα.

dortmund fans

Κώστας Παπαγεωργίου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.