Ανακαλύψτε τη μαγεία του οινοτουρισμού

Οίνος, ο αγαθός δαίμονας – Για τον Έλληνα, το κρασί πάντα κατατάσσονταν στα πέντε πρωτογενή στοιχεία της διατροφής του μαζί με το νερό, το αλάτι, το λάδι και τα δημητριακά. Ποτό συνοδευτικό του γεύματος, ηρεμιστικό ή φάρμακο είναι επίσης στενά συνδεδεμένο με τον πολιτισμό και τη θρησκεία του. Στην ελληνική κοινωνία το κρασί παρευρίσκεται και συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις των ανθρώπων, μοιράζεται μαζί τους τις χαρές και τις λύπες. Κοινωνός της ευτυχίας και της δυστυχίας, σφράγισμα της φιλίας και βάλσαμο στις στενοχώριες, είναι ένας έμπιστος και σταθερός σύντροφος.

Wine-touring_on_bikes

Σε μια χώρα με μακρά παράδοση λοιπόν, τόσο στον τουρισμό όσο και στο κρασί, όπως η Ελλάδα, ο «γάμος» των δύο αυτών εννοιών που θα οδηγήσει στη γέννηση του οινοτουρισμού είναι μια πρόκληση επιθυμητή αλλά και δύσκολη. Κι αυτό επειδή, σε αντίθεση με τα όσα πιστεύουμε οι περισσότεροι, η επίσκεψη σε ένα οινοποιείο είναι μόνο ένα… μικρό κομμάτι από το παζλ του οινοτουρισμού.

Ο οινοτουρισμός είναι μια αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού που συνεχώς κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα πλέον. Επισκέψεις σε αμπελώνες, οινοποιεία, εκθέσεις και γιορτές κρασιού, είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς στα πλαίσια του οινοτουρισμού, κατά την οποία η γευσιγνωσία ή/και η εξερεύνηση των χαρακτηριστικών μιας αμπελουργικής περιοχής είναι το κυριότερο κίνητρο για τους επισκέπτες και αποτελεί μία ειδική και εναλλακτική μορφή τουρισμού. Ωστόσο, για να είναι ολοκληρωμένη η εμπειρία του, η περιοχή πρέπει να του προσφέρει επιπλέον δραστηριότητες πολιτιστικού, λαογραφικού, ή ακόμα και αθλητικού-ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος. Ακόμα, ο οινοτουρίστας πρέπει να έχει στη διάθεσή του βασικές υποδομές υψηλού επιπέδου, όπως διαμονή, σίτιση και διασκέδαση, οι οποίες, όμως, να σχετίζονται με κάποιο έξυπνο τρόπο με το κρασί της περιοχής, προκειμένου να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά το μήνυμα ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει υψηλό οινοτουριστικό ενδιαφέρον.

wine tour

Διάφορες έρευνες, ανά το παγκόσμιο, έχουν καταγράψει το τι παρακινεί τους ανθρώπους να επισκεφθούν μία αμπελουργική περιοχή με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι, τα κίνητρα είναι διαφορετικά με βάση την ηλικία, το ενδιαφέρον, ακόμη και την εθνικότητα. Οι δέκα βασικοί λόγοι για να επισκεφθούμε μια αμπελουργική περιοχή είναι:

1) Να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας για το κρασί

2) Να γνωρίσουμε το περιβάλλον γύρω από το κρασί, (π.χ. γνωριμία με τον οινοποιό, περιοδεία στο οινοποιείο και τους αμπελώνες)

3) Να ανακαλύψουμε τον πλούτο των γεύσεων και αρωμάτων

4) Να ταυτιστούμε με τον πολιτισμό και την κουλτούρα (κομψότητα και ρομαντισμός)

5) Να συνδυάσουμε φαγητό και κρασί σε ένα οινο-γαστρονομικό ταξίδι αναζήτησης γεύσεων (γαστρονομικός τουρισμός)

6) Να γνωρίσουμε από κοντά τις ευεργετικές ιδιότητές του

7) Να επιστρέψουμε στη φύση και να γευτούμε τους καρπούς της

8) Να εκτιμήσουμε το οικοσύστημα (οικολογικός τουρισμός)

9) Να περιεργαστούμε την αρχιτεκτονική και την πατροπαράδοτη τέχνη

10) Να μυηθούμε σε μιας άλλης μορφής διασκέδαση, μακριά από τη μονοτονία και τους έξαλλους ρυθμούς των αστικών κέντρων.

Στην Ελλάδα συνολικά, υπάρχουν πάνω από 300 πολύτιμες γηγενείς ποικιλίες αμπέλων που παράγουν μία ολόκληρη γκάμα κρασιών, το καθένα με τη δική του προσωπικότητα και τον έντονα τυπικό χαρακτήρα φέρει όλο το βάρος της γεωλογικής ιστορίας του τόπου παραγωγής του, αλλά και της ιστορίας του αμπελώνα, της εξέλιξης του, των λαών που τον καλλιεργούν, των παραδόσεων και του πολιτισμού τους.

 wine touring

Τα τελευταία χρόνια η πιο δημοφιλής εκδρομική  πρόταση προς τον σύγχρονο περιηγητή είναι οι Δρόμοι του Κρασιού. Προτείνουν επιλεγμένες διαδρομές που διασχίζουν τα πιο γραφικά σημεία μιας αμπελουργικής ζώνης. Πινακίδες δείχνουν τον δρόμο για αμπελώνες και οινοποιεία. Σημειώνονται επίσης, τοποθεσίες με απολαυστική θέα, αρχαιολογικοί χώροι, εκκλησίες, μοναστήρια, μουσεία, κτίρια με λαογραφικό ή κάθε πολιτιστικό ενδιαφέρον. Τέλος, ο χάρτης συμπληρώνεται με αξιόλογα εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί και ξενοδοχεία.

Δρόμους του Κρασιού βρίσκουμε σχεδόν σε όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες. Στην Ελλάδα, η πρώτη παρόμοια προσπάθεια πραγματοποιήθηκε από οινοπαραγωγούς του βορειοελλαδικού χώρου, οι οποίοι ίδρυσαν την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδας με τον διακριτικό τίτλο Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος (Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος). Οι οινοπαραγωγοί της Πελοποννήσου συγκεντρώθηκαν για την ίδρυση των Δρόμων του Κρασιού της Πελοποννήσου (Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου) και πιο πρόσφατα δημιουργήθηκαν οι Δρόμοι του Κρασιού της Αττικής (Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Αττικής) και οι Δρόμοι του Κρασιού της Κεντρικής Ελλάδος (Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Κεντρικής Ελλάδος).

Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να ακολουθήσετε μία από αυτές τις διαδρομές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αφού παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον!!!

 

Φαίη Κεφαλά

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.