[ΑΦΙΕΡΩΜΑ] Ο ΠΑΟΚ στο χρόνο….

Ο Π.Α.Ο.Κ ή αλλιώς Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών είναι μία από τις δημοφιλέστερες και σημαντικότερες ελληνικές ομάδες και αποτελεί την ιστορική συνέχεια του Κωνσταντινουπολίτικου αθλητικού και πολιτιστικού Σωματείου «Ερμής», που δημιουργήθηκε από Ρωμιούς της Πόλης το έτος 1875, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης – το Πέρα. Έχει κατακτήσει δυο Πρωταθλήματα Ελλάδος, τέσσερα Κύπελλα Ελλάδος, ένα Κύπελλο Μεγάλης Ελλάδος, επτά Πρωταθλήματα Ε.Π.Σ. Μακεδονίας και ένα Πρωτάθλημα Μακεδονίας – Θράκης.

Ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1926 από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες που ακολούθησαν την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάνης που ακολούθησε και το καταστατικό της ίδρυσης του συλλόγου εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμόν 822 απόφαση του Πρωτοδικείου, στις 20 Απριλίου 1926.Είναι ο μοναδικός ελληνικός σύλλογος ο οποίος εκπροσωπείται τα τελευταία χρόνια στην Α’ και Α1 εθνική κατηγορία και στα 5 ομαδικά ολυμπιακά αθλήματα ανδρών (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, πόλο).

Το πρώτο έμβλημα του Π.Α.Ο.Κ. (1926) ήταν το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο. Τα φύλλα ήταν πράσινα και πάνω από το καθένα ήταν χαραγμένα τα αρχικά της λέξης Π.Α.Ο.Κ.  Το σκέφτηκε ο αείμνηστος Κώστας Κοεμτζόπουλος που πήρε την ιδέα από το πακέτο τσιγάρων που κάπνιζε. Τα χρώματα που επιλέχθηκαν για τον Σύλλογο ήταν το Μαύρο ως ένδειξη πένθους και λύπης για την απώλεια των χαμένων πατρίδων και το λευκό που συμβολίζει την ελπίδα και την αισιοδοξία.

Ιστορική μπορεί να θεωρηθεί η απόφαση της συγχώνευσης με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Μέχρι τις 20 Μαρτίου 1929 κράτησε ο ανταγωνισμός και η αντιπαλότητα των δύο αδερφών σωματείων. Τότε ο πρόεδρος του πολιτικού σωματείου της Ενώσεως Κωνσταντινουπολιτών, γιατρός Καραμαούνας, πέτυχε τη συγχώνευση των δύο προσφυγικών ομάδων της Θεσσαλονίκης.

Μετά τη συγχώνευση με την ΑΕΚ, το 1929, ο Π.Α.Ο.Κ. αλλάζει και έμβλημα. Το νέο έμβλημα έγινε ο Αετός – που παραμένει ως σήμερα – και συμβολίζει την προέλευση του συλλόγου και την επάνοδο της μνήμης στις ρίζες και την κληρονομιά των προσφύγων (Βυζάντιο και Κωνσταντινούπολη). Ο Αετός κρατούσε ένα σπαθί και μία κορώνα, με τα δύο κεφάλια να ατενίζουν την Ανατολή και τη Δύση. Η διαφορά του εμβλήματος από αυτό της ΑΕΚ – που είναι και το σύμβολο της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – είναι πως του Π.Α.Ο.Κ. έχει τα φτερά του κλειστά, σε ένδειξη του μακροχρόνιου πένθους, λόγω του ξεριζωμού από την πατρίδα.

Το όραμα των ιδρυτών αλλά και των φίλων της ομάδας για τη δημιουργία έδρας πήρε σάρκα και οστά το 1928, έπειτα από πολλή προσπάθεια και έτσι στις 12 Δεκεμβρίου 1930 εγκαινιάστηκε το γήπεδο του Συντριβανίου, η πρώτη έδρα της ομάδος, ενώ το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο της ομάδας αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο καθώς υπογράφηκε από το Σύλλογο στις 5 Σεπτεμβρίου 1928, με τον ποδοσφαιριστή Ετιέν, ο οποίος είχε έρθει από το Σύλλογο Πέρα Κλουμπ της Κωνσταντινούπολης.

Μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ,στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 αρχίζουν να γράφονται οι χρυσές σελίδες της ιστορίας του και δημιουργούνται τα περίφημα “τσικό” του Βίλλυ, ενώ στις 11 Μαρτίου 1951 ο Π.Α.Ο.Κ. εμφανίζεται για πρώτη φορά σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, χάνοντας όμως από τον Ολυμπιακό με 4-0. Παράλληλα, την ίδια δεκαετία, το 1953 ξεκινά η χρυσή εποχή της ιστορίας του ΠΑΟΚ, καθώς με σωστές μεταγραφές αναδεικνύεται πρωταθλητής Θεσσαλονίκης για τρία συνεχόμενα χρόνια, ενώ εκπροσωπεί και την πόλη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Το 1955 μάλιστα έφτασε στον δεύτερο τελικό της ιστορίας του στο Κυπέλλο Ελλάδας αλλά ούτε αυτή τη φορά κατάφερε να κερδίσει στον τελικό ο οποίος έγινε στη φυσική έδρα, τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, του αντιπάλου της

Έτος ορόσημο για το σύλλογο υπήρξε το 1957, όταν οι ιθύνοντες της ομάδας οραματίζονται ένα νέο γήπεδο μιας και το παλιό γήπεδο είχε απαλλοτριωθεί. Η έρευνα για το χώρο οδήγησε στην επιλογή μιας έκτασης στην περιοχή της Τούμπας χώρος ιδιαίτερης σημασίας  καθώς  η γειτονιά αυτή της Θεσσαλονίκης ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Μάλιστα σημειωτέο ότι εκδόθηκε λαχείο υπέρ της ανεγέρσεως του νέου Σταδίου, του οποίου τα εγκαίνια έγιναν στις 6 Σεπτεμβρίου 1959 από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Γ. Θεμελή.  Πριν το εναρκτήριο λάκτισμα, ένα αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας έκανε τη ρίψη μιας μπάλας, ως συμβολική δωρεά του στρατού. Με νέο μεγάλο γήπεδο ο Π.Α.Ο.Κ. είναι έτοιμος, προ των πυλών της Α΄ Εθνικής που καθιερώθηκε τον Οκτώβριο του 1959, να αρχίσει μια λαμπερή πορεία, που διαρκεί ως σήμερα.

Στην πρεμιέρα του πρώτου πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής κατηγορίας (25 Οκτωβρίου 1959) ο Π.Α.Ο.Κ. υποδέχτηκε στην Τούμπα το Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης και τον νίκησε με σκορ 3-1. Ακολουθεί μια δεκαετία, στη διάρκεια της οποίας η ομάδα του Δικέφαλου δεν κινήθηκε σε υψηλά στάνταρ, και παρέμεινε στις μεσαίες θέσεις του πρωταθλήματος.

Την ίδια δεκαετία καταγράφεται και ο πρώτος Ευρωπαϊκός αγώνας του ΠΑΟΚ, στο μακρινό 1965. Για τον α’ γύρο του Κυπέλλου Εκθέσεων, θεσμός που καταργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, αντιμετώπισε την Βίνερ Σπορτς Κλαμπ. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1965 υποδέχθηκε στο Καυτανζόγλειο Στάδιο και όχι στην Τούμπα (λόγω έλλειψης ηλεκτροφωτισμού), την αυστριακή ομάδα μπροστά σε 18.000 θεατές. Παρά το σοκ από το γκολ του Χοφ στο 52ο λεπτό κατάφερε να ανατρέψει το σκορ και να την κερδίσει με 2-1, ενώ θα γνωρίσει βαριά ήττα στη ρεβάνς (6-0) και θα αποκλειστεί.

Οι βάσεις για τη δημιουργία της ομάδας άρχισαν να μπαίνουν στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Με το σύνολο που έχτισε ο Π.Α.Ο.Κ., κατάφερε να χτυπήσει τις  παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Αθήνας και κατέκτησε δύο κύπελλα το 1972 και το 1974 και ένα πρωτάθλημα το 1976, ενώ θα μπορούσε να κατακτήσει ακόμα περισσότερα τρόπαια, αν οι καταστάσεις ήταν διαφορετικές. Εξάλλου από το 1970 μέχρι και το 1974 ο «Δικέφαλος» αγωνίστηκε σε πέντε συνεχόμενους τελικούς κυπέλλου Ελλάδας, οι τέσσερις εκ των οποίων έγιναν στην Αθήνα και στον Πειραιά.

Τα ίδια χρόνια σημειώνεται και η πιο σημαντική πορεία του ΠΑΟΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μέχρι σήμερα. Με προπονητή τον Άγγλο Les Shannon έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του κυπέλλου κυπελλούχων, όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα φιναλίστ του θεσμού, Μίλαν.  Η πορεία προς τους «8» άρχισε στις 19 Σεπτεμβρίου από την Πολωνία εναντίον της Λέγκιας. Λίγες μέρες αργότερα ο ΠΑΟΚ μαθαίνει την αντίπαλο του στο β’ γύρο. Κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την Ολιμπίκ Λυών με τον πρώτο αγώνα στη Γαλλία και τη ρεβάνς στη Θεσσαλονίκη. Στις 24 Οκτωβρίου 1973 στο «Ζερλάν», ο Δικέφαλος στο καλύτερο κατά γενική ομολογία εκτός έδρας παιχνίδι στην ευρωπαϊκή ιστορία του, αποσπά ισοπαλία με 3-3. Στη ρεβάνς της Τούμπας ο Π.Α.Ο.Κ. στην καλύτερη έως σήμερα ευρωπαϊκή βραδιά του θα επικρατήσει με το εντυπωσιακό 4-0 μη αφήνοντας κανένα περιθώρια αντίδρασης και αντίστασης στους  Γάλλους ποδοσφαιριστές. Στις 16 Ιανουαρίου 1974 πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των προημιτελικών, που έφερε την κάτοχο του τροπαίου (από τον τελικό της Θεσσαλονίκης το 1973 κόντρα στη Λιντς) Μίλαν στο δρόμο της ομάδας. Ο πρώτος αγώνες έγινε στις 13 Μαρτίου στο Σαν Σίρο και παρά την ήττα με το αποτρεπτικό 3-0, η Τούμπα ήταν κατάμεστη στη ρεβάνς, που έγινε στις 20 Μαρτίου 1974. Κόπηκαν 43.882 εισιτήρια και ο Δικέφαλος δυσκόλεψε αρκετά την πανίσχυρη αντίπαλο του.

Δύο χρόνια αργότερα ο Π.Α.Ο.Κ. θα υποδεχθεί την Μπαρτσελόνα του Κρόιφ και του Νέεσκενς στην Τούμπα για τον α’ γύρο του κυπέλλου UEFA. Στις 16 Σεπτεμβρίου 1975 με τον Gyula Lorant στον πάγκο της η ομάδα θα επικρατήσει με 1-0, αλλά θα ηττηθεί στη Βαρκελώνη με 6-1. Οι ευρωπαϊκές παρουσίες συνεχίζονται με την ομάδα να συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία της στο κύπελλο πρωταθλητριών την περίοδο 1976-’77 αποκλείοντας στον α’ γύρο την Ομόνοια Λευκωσίας, ενώ την περίοδο 1983-84 για το κύπελλο UEFA θα κληρωθεί να αντιμετωπίσει την Μπάγερν Μονάχου , από την οποία θα αποκλειστεί στα πέναλτι μετά από συγκλονιστικό αγώνα που έληξε 9-8.

Με το νέο νόμο για τη μετατροπή των ποδοσφαιρικών σωματείων σε Ανώνυμες εταιρίες, και πιο ειδικά στις 18 Ιουλίου 1979 ιδρύεται Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία (Π.Α.Ε) με την επωνυμία «ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ – ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και το διακριτικό τίτλο «ΠΑΟΚ ΠΑΕ» με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 37.100.000 δραχμές και πρώτο πρόεδρο τον αείμνηστο Γιώργο Παντελάκη. Η πολύ καλή πορεία συνεχίστηκε και τη δεκαετία του 80, με λίγες αποτυχημένες χρονιές. Και πάλι η ομάδα κατάφερε να φτάσει σε τελικούς κυπέλλου Ελλάδας χωρίς να μπορέσει να κερδίσει το τρόπαιο πριν από το 2001.

Την περίοδο 1988-89 η ομάδα κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη Νάπολι στον α’ γύρο του κυπέλλου UEFA. Μια Νάπολι με ηγέτη τον Ντιέγκο Μαραντόνα και στη διάθεσή της τον πασίγνωστο Βραζιλιάνο Καρέκα και πλήθος άλλων αστέρων. Ο Π.Α.Ο.Κ. είχε χάσει 1-0 στο Σαν Πάολο και τα εισιτήρια της ρεβάνς είχαν εξαντληθεί μια εβδομάδα πριν από το ματς που έγινε στις 21/9/1988 στην κατάμεστη Τούμπα. Η Νάπολι προηγήθηκε με τον Καρέκα και ισοφάρισε ο Γιώργος Σκαρτάδος για τον Π.Α.Ο.Κ. στο β’ ημίχρονο.

Η δεκαετία του ’90 αρχίζει πολύ καλά, κρατώντας τον Π.Α.Ο.Κ. μέσα στις καλύτερες ομάδες της Ελλάδας. Χαμένος και πάλι τελικός  την περίοδο 1991-1992 με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.Η εποχή στιγματίζεται όμως από την κόντρα του τότε προέδρου της ομάδας κ. Θωμά Βουλινού, με τους οργανωμένους φιλάθλους, που θα οδηγήσει στις αρχές του 1996 στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού και διοικητικού καθεστώτος. Νωρίτερα, υπό τις οδηγίες του Ολλανδού προπονητή Arie Haan ο ΠΑΟΚ την περίοδο 1994-’95 τερμάτισε στην 3η θέση του πρωταθλήματος.

Τα χειρότερα για τον σύλλογο έρχονται ένα χρόνο αργότερα. Ο Π.Α.Ο.Κ. κληρώνεται να αντιμετωπίσει στον α’ γύρο του κυπέλλου UEFA την Παρί Σεν Ζερμέν. Ο επαναληπτικός της Τούμπας στιγματίστηκε από μεγάλης έκτασης επεισόδια  που είχαν ως αποτέλεσμα ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ της Παρί Σεντ Ζερμέν με σκορ 0-3 και να αποκλείσει το σωματείο ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκη από κάθε διοργάνωση της UEFA για τις δύο προσεχείς περιόδους για τις οποίες ενδεχομένως θα προκρινόταν.  Ο Π.Α.Ο.Κ. υπέβαλλε έφεση κατάφερε να μειώσει σε ένα χρόνο την ποινή αποκλεισμού του από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και επέστρεψε στα κύπελλα Ευρώπης την περίοδο 1997-’98. Ο πρώτος αγώνας εναντίον της Σπάρτακ Τρνάβα παραμένει αξέχαστος για την απίστευτη ανατροπή. Ο Π.Α.Ο.Κ. βρέθηκε πίσω στο σκορ με 0-3 στο 30ο λεπτό και γύρισε το ματς σε 5-3, αν και αγωνιζόταν με 10 παίκτες, ενώ στη ρεβάνς θα κερδίσει με 1-0.

Ο Θωμάς Βουλινός παρέδωσε την σκυτάλη της προεδρίας και την πλειοψηφία των μετοχών της Π.Α.Ε. στον κ. Γιώργο Μπατατούδη. Ο Έλληνας επιχειρηματίας από τον Έβρο, με έδρα των επιχειρήσεων του την Αθήνα, ξεκινά με εντυπωσιακό τρόπο τη θητεία του στη διοίκηση του συλλόγου. Έτσι, η ομάδα με προπονητή τον Άγγελο Αναστασιάδη πραγματοποιεί δύο εξαιρετικές σεζόν (1996-’97, 1997-’98), όπου θα εξασφαλίσει εύκολα την συμμετοχή στο κύπελλο UEFA.

Η ευρωπαϊκή πορεία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Ο Π.Α.Ο.Κ. θα σημειώσει στις 16 Σεπτεμβρίου 1999 τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη του επικρατώντας με 7-0 της Λοκομοτίβ στην Τιφλίδα και στη συνέχεια της διοργάνωσης θα αποκλειστεί από την Μπενφίκα στη διαδικασία των πέναλτι, παρά τη νίκη του με 2-1 στην κανονική διάρκεια του αγώνα στο στάδιο «Ντα Λουζ». Η πρόκριση επί της ιταλικής Ουντινέζε ένα χρόνο αργότερα έρχεται με την εντυπωσιακή νίκη (3-0) στην παράταση. Τη σεζόν 2001-2002 ο Π.Α.Ο.Κ. θα πετύχει τη μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη με 6-1 επί της Μαρίλα Πρίμπραμ.

Τον Ιανουάριο του 2000 αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία ο Σερβοέλληνας προπονητής Dusan Bajevic. Υπό τις οδηγίες του ο «Δικέφαλος» θα παίξει εξαιρετικό ποδόσφαιρο και το 2001 θα κατακτήσει το κύπελλο Ελλάδας επικρατώντας με 4-2 του Ολυμπιακού στο Στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας το Μάιο του 2001. Ο Αγγελος Αναστασιάδης θα επιστρέψει για τρίτη φορά στον πάγκο της ομάδας και θα οδηγήσει τον Π.Α.Ο.Κ. σ’ έναν ακόμη θρίαμβο με την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας το 2003 όταν στον τελικό της Τούμπας επικράτησε του Άρη με 1-0.

Μετά από αύτη την επιτυχία ακολούθησαν αρκετά χρόνια χωρίς τίτλο , αλλά με καλά πλασαρίσματα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μάλιστα,την περίοδο 2005-2006 ο Π.Α.Ο.Κ. συμμετείχε στους ομίλους του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και θα επιστρέψει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την σεζόν 2009-2010 όταν θα αγωνιστεί εναντίον της Βαλερένγκα και της Χέρενφεϊν στον 3ο προκριματικό γύρο και στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ.

Το καλοκαίρι του 2007 ο κ. Ζαγοράκης αποφασίζει να αναλάβει την προεδρία της Π.Α.Ε. σε μια προσπάθεια να οδηγήσει την ομάδα και πάλι ψηλά. Το πρώτο “στοίχημα” οριοθετήθηκε το καλοκαίρι του 2008:  Η κατασκευή του αθλητικού κέντρου του Π.Α.Ο.Κ. στην περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης. Εγινε πράξη το 2011, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των έργων, ενώ στο ίδιο διάστημα η ομάδα πετυχαίνει σημαντικές επιτυχίες στην Ευρώπη

Παράλληλα, την ίδια χρονιά ο Π.Α.Ο.Κ. θα αγωνιστεί για δεύτερη φορά στον 3ο προκριματικό γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ. Απέναντι στον Αγιαξ θα αποσπάσει ισοπαλία 1-1 στο Αμστερνταμ, αλλά η ισοπαλία με 3-3 σ’ ένα δραματικό παιχνίδι στην Τούμπα θα του στερήσει την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Όμως λίγες εβδομάδες αργότερα θα γράψει άλλη μία χρυσή σελίδα στην ευρωπαϊκή ιστορία του. Για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ απέναντι στην τουρκική Φενερμπαχτσέ θα πάρει την πρόκριση για τους ομίλους της διοργάνωσης μέσα στην Κωνσταντινούπολη. Η ομάδα μάλιστα συμμετείχε στους ομίλους και απέναντι σε Βιγιαρεάλ, Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Μπρυζ θα πάρει την πρόκριση για τους «32» του θεσμού, όπου θα αποκλειστεί από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Η επόμενη σεζόν βρήκε και πάλι τον ΠΑΟΚ στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, έχοντας αποκλείσει Βαλερένγκα και Καρπάτι Λβιβ. Με αντιπάλους Τότεναμ, Ρούμπιν Καζάν και Σάμροκ Ρόβερς ο ΠΑΟΚ θα τερματίσει πρώτος στον όμιλο του, πετυχαίνοντας μια σπουδαία νίκη με 2-1 επί της Τότεναμ μέσα στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» του Λονδίνου. Στους «32» της διοργάνωσης θα αποκλειστεί από την ιταλική Ουντινέζε.

Τον Αύγουστο του 2012 ο ΠΑΟΚ αλλάζει χέρια και περνά στην ιδιοκτησία του Ιβάν Σαββίδη, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Ο ΠΑΟΚ ως ιστορική ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος έχει αποτελέσει ποδοσφαιρικό σπίτι πολλών σημαντικών Ελλήνων κα ξένων ποδοσφαιριστών καθόλα τα χρόνια της παρουσίας του στην Α’ Εθνική κατηγορία, μερικοί από τους οποίους είναι: Κυριάκος Αλεξανδρίδης, Αλέξης Αλεξίου, Άγγελος Αναστασιάδης,Ανέστης Αφεντουλίδης, Στέλιος Βενετίδης, Ζήσης Βρύζας, Γιώργος Γεωργιάδης, Γιάννης Γιακουμής, Χριστόφορος Γιεντζής, Γιάννης Γούναρης, Χρήστος Δημόπουλος,  Θοδωρής Ζαγοράκης,  Κώστας Ιωσηφίδης,  Δημήτρης Καλογιάννης,  Νίκος Καραγεωργίου, Τάσος Κατσαμπής, Παντελής Καφές,  Γιώργος Κούδας, Παντελής Κωνσταντινίδης, Γιώργος Κωστίκος, Μιχάλης Λεοντιάδης, Σπύρος Μαραγκός,  Νίκος Μιχόπουλος,  Στέφανος Μπορμπόκης, Δημήτρης Ναλιτζής, Δημήτρης Παρίδης, Σταύρος Σαράφης, Λέανδρος Συμεωνίδης, Νίκος Σωτηριάδης, Χρήστος Τερζανίδης,  Γιώργος Τουρσουνίδης, Γιάννης Οκκάς, Νέτο Γκουερίνο, Ομάρι Τετράτζε, Ιβάν Γιούρισιτς,  Σλάζνταν Σπάσιτς,  Μλάντεν Φούρτουλα, Ζλάταν Μουσλίμοβιτς, Ιμπραήμ Χασάν, Κοσμίν Μπαρκαουάν, Πέρσι Ολιβάρες, Λουτσιάνο ντε Σόουζα, Μάρτσιν Μίετσελ, Σέρζιο Κονσεϊσάο,  Αντελίνο Βιεϊρίνια, Ολιβιέ Σορλέν, Βίκτορ Βιτόλο.

Φέτος, η ομάδα, υπό τις οδηγίες του Γιώργου Δώνη  οδεύει ολοταχώς προς τη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League, σε μια προσπάθεια να μπει ο ΠΑΟΚ στους χρυσοφόρους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μετά από αρκετά χρόνια. Το ρόστερ αποτελείται από τους:

Τερματοφύλακας Αμυντικός Μέσος Επιθετικός
Jacobo Sanz Ovejero Αλέξανδρος Αποστολόπουλος Zvonimir Vukić Στέφανος Κλάους Αθανασιάδης
Αστέριος Γιακουμής Κώστας ΣταφυλίδηςΓιώργος Κατσικάς Γιώργος ΓεωργιάδηςΔημήτρης Πέλκας Δημήτρης Σαλπιγγίδης
Charles Itandje Gordon SchildenfeldΧρήστος Ιντζίδης Bertrand RobertΓιώργος Φωτάκης Sekou Oliseh
Παναγιώτης Γλύκος Alves MacielDorvalino Liam Lawrence  Costin Lazar Abdoul Razzagui Camara
Δημήτρης Κωνσταντινίδης Ergys KaceΚώστας Κατσουράνης Παναγιώτης Δεληγιαννίδης
Araújo dos Santos Etto Δημήτρης Πόποβιτς
Bongani Khumalo Στέλιος Κίτσιου

Αλέξανδρος Πήχας-Νίκος Πουλικίδης

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.