Αυτοκτονίες- Η μάστιγα της οικονομικής κρίσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα πρόσφατα, από το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο (INE) 3.500 άνθρωποι αφαίρεσαν οι ίδιοι τη ζωή τους το 2012 στην Ισπανία. Ο αριθμός των αυτοκτονιών στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 11,3% το 2012 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

autoktonia Σε σύγκριση με άλλες χώρες πάντως, το ποσοστό των αυτοχειριών στην Ισπανία παραμένει σχετικά χαμηλό.

Σύμφωνα με δεδομένα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το 2011 καταγράφονταν 6,2 αυτοκτονίες ανά 100.000 πολίτες στη χώρα αυτή.

Στη Γερμανία η αναλογία αυτή βρίσκεται στις 10,2 αυτοκτονίες ανά 100.000 πολίτες, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής 12,5, στην Ιαπωνία 20,9 και στη Νότια Κορέα 33,3.

Δυστυχώς, και σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα έχει για ακόμη μία φορά κατακτά την πρώτη θέση αφού η μεγαλύτερη αύξηση των αυτοκτονιών καταγράφεται στην Ελλάδα τη διετία 2007-2009, όπως προκύπτει από έρευνα Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων σε 10 χώρες της Ε.Ε. Μελετώντας στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με στόχο την καταγραφή των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η αύξηση των αυτοκτονιών στην Ευρώπη οφείλεται στην χρηματοπιστωτική κρίση.

«Υπήρξε πλήρης αλλαγή σκηνικού. Πριν την κρίση οι αυτοκτονίες μειώνονταν. Μετά άρχισαν να αυξάνονται σχεδόν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη στα οποία επικεντρώνεται η έρευνα. Σίγουρα, η αύξηση αυτή συνδέεται με την οικονομική κρίση», δήλωσε ο Ντέιβιντ Στάκλερ, ένας εκ των ερευνητών. Οι αυτοκτονίες, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, δεν αποτελούν τη μοναδική αρνητική επίπτωση της κρίσης. Σε κίνδυνο βρίσκεται και η υγεία των ανθρώπων, καθώς, όπως υποστηρίζουν, πιθανότατα θα αυξηθούν οι καρδιακές παθήσεις αλλά και τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου.

Με το μείζον θέμα των αυτοκτονιών ασχολήθηκε εκτενώς και το περιοδικό Economist με τίτλο «Ελλάδα και αυτοκτονία: Ένα δύσκολο θέμα για ένα κήρυγμα», στο οποίο περιγράφεται η ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών σε όλη τη χώρα εν μέσω σκληρών μέτρων και βαθιάς λιτότητας. Οι επίσημες στατιστικές είναι μεν αρκετά αρνητικές, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως υποβαθμίζουν το φαινόμενο, συνεχίζει το περιοδικό, παραθέτοντας στοιχεία της ΜΚΟ «Κλίμακα» για τις αυτοκτονίες του 2010 και του 2011 όπου σημειώνεται μεγάλη αύξηση, καθώς από τους 336 άνδρες και 41 γυναίκες το 2010, ο αριθμός αυξήθηκε σε 393 άνδρες και 84 γυναίκες. Σύμφωνα με τον Economist, επισημαίνει πως οι σοβαρές περιπτώσεις αυτοκτονιών είναι 15 με 20 φορές πιο συχνές από όσες καταγράφονται. Όπως επισημαίνεται  ένας από τους κύριους λόγος που οι επίσημοι ρυθμοί αυτοκτονίας είναι παραπλανητικά χαμηλοί, είναι το κοινωνικό και πνευματικό στίγμα το οποίο συνοδεύει την πράξη και αναφέρεται στην καταδίκη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην αυτοχειρία. Ακόμη, αναφέρεται και στις δηλώσεις του Ιερώνυμου σχετικά με τις αυτοκτονίες, σημειώνοντας πως αυτά που είπε δεν είναι εύκολα για κάποιον Ορθόδοξο ιερωμένο, θυμίζουν μερικές από τις πιο ανθρωπιστικές δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου.

 

Στοιχεία με νούμερα

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτοκτονία και αυτό αντιστοιχεί περίπου σε ένα θάνατο κάθε 40 δευτερόλεπτα. Ο δείκτης «παγκόσμιας» θνητότητας είναι 16 ανά 100.000 άτομα.

Κατά μέσον όρο περίπου 3.000 άνθρωποι την ημέρα κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας  και σε αυτούς που τελικά πετυχαίνουν τον σκοπό τους έχουν προηγηθεί 20 ή και περισσότερες απόπειρες.

 

Info :  Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας, 10η Σεπτεμβρίου

 

Φαίη Κεφαλά

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.