Ανασχηματισμός με πολλά ερωτηματικά…

Μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η ελληνική κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στο εσωτερικό και ακολουθώντας  άνωθεν οδηγίες προκρίνει τον ανασχηματισμό του υπουργικού επιτελείου, με στόχο την καλύτερη εξωτερική εικόνα και τη λειτουργικότητα. Ο ανασχηματισμός μάλιστα θεωρείται πως θα σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα για την κυβέρνηση σε μια στιγμή αμφισβήτησης, ενώ τα ονόματα που ερίζουν για τους υπουργικούς θώκους αλλάζουν από ώρα σε ώρα και η λίστα των υποψηφίων αυξομειώνεται με διαρκή τηλεφωνήματα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Παράλληλα με τον ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός θέλει να δώσει και ισχυρό μήνυμα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό πως αυτός παίρνει την τελική απόφαση.

Το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν με περισσότερα μέλη στη νέα κυβέρνηση, ζητώντας από τον κ. Σαμαρά να ισχύσει η αρχή της αναλογικότητας. Αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει με 8 περίπου στελέχη του στην κυβέρνηση ενώ και η ΔΗΜΑΡ θα έχει 3 έως 4 στελέχη της αν και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο κ. Κουβέλης θα προτιμήσει μία πιο διακριτική παρουσία της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.

Πιο ειδικά, στο Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει ο κ.Στουρνάρας, αλλά ακούγεται πως θα απομακρυνθεί ο κ. Μαυραγάνης καθώς δεν έχει καλές σχέσεις με τον προϊστάμενο του.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενδεχόμενη απομάκρυνση του κ. Στυλιανίδη θα αποτελέσει έκπληξη αν και ο τελευταίος δέχεται βολές από το Πρωθυπουργικό περιβάλλον, που του καταλογίζει μειωμένη διάθεση στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής. Ισχυρότερος αντίπαλος του για τη θέση είναι ο στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, κ. Κουκουλόπουλος. Όσον αφορά τον υφυπουργό, ο κ .Αθανασίου ενδέχεται να μετακινηθεί είτε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης είτε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ως υφυπουργός υπό τον κ. Δένδια.

 

Στο Υπουργείο Υγείας θεωρείται τόσο ο κ. Λυκουρέντζος όσο και οι δύο υφυπουργοί, αφού κανένας στην κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένος με το έργο που έχουν κάνει μέχρι σήμερα.  Για τη θέση του νέου Υπουργού Υγείας φαβορί εμφανίζεται ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ για τις θέσεις υφυπουργών ακούγονται τα ονόματα του κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου από το ΠΑΣΟΚ ( το όνομά του παίζει και για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε θέση υφυπουργού) και της κ. Ξηροτύρη από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί και ο κ.Βορίδης ως υφυπουργός.

Στο Ανάπτυξης θα παραμείνει ο κ. Χατζηδάκης, ενδέχεται όμως να αντικατασταθούν τόσο ο κ.Μηταράκης όσο και ο κ. Σκορδάς. Βέβαιη θεωρείται η παραμονή του κ. Σταύρου Καλογιάννη στο Υπουργείο ενώ για τις θέσεις υφυπουργών στο Ανάπτυξης παίζουν τα ονόματα των κ.κ. Μωραϊτη και Κεδίκογλου από το ΠΑΣΟΚ αλλά και του κ. Σκρέκα από τη Ν.Δ. Παράλληλα ακούγεται  έντονα και το όνομα του Α.Γεωργιάδη ως υφυπουργού με αρμοδιότητα τον έλεγχο των διατιμήσεων. Βέβαια, ο Πρωθυπουργός σκέφτεται να προτείνει στην κ. Μπακογιάννη το υπερυπουργείο Ανάπτυξης και να μετακινήσει τον κ. Χατζηδάκη σε άλλο υπουργείο ή να τον ορίσει Επίτροπο, με τη λήξη της θητείας της κ. Δαμανάκη.

 

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε αντίθεση με τις προβλέψεις, φαίνεται να παραμένει ο προσωπικός φίλος του κ. Βενιζέλου και σημερινός Υπουργός κ. Τσαυτάρης.

Για το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών φαίνεται πως θα απομακρυνθεί ο κ. Βρούτσης, καθώς του ασκείται κριτική για μη στήριξη του κυβερνητικού έργου και τη θέση του αναμένεται να πάρει κάποιο στέλεχος από το ΠΑΣΟΚ, με πιο πιθανούς υποψήφιους τους κ.κ Χρυσοχοϊδης και Σαχινίδη.

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος θα υπουργοποιηθεί ο κ. Μανιάτης με τον κ. Χρήστο Δήμα να ακούγεται για τη θέση του υφυπουργού, αφού ο καθηγητής  ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας στην πολυτεχνική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ.Λιβιεράτος φαίνεται να μην ικανοποίησε με την παρουσία του στον υπουργικό θώκο.

Στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ο κ. Αρβανιτόπουλος θα επιθυμούσε τη μετακίνησή του στο Υπουργείο Άμυνας, αφού εκεί όπως όλα δείχνουν ο κ.Παναγιωτόπουλος θα αποτελέσει παραλθόν. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η επιθυμία αυτή δε βρίσκει και πολλές πιθανότητες, ενώ αν συμβεί κάτι τέτοιο θα τον αντικαταστήσει η κ.Χριστοφιλοπούλου, που έχει ανάλογη εμπειρία από την προηγούμενη θητεία της. Παράλληλα, ο κ.Κουκοδήμος εκφράζει την αρέσκεια του στη θέση του υφυπουργού αθλητισμού, θέση από την οποία πιθανότατα  αποχωρεί ο κ.Ιωαννίδης. Πιθανή θεωρείται και  η έξοδος του κ. Τζαβάρα από την κυβέρνηση. Σε μία τέτοια περίπτωση ο κ. Σαμαράς ενδέχεται να αιφνιδιάσει τοποθετώντας γνωστό και εμβληματικό πρόσωπο από το χώρο του πολιτισμού στη συγκεκριμένη θέση.

Στο Υπουργείο Ναυτιλίας ενδεχόμενη αντικατάσταση του κ. Μουσουρούλη, θα φέρει στη θέση του Υπουργού τον κ. Πλακιωτάκη.

Ο κ. Μανιτάκης παραμένει στη θέση του , μετά το βέτο που έθεσε ο κ. Κουβέλης, ενώ για στο Δικαιοσύνης είναι αβέβαιη η παραμονή του κ. Ρουπακιώτη. Σε μία τέτοια περίπτωση, υπουργός θα αναλάβει ο κ. Αθανασίου με υφυπουργό τον κ. Τσούκαλη από τη ΔΗΜΑΡ.

Αναμένονται οι τελικές συναντήσεις και τα τηλεφωνήματα με τους εκατέρωθεν συνεργάτες ώστε να κλειδώσει η επόμενη μέρα για την κυβέρνηση. Πάντως δε λείπουν και στον αντίποδα οι φωνές από την αντιπολίτευση για άμεσες εκλογές ώστε να γίνουν προσπάθειες προς μια άλλη κατεύθυνση για έξοδο από το  τέλμα που έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία συνολικά. Συνολικός στόχος, βέβαια είναι να επιχειρηθεί ένα νέο ξεκίνημα, να δοθεί η εικόνα μιας »φυγής προς τα εμπρός», αν και το αποτέλεσμα όλων των ενεργειών θα κρίνει τα πάντα.

Αλέξανδρος Πήχας

2 Responses to "Ανασχηματισμός με πολλά ερωτηματικά…"

 1. ΓΡΗΓΟΡΗΣ   Ιούνιος 24, 2013 at 12:21 μμ

  Γνωρίζετε ότι, σε ΑΕΙ, με πλαστές προϋπηρεσίες έγιναν παράνομα υπάλληλοι αορίστου χρόνου εργολάβοι στα 60 τους; Γνωρίζετε ότι, σε ΑΕΙ, απασχολούν σε διοικητικά δημοσιογράφους πτυχιούχους, την ώρα που έμπειρους δημοσιογράφους τους απολύουν από την ΕΡΤ κ.λπ.; Γνωρίζετε ότι, αυτοί είναι ομάδες της οικογενειοκρατίας και εμπροσθοφυλακή της διαφθοράς; Γνωρίζετε ότι, το Υπουργείο έχει κάνει απογραφή, αλλά αυτά δεν τα βλέπει; Τα θεωρεί φυσιολογικά; Γνωρίζετε ότι, αυτοί και οι επίορκοι καλύπτονται από την οικογενειοκρατία, την συνδικαλιστική αλητεία, τις διοικήσεις που τους προσέλαβαν παράνομα, την διαπλοκή, το κράτος της διαφθοράς; Γνωρίζετε ότι, τους έντιμους και ικανούς υπαλλήλους, που δεν έχουν πλάτες και στηρίξεις, τους έχουν στο «ψυγείο», τους κακομεταχειρίζονται, σκηνοθετούν κατηγορίες, τους χαρακτηρίζουν δήθεν ακατάλληλους κ.λπ., με σκοπό να τους απολύσουν με άθλια τεχνάσματα, ώστε να σώσουν τους παράνομα προσληφθέντες με πλαστές προϋπηρεσίες αορίστου χρόνου, την οικογενειοκρατία, την διαπλοκή κ.λπ.; Γνωρίζετε ότι, γι’αυτό τα μαγειρεύουν οι επίορκες διοικήσεις με την ανοχή του τριτοκοσμικού διεφθαρμένου κράτους;
  Φυσικά και τα γνωρίζετε, αλλά δεν βγάζετε άκρη με την διαπλοκή που μας κατέστρεψε. Ο ίδιος ο κλέφτης ποτέ δεν θα βρει τον κλέφτη. Θα την πληρώσουν οι έντιμοι που χαλούν την πιάτσα της διαπλοκής, διότι γι’αυτούς είναι επικίνδυνοι! Έχουν αντιστρέψει την πυραμίδα της ηθικής και της λογικής. Το θέμα είναι απλό: Να απολύσουν τους αορίστου χρόνου που προσλήφθηκαν παράνομα τα 13 τελευταία χρόνια, με πλαστές προϋπηρεσίες, τους επίορκους αρμόδιους που τους προσέλαβαν, την οικογενειοκρατία!! Ας αφήσουν επιτέλους τα μαγειρέματα ετών και την εκδούλευση!
  Τώρα επινόησαν να φύγουν οι πάνω από 50 ετών. Χαρακτηρίζοντάς τους «γερασμένους», ανθρώπους νέους, πτυχιούχους, με εμπειρία και μετά από επιτυχία τους σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό. Εμετικές επινοήσεις, ώστε να σώσουν τους παράνομα προσληφθέντες τα τελευταία 13 χρόνια, με πλαστές προϋπηρεσίες αορίστου χρόνου, την οικογενειοκρατία, την διαπλοκή, τους κομματικούς στρατούς κ.λπ. Αθλιότητες του τριτοκοσμικού, κουτοπόνηρου και διεφθαρμένου κράτους, με υποβολείς τις επίορκες διοικήσεις, που έκαναν τις παράνομες προσλήψεις, με πλαστές προϋπηρεσίες και την συνδικαλιστή αλητεία. Αυτοί κατέστρεψαν την Χώρα μας και συνεχίζουν τα ίδια. Μέχρι σήμερα, και τι δεν έχουν επινοήσει για να σώσουν την στρατιά των παράνομων και τους υψηλά ιστάμενους-επίορκους, που έκαναν αυτές τις άθλιες προσλήψεις. Μιλιά δεν βγάζουν για το βρώμικο καθεστώς της οικογενειοκρατίας, που έχει κατακλύσει ΑΕΙ τα 13 τελευταία έτη. Συνεχίζουν απτόητοι «το έργο τους» πάνω από το πτώμα της Χώρας μας. Κανένας εισαγγελέας δεν ακούει;

  ΓΡΗΓΟΡΗΣ

  Απάντηση
 2. ΝΙΚΟΣ   Σεπτέμβριος 7, 2013 at 8:47 μμ

  Απαντώντας στις απειλές και στο θράσος κάποιων αρμοδίων σχετικά με την προστασία της οικογενειοκρατίας και των παράνομα προσληφθέντων υπάλληλων αορίστου χρόνου σε ΑΕΙ, σας εκθέτω τα εξής:
  Ο Ελληνικός Λαός πρέπει να κάνει προσφυγή για τις παράνομες προσλήψεις στο προστατευόμενο ΑΕΙ, που εδρεύει στην Αθήνα (είναι κάποιο από τα μεγάλα).
  Καμιά απολύτως προστασία στο βρώμικο κατεστημένο. Να διωχθούν οι επίορκοι που έκαναν τις άθλιες προσλήψεις αορίστου χρόνου συγγενών, με πλαστές προϋπηρεσίες.
  Έμαθαν στην προστασία και απειλούν.
  Κύριοι της Κυβέρνησης, τροποποιώντας τον υπερψηφισμένο από την Βουλή Νόμο για τα ΑΕΙ, κρατήσατε τους πρυτάνεις και βλέπετε τα αποτελέσματα (τα οποία και, άλλωστε ήταν αναμενόμενα)!
  Στην προσφυγή που λένε ότι θα κάνουν, θα πουν ότι, έκαναν παράνομες προσλήψεις; Θα πουν για την διαπλεκόμενη οικογενειοκρατία κ.λπ.;
  Από τις άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα είναι, άραγε, «παιδιά ενός κατωτέρου Θεού»;
  Ποιοι είναι αυτοί, που δεν θα απαντήσουν στο σχετικό έγγραφο του Υπουργείου; Θα είναι πάντα καθεστώς; Είναι υπεράνω κάθε νομιμότητας; Κάνουν αντάρτικο;
  Να διωχθούν οι παράνομοι του άθλιου ΑΕΙ και να μπουν στην φυλακή μαζί με αυτούς που τους προσέλαβαν.
  Ο Ελληνικός Λαός δεινοπαθεί εξαιτίας τους. Τέρμα πια στις αθλιότητες.
  ΝΙΚΟΣ

  Απάντηση

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.