Αναλογική… Βουλή

Η καθοδική τάση των ποσοστών των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, και ειδικά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ έχει προκαλέσει συζητήσεις επί συζητήσεων στο μέγαρο Μαξίμου για την αναστροφή του κλίματος ή καλύτερα για την επίτευξη όσο το δυνατό λιγότερων απωλειών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Έτσι, ο πρωθυπουργός και οι άμεσοι συνεργάτες του επεξεργάζονται σχέδιο αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ο κύριος Σαμαράς αντιλαμβάνεται την κρίση που περνά το πολιτικό σύστημα και κατανοεί πως με τον εκλογικό νόμο που υπάρχει τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει λογικά το μπόνους των 50 εδρών ως πρώτο κόμμα, ενώ παράλληλα μπορεί να διεκδικήσει και την αυτοδυναμία. Απ’ την άλλη ο κυβερνητικός συνασπισμός θα βγει πληγωμένος, καθώς είναι πιθανό ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ να κινούνται στο όριο του 3% για την είσοδο τους στη Βουλή. Ενώ και η Νέα Δημοκρατία θα μείνει χωρίς συμμάχους το πλαίσιο της όποιας προσπάθειας για σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς διαπιστώνει ότι το θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου είναι μονόδρομος. Γνωρίζει όμως ότι απαιτούνται 200 ψήφοι στη Βουλή για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος στις επόμενες εκλογές και ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί κάτι τέτοιο είναι η απλή αναλογική. Με αυτό τον τρόπο πιστεύει ότι θα ανακοπεί κάθε δυναμική προοπτική που έχει το κόμμα της αξιωματικής
αντιπολίτευσης, καθώς θεωρείται αμφίβολη η επίτευξη ενός ποσοστού κοντά στο 50%.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης πιστεύουν ότι με αυτή την αλλαγή θα επιτευχθεί στις επόμενες εκλογές κυβέρνηση με πυρήνα τη Ν.Δ και εταίρους το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜ.ΑΡ., του κόμματος του Α.Λοβέρδου (που με την απλή αναλογική θα έχει ελπίδες εισόδου στη Βουλή), ενός νέου κόμματος που πιθανότατα θα δημιουργηθεί από φιλοευρωπαϊκες δυνάμεις και τον κ.Τζήμερο. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να ενταχθεί στην κυβερνητική πλειοψηφία και ένα τμήμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων που θα αποσπασθεί από το κόμμα του κ.Καμμένου.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η καθιέρωση της λίστας και η κατάργηση του σταυρού προτίμησης καθώς και ο περιορισμός των εκλογικών περιφερειών με τη συγχώνευση μερικών από αυτών. Παράλληλα βρίσκεται στο τραπέζι και η μείωση των βουλευτικών εδρών σε 200.

Αυτές τις διαδικασίες τις επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις τόσο του κ. Κουβέλη, όσο και οι διαρροές μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου. Θετικοί στην προοπτική αυτή είναι τόσο οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, όπως και άλλα στελέχη που έχουν αποστασιοποιηθεί από την πολιτική σκηνή όπως ο Στ.Μάνος και η Α.Διαμαντοπούλου.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.