[Απόψεις] Η Ελλάδα των δύο ταχυτήτων

elladaΤου Νέαρχου Κουρσάρου

«Τί θα γίνεις, όταν μεγαλώσεις;», είναι η ερώτηση, που υποβάλλεται σε κάθε παιδί, ήδη από την ηλικία των έξι ετών.  Η απάντηση το ίδιο κοινότυπη «Θέλω να γίνω μεγάλος και τρανός».  Κατά πόσο όμως η αθωότητα υποκρύπτεται πίσω απ’ αυτή την παιδική απάντηση είναι αμφίβολο.

Ο άνθρωπος είναι φύσει κοινωνικό ον και οφείλει να έχει σχέσεις επικοινωνίας.  Ως εδώ όλα καλά άγια.  Το περιβάλλον όμως, στο οποίο ζούμε μόνο τον αλτρουισμό δεν προωθεί.  Μορφώνεσαι, για να πάρεις λεφτά, σπουδάζεις για να είσαι οικονομικά ευκατάστατος, πλέον παντρεύεσαι, για να μαζέψεις χρήματα.  Άλλοι πάλι βρίσκονται στην απόλυτη αποχαύνωση, σε σημείο που να αδιαφορούν για τα απολύτως απαραίτητα.  Αυτή την πολιτική του ύψους και του βάθους έχει και η ελληνική πολιτεία.  Οι σχέσεις όμως του εφησυχασμού και του πλούτου μπορεί φαινομενικά να διαφέρουν, ωστόσο στην ουσία έχουν μια κοινή συνισταμένη, την ολοκληρωτική απαξίωση των πάντων.

«Εγώ συναλλάσσομαι, εσύ συναλλάσσεσαι, αυτοί συναλλάσσονται», όπως λέει και ο Αναγνωστάκης.  Απουσία του μέτρου, το κέρδος έγινε αυτοσκοπός, αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του νεοέλληνα.  Μοιάζει, πλέον, η ζωή μας, σαν ένα ρομπότ, που απλά δέχεται και ακολούθως εκτελεί εντολές.  Μπαίνει άραγε η ανθρώπινη προσωπικότητα σε στεγανά;  Μας χειραγωγούν, χωρίς να το καταλάβουμε.  Ακόμα και στι διαπροσωπικές μας σχέσεις μόνο οι φράσεις «πόσο πάει;», «τί θα βγάλουμε απ’ αυτό;», υπάρχουν.  Μάλλον θα ‘ναι η νέα τάση·  αντί να φλερτάρεις μια γυναίκα με τον πατροπαράδοτο τρόπο, να τη ρωτάς πόσα θα κερδίσεις, αν την καταφέρεις.  Μετά βλέπουμε τα στατιστικά για τα διαζύγια και τρομάζουμε…

Άξιον απορίας είναι και το πού κρύφτηκε η συναδελφική αλληλεγγύη.  Προφανώς μα εγκατέλειψε κι αυτή μαζί με το ευρώ.  Φυσικά, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, υπάρχουν και παραδείγματα καλών συναδέλφων, τί κρίμα όμως, που, πλέον, η αρμονική συνύπαρξη αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.  Πρόσφατα έγινε η παρουσίαση ενός βιβλίου με τίτλο «Πώς να πατήσετε επί πτωμάτων» από τις εκδόσεις «Φίμωση».  Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα!  Για να καταλάβετε, λοιπόν, πώς θα μπορέσετε ν’ ανταγωνιστείτε με τον καλύτερο τρόπο τους φίλους, τους γείτονες γενικώς όλα τα ανθρώπινα όντα, αρκεί να του ρίξετε μια ματιά.

Καταλήγουμε στο ότι το συμφέρον υπερτερεί της ανιδιοτέλειας και οι αξίες σφυροκοπούνται ανελέητα.  Ο ιερός βωμός του χρήματος περιμένει να χορτάσει από ιδανικά, αφού πρώτα τα κοστολογήσει.  Πιστοί, επομένως, δούλοι του εμείς ακολουθούμε αυτή τν πορεία της «πλασματικής» δημοκρατικής επιβολής της παγκόσμιας ειρήνης και αναμένουμε το νέο «μάννα εξ ουρανού», όχι το ψωμί, αλλά το άι φόουν (Iphone)!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.