Ανυποχώρητες Ιαπωνία, Κίνα και Ταϊβάν

  Ο καθιερωμένος λόγος του προέδρου της Ταϊβάν Ma Ying-jeou στα πλαίσια της 101ης επετείου της ίδρυσης της Δημοκρατίας της Κίνας, όπως είναι το επίσημο όνομα της χώρας, και η αναμενόμενη αναφορά του στο ζήτημα που έχει ανακύψει με τις διαφιλονικούμενες νήσους, απέτρεψε την ιαπωνική αντιπροσωπεία να παραβρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις. Κυβερνητικοί κύκλοι και των δύο χωρών όμως, υποστήριξαν πως αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει τις επικείμενες συζητήσεις για το θέμα της αλιείας στις νήσους.

Τα νησιά Senkaku για τους Ιάπωνες ή Diaoyutai για τους Κινέζους, είναι ξανά το μήλο της έριδος ανάμεσα στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Ταϊβάν μετά την αγορά και την κρατικοποίηση τριών από τα οκτώ από την Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Τον τελευταίο μήνα σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στην Κίνα και πολλές ιαπωνικές επιχειρήσεις υπέστησαν σοβαρές ζημιές από κινέζους που διαμαρτύρονταν εναντίον της απόφασης του Τόκιο. Στην ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες εισήλθε και η Ταϊβάν που διεκδικεί εδώ και χρόνια το δικαίωμά της στην αλιεία στην περιοχή.

Μετά την κατακόρυφη πτώση που παρουσίασαν οι πωλήσεις στην Κίνα μεγάλων ιαπωνικών επιχειρήσεων, όπως η Toyota, η Ιαπωνία προσπαθεί να ρίξει τους τόνους με την Ταϊβάν θέτοντας την αλιεία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θέλοντας να αποφύγει μία άσπονδη συνεργασία της Ταϊπέι και του Πεκίνου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.