[Απόψεις] Ο Στουρνάρας με τα μαγκάλια του

Του Άρη Πετρουλάκη

Σε εποχές κρίσης είναι λογικό για τον καθένα να ρέπει στο ξέφρενο παραλογισμό και γι’ αυτό το λόγο είναι λογικό τα πρώτα λεπτά μετά το σοκ που προκαλεί η είδηση του δηλητηριασμού 5 νεαρών ατόμων από μαγκάλι να ακολουθούν οι πιο παρανοϊκές τοποθετήσεις. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το φριχτό περιστατικό παραμένουν ακόμα αδιευκρίνιστες αν και έχουν δευτερεύουσα σημασία. Σημασία έχουν οι αιτίες για τις οποίες συνέβη αυτό το περιστατικό. Φοιτητική ανεμελιά, άγνοια κινδύνου (μια από τις μεγαλύτερες παγίδες για τους νέους διαχρονικά) έλλειψη ενδιαφέροντος απέναντι σε αυτόν τον έκθετο στις περιβαλλοντικές συνθήκες δωματίου μηχανισμό θέρμανσης, απουσία αίσθησης λήψης μέτρων λόγω χαρακτήρα. Μια ακόμα παράμετρος είναι και η οικονομική κρίση.

Κάπου εδώ όμως τελειώνει η σύνδεση του περιστατικού με την ανεργία, την ύφεση, με τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης και διάφορες άλλες λογικές ακροβασίες που οδήγησαν ορισμένους φανατικούς ή μισαλλόδοξους να συσχετίσουν το γεγονός με πρόσωπα ή καταστάσεις άσχετες ως προς τον πυρήνα του, είναι αυτονόητα ανυπόστατες. Ο καθένας αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που τού αναλογεί για το νερό που ρίχνει στο μύλο του μίσους, της οργής και του ξέφρενου φανατισμού και κατά συνέπεια το λάδι που ρίχνει στη μηχανή των άκρων. Το λέω αυτό διότι το θέμα πήρε πολιτικές διαστάσεις επειδή η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν την ευθύνη για τη διαμόρφωση της ατζέντας της κοινής γνώμης δηλαδή οι δημοσιογράφοι και οι πολιτευτές σπεύσαν θρασύτατα και εμετικά να εισχωρήσουν στην αυτοεξευτελιστική πρακτική της δημαγωγίας πάνω σε πτώματα.
Τα τερατουργήματα που ειπώθηκαν και γράφτηκαν είναι συγκλονιστικά. Από τον γλαφυρό διαφημιστή κ. Τζήμερο μέχρι σοβαρούς τηλεοπτικούς σταθμούς η πλειοψηφία των Μ.Μ.Ε δια των εκφραστών τους μπήκαν στη λογική πως για το ειδεχθές περιστατικό φταίει η κυβέρνηση. Άλλοι πιο ακραίοι, μαέστροι της δημαγωγίας χωρίς όρια όπως ο γνωστός κωμικός κ. Χάρρυ Κλύν δε δίστασε με tweet του να ενοχοποιήσει και να στοχοποιήσει με ακραίους και απίστευτους χαρακτηρισμούς τον Υπουργό Οικονομικών με χαρακτηρισμούς όπως «μνημονιακό καθίκι» κ.α. που το δίχως άλλο δείχνουν τόσο το εύρος της σκέψης του όσο και το βάθος της πολιτικοποίησής του. Είμαι σίγουρος πως θα θεωρεί πως «Βία είναι και η φτώχεια» , επιχείρημα που λειτουργεί ως διάδρομος που καταλήγει στη πόρτα των πάσης φύσεων ακραίων δημαγωγών που πρώτο φυσικά τη Χ.Α. Χωρίς να το καταλαβαίνει (;) βάζει και εκείνος όπως και τόσοι άλλοι το δικό του λιθαράκι στην εξαέρωση της υπομονής των Ελλήνων και σπρώχνει ακόμα περισσότερο προς τα πάνω  το καπάκι από το καζάνι που αχνίζει εκρήξεις. Η ιστορία όμως έχει αποδείξει πως όταν τελικά οι δημαγωγοί επιτυγχάνουν το σκοπό τους, και οι κοινωνίες οδηγούνται στην έκρηξη και μετά στην κατάρρευση και την εκτροπή, τότε οι ευθύνες δεν αναζητούνται μόνο από τους τεχνητούς εχθρούς – τον εκπρόσωπο της Δημοκρατικά εκλεγμένης Ελληνικής κυβέρνησης στην περίπτωσή του κ. Κλυν- αλλά και με εκείνους που ώθησαν τους ανθρώπους σε ακρότητες.
Αν και τυπικά έχουμε γλιτώσει τη χρεοκοπία, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι γλιτώσαμε την κατρακύλα η οποία είναι σαφώς περιπλοκότερη από την χρεοκοπία, καθώς από εκεί μας γλιτώσανε οι κακοί ξένοι, από την κατρακύλα όμως οφείλουμε να λύσουμε το πρόβλημα ολομόναχοί μας, και δεν είναι πλέον, καθόλου εύκολη υπόθεση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.