Αιτιολογημένη η φοροδιαφυγή για την GOOGLE..!!

Φαίνεται πως για τον επικεφαλής της πασίγνωστης εταιρείας, η φοροδιαφυγή της δεν αποτελεί ιδιαίτερο αδίκημα. Ο λόγος για τον Έρικ Σμιντ είναι πως αφενός η συγκεκριμένη εταιρεία πληρώνει τους προβλεπόμενους φόρους, αφετέρου όμως καταβάλλεται προσπάθεια για τη μείωση τους.

Ο ίδιος τονίζει πως η προσπάθεια μείωσης των φόρων ονομάζεται… καπιταλισμός. Πέρυσι η Google διοχέτευσε 9,8 δισ. δολάρια των εσόδων της από τις θυγατρικές της στις Βερμούδες, προκειμένου να μειωθεί κατά πολύ η φορολογία της. Σε κάθε περίπτωση, ο Σμιντ υπερασπίστηκε τη φορολογική στρατηγική της εταιρείας: «Δίνουμε πολλά χρήματα σε φόρους. Πληρώνουμε τα νόμιμα που προβλέπονται. Είμαι πολύ περήφανος για τη φορολογική δομή που έχουμε δημιουργήσει. Το κάναμε με βάση τα κίνητρα που προσφέρουν οι κυβερνήσεις. Αυτό λέγεται καπιταλισμός. Είμαστε περήφανοι καπιταλιστές…».

Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε τη στρατηγική της Google ως δυνατότητα του καπιταλιστικού συστήματος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει η πρόθεση να πληρώσει η εταιρεία περισσότερο φόρο στη Μεγάλη Βρετανία.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Google εισέπραξε 2,5 δισεκατομμύρια βρετανικές λίρες, αλλά πλήρωσε μόλις 6 εκατομμύρια σε φόρους. Ύστερα από το σκάνδαλο που ξέσπασε με τη φοροαποφυγή των πολυεθνικών εταιρειών στη Βρετανία, δημοσιεύματα έριξαν λάδι στη φωτιά αποκαλύπτοντας ότι η Google έχει μεταφέρει 10 δισεκατομμύρια δολάρια των εσόδων της στις Βερμούδες, κάτι που της επέτρεψε να γλυτώσει διεθνώς 2 δισ. δολάρια φόρων για το 2011.

Τίνα Ζαβουδάκη

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.