Αυτός είναι ο πρώτος gay δήμαρχος της Πολωνίας

gay δημαρχος - Robert Biedron

Ο Robert Biedron είναι ο πρώτος gay δήμαρχος στην ιστορία της Πολωνίας κερδίζοντας στο δεύτερο γύρο των δημαρχιακών εκλογών στο Slupsk, μια πόλη κοντά στη θάλασσα της Βαλτικής.

Η νίκη του αυτή στις εκλογές σηματοδοτεί, όπως λένε πολλοί, ότι η κοινωνική αποδοχή στους ομοφυλόφιλους αυξάνεται.

Ο Biedron έχει ήδη γράψει ιστορία μια φορά στην Πολωνία με το να γίνει ο πρώτος βουλευτής της χώρας, ο οποίος έχει ανοιχτά μιλήσει για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις.

Οι πολιτικές επιτυχίες του 38χρονου προκαλούν έκπληξη καθώς η Πολωνία είναι μια βαθιά συντηρητική καθολική χώρα. Ωστόσο οι επιτυχίες αυτές δείχνουν πόσο γρήγορα  άλλαξαν τα στερεότυπα σε μία μόνο δεκαετία, από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή ένωση το 2004, χρονιά κατά την οποία ακόμη οι πορείες για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων απαγορεύονταν στη Βαρσοβία και η ομοφυλοφιλία αποτελούσε ταμπού.

«Βλέπω πόσο γρήγορα η πολωνική κοινωνία έχει μάθει το μάθημα της ανοχής», δήλωσε ο Biedron μόλις δύο ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος στο Slupsk. «Γι’ αυτό», συνέχισε, «είμαι αισιόδοξος χαρούμενος και περήφανος γι’ αυτήν την κοινωνία».

Φυσικά η επιτυχία του αυτή και η προθυμία της κοινωνίας να ανεχτεί το διαφορετικό και να επιλέγει gay ως δημόσια πρόσωπα, ενθάρρυνε αρκετά τους ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

RoadStory.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.