Αποτίμηση της επίσκεψης Ολάντ

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της ολιγόωρης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου κ. Φρανσουά Ολάντ, η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τα θετικά της συμπεράσματα καθώς και την αισιοδοξία της για την προσφερόμενη στήριξη τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό τομέα. Παράλληλα, ο κ. Ολάντ διακοίνωσε πως η επίσκεψη του στη χώρα μας αποτελεί αμέριστη στήριξη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για δημοσιονομικό έλεγχο και προσέλκυση γαλλικών επενδυτικών φορέων.

Στην εν λόγω συνάντηση τέθηκε επί τάπητος η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με την ταυτόχρονη επιθυμία της κυβέρνησης για την ανακήρυξη της ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο, στο Αιγαίο και το Ιόνιο. Παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, λοιπόν αναμένεται να ξεκινήσει η προσπάθεια για τη συνεκμετάλλευση των συγκεκριμένων πόρων.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο για την πρόοδο στην καταπολέμηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, τις διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και το τίμημα σε ύφεση και ανεργία. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ναυτική και αεροπορική συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων των δυο χωρών, που θα ενισχύσουν σημαντικά την ελληνική θέση στη Μεσόγειο, ενώ ο κ. Ολάντ δεσμεύτηκε για την ενοικίαση με τη μέθοδο  leasing δυο φρεγατών και τεσσάρων αεροσκαφών. Από πλευράς του μάλιστα υπογράμμισε πως η Ελλάδα αποτελεί μία χώρα που υπήρξε πάντα στο πλευρό της Γαλλίας και εξέφρασε το σεβασμό του για τις θυσίες του ελληνικού λαού, κάνοντας λόγο για αναγκαία μέτρα ανάπτυξης.

Ο διεθνής αντίκτυπος της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα, υπήρξε έντονη , καθώς τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον πλανήτη τονίζουν την αποστασιοποίηση από τη λιτότητα τόσο στο εσωτερικό  της χώρας όσο και στο εξωτερικό στο πλαίσιο της αλλαγής του κλίματος για την Ελλάδα.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.