Ανάσα και θηλιά ταυτόχρονα για τους φορολογούμενους

Ανάσα θα πάρουν χιλιάδες φορολογούμενοι με τη ρύθμιση που προωθείται με το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προς ψήφιση. Με βάση τη διάταξη θα μπορεί να γίνει συμψηφισμός όλων των χρεών των πολιτών με τα αντίστοιχα χρέη του δημοσίου απέναντί τους.

Η διάταξη που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως κάθε βεβαιωμένος φόρος, ληξιπρόθεσμη οφειλή αλλά και χρέη σε διαδικασία ρύθμισης θα μπορούν να συμψηφιστούν με τις οφειλές του δημοσίου έναντι των φορολογούμενων.

Στόχος είναι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να μειωθούν τόσο οι οφειλές του Δημοσίου, όσο και τα ληξιπρόθεσμα των φορολογουμένων. Η ρύθμιση που αρχικά αφορούσε μόνο στον ΦΠΑ με εντολή Σαμαρά επεκτείνεται σε κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή, προς κάθε φορέα της γενικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, ως “σκούπα” χαρακτηρίζεται λόγω των πολλών και διαφορετικού περιεχομένου διατάξεων που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, ωστόσο είναι οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Μια από αυτές δεν είναι άλλη από τη σοβαρή αλλαγή ως προς τον ΦΠΑ. Πλέον η μη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ θα είναι ποινικό αδίκημα

Με στόχο να υπάρχει πλήρης εικόνα των βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο “σκληραίνει” ο νόμος και πλέον θα διώκονται ποινικά όλοι όσοι δεν υποβάλλουν όπως υποχρεούνται δήλωση ΦΠΑ. Οι νέες ρυθμίσεις πάντως διευκολύνουν τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες, διότι θα απεμπλακούν από την υποχρέωση καταβολής του 40% με την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ.

Οι αλλαγές σε ότι αφορά στον ΦΠΑ με μια ματιά:

Περιοδική δήλωση ΦΠΑ με καταβολή τουλάχιστον 10 ευρώ.

Εξόφληση του υπόλοιπου ποσού σε δύο δόσεις

Καταβολή της πρώτης δόσης στο τέλος του μήνα υποβολής της δήλωσης.

Η δεύτερη δόση θα εξοφλείται στο τέλος του επόμενου μήνα με προσαύξηση 2%.

Πηγή:Newsit.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.