Αργούν ακόμα οι εξωγήινοι στον Άρη

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τη φήμη πως το ρομπότ Curiosity μετέδωσε δεδομένα από την επιφάνεια του Άρη που “θα μπουν στα βιβλία της Ιστορίας”, η NASA, με αρκετή καθυστέρηση, προχώρησε χθες στη διάψευσή της.

Όλα ξεκίνησαν από έναν επιστήμονα της αποστολής του Curiosity, το γεωλόγο John Grotzinger, ο οποίος σε δήλωσή του, όπως τουλάχιστον μετέφερε το αμερικανικό NPR στις 20 Νοεμβρίου, ισχυρίστηκε πως η χημική ανάλυση ενός δείγματος από το χώμα του Κόκκινου Πλανήτη έδειξε κάτι “απίστευτο”, αλλά αρνήθηκε να πει περισσότερα μέχρι να γίνει επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων και προανήγγειλε την ανακοίνωσή τους στις 3 Δεκεμβρίου στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής. Η δήλωση αυτή ήταν αρκετή για να ξεκινήσει ένας ατελείωτος κύκλος φημολογίας και εικασιών που ξεκινούσαν από την ανακάλυψη οργανικών μορίων και έφταναν ως την εύρεση αντικειμένου από αρχαίο, εξωγήινο πολιτισμό.

Θέλοντας να βάλει τάξη σε αυτό το επικοινωνιακό χάος, η NASA, διέψευσε τις φήμες και υποστήριξε πως στις 3 Δεκεμβρίου θα γίνει απλώς ενημέρωση πάνω στη χρήση των ερευνητικών οργάνων που διαθέτει το Curiosity. Παρολ’ αυτά, πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν τη Δευτέρα, για να ακούσουν τι έχει να πει ο John Grotzinger, ο οποίος με ομιλία του θα ανοίξει τις εργασίες του συνεδρίου.

Είναι άλλη μία από τις φορές που η NASA δείχνει να απογοητεύει τους φίλους της επιστημονικής φαντασίας ως προς την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Ίσως το πιο δυνατό της χτύπημα το είχε καταφέρει με τις φωτογραφίες του 1998 και του 2001 από την επιφάνεια του Άρη, στις οποίες απεικονιζόταν το περίφημο “πρόσωπο” ως ένας απλός, πυραμιδοειδής λόφος και όχι το εξωγήινο μνημείο που πολλοί βιάστηκαν να δουν. Η θρυλική φωτογραφία του ερευνητικού οχήματος Viking 1, το 1976, με το αινιγματικό πρόσωπο στην περιοχή που είναι γνωστή με το όνομα Cydonia, ενέπνευσε πλήθος βιβλίων, ταινιών και video games και παραμένει ακόμα εικόνα σύμβολο του γειτονικού μας πλανήτη.

Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.