Απειλές για νέο τρομοκρατικό χτύπημα

Η σύμπραξη αναρχικών Οργανώσεων «Άγρια Ελευθερία» και «Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων», που εμφανίζεται για πρώτη φορα, ανέλαβε, την Πέμπτη, με προκήρυξή της στον ιστότοπο indymedia, την ανάληψη ευθύνης για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή στο εμπορικό κέντρο «The Mall Athens» στο Μαρούσι.

Στο μακροσκελές κείμενο, που θυμίζει «μανιφέστο» των αναρχικών οργανώσεων, ο συντάκτης εξηγεί αναλυτικά τους λόγους της επιλογής του στόχου, κάνει εκτενή αναφορά στον καταναλωτισμό και στην καταστολή του κράτους και αναφέρεται λεπτομερώς στον τρόπο τοποθέτησης της βόμβας και τα μέτρα προφύλαξης, αντικρούοντας την άποψη ότι επρόκειτο για τυφλή τρομοκρατία, χαρακτηρίζοντας κάτι τέτοιο συκοφαντίες, άθλια προπαγάνδα και αποπροσανατολισμό.  Παράλληλα καλεί όσους ακολουθήσουν το παράδειγμά τους να μην δείξουν εγκληματική αμέλεια και να λαμβάνουν τα ίδια μέτρα για να μην υπάρξουν θύματα μεταξύ των αθώων πολιτών.  «Η επίθεσή μας στο Mall είναι και ένα πλήγμα στην κυριαρχία της νόρμας, ένα πλήγμα στην αστυνομική εποπτεία και στις απαγορεύσεις, αποδεικνύοντας ότι η αποφασιστικότητα και η επινοητικότητα των επαναστατημένων ανθρώπων είναι ισχυρότερη από τα συστήματα ελέγχου», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην πολυσέλιδη προκήρυξη.  Οι οργανώσεις τονίζουν ακόμη πως το Mall δεν αποτελεί στόχο τους και αναφέρουν πως «δε θέλαμε σε καμία περίπτωση να πάθει το παραμικρό κάποιος διερχόμενος τυχαίος άνθρωπος».

Ο συντάκτες της προκήρυξης, (οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι είναι περισσότεροι από ένας), «αφιερώνουν» το χτύπημα σε κατηγορούμενους, που έχουν προφυλακιστεί, αλλά και καταδικασμένους για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η «17 Νοέμβρη», ο «Επαναστατικός αγώνας», η «Συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς», αλλά και καταζητούμενους ποινικούς με επαφές όμως στον χώρο των αντιεξουσιαστών, όπως ο Βασίλης Παλαιοκώστας. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η νέα οργάνωση αποτελείται από μέλη που είχαν συμμετοχή σε παλαιότερες τρομοκρατικές οργανώσεις, («πυρήνες της φωτιάς» ή Κίνημα 12 Φλεβάρη που είχε αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχημένη επίθεση με ωρολογιακό εμπρηστικό μηχανισμό πέρυσι στο Μετρό Αιγάλεω), αλλά και νέα άτομα, τα οποία «στρατολογήθηκαν» από τον χώρο των αντιεξουσιαστών.

Η προκήρυξη ερμηνεύεται μάλιστα  από την αστυνομία ως προαναγγελία χτυπήματος με καλάσνικοφ, αλλά και ως κάλεσμα σε αντάρτικο πόλης! Από την προκήρυξη μάλιστα «φωτογραφίζονται» σαν πιθανοί στόχοι δημοσιογράφοι αλλά και αστυνομικοί.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.