[Α real GymStory] It’s training time…

Και ναι, νομίζω πως ήρθε επιτέλους η ώρα μετά από 2 αρκετά γενικευμένα άρθρα περί άσκησης, να μιλήσουμε λίγο πιο συγκεκριμένα γι’αυτή…

Καταρχήν μην τρελένεστε και μην βαρυγκομάτε μόνο και μόνο ακούγοντας την φράση σωματική άσκηση!!! Τα πράγματα μάχιμοι φίλοι μου δεν είναι ούτε τόσο τρομερά, ούτε τόσο δύσκολα και σε καμία περίπτωση  δεν είναι ακατόρθωτα!!! Κινητήριος δύναμη γι’ ακόμα μία φορά θέλω να σας τονίσω ότι είναι η θέληση σας για αλλαγή. Από κει και πέρα όλα είναι στο χέρι σας. Με λίγη καθοδήγηση και κλιμάκωση η προσπάθεια σας δεν θα πάει χαμένη.

Σ’αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ένα τραγικό λάθος που κάνουμε όλοι μας. Δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να πέσουμε με τα μούτρα στη γυμναστική νομίζοντας ότι έτσι θα δούμε πιο γρήγορα αποτελέσματα (γιατί μαζί με αυτά θα δείτε και την άμεση κόπωση..) Καταρχήν και μόνο η αλλαγή του τρόπου ζωής (διατροφικές συνήθειες-άσκηση) θα επηρεάσει άμεσα την σιλουέτα σας.

Οπότε γι ’ακόμα μια φορά σας λέω να επιλέξετε μια μορφή άσκησης που σας ευχαριστεί για να μην νιώθετε ότι κάνετε αγκαρία. Επίσης  καλό θα ήταν για τους αρχάριους της παρέας στην αρχή να πείσετε ή ν’ αποφασίσετε από κοινού με  κάποιον φίλο να ξεκινήσετε την καινούργια σας δραστηριότητα (ακόμα κι αν αυτή είναι περπάτημα), έτσι δεν θα βαρεθείτε, άλλωστε είναι και μία αφορμή για λίγο παραπάνω κουτσομπολιό..

Τώρα γι’αυτούς που επρόκειτο να δραστηριοποιηθούν στο χώρο του γυμναστηρίου έχοντας ως στόχο την απώλεια κάποιου βάρους ,τότε ένα πρόγραμμα που εμένα με βοήθησε στα πρώτα βήματα μου σ’αυτό τον χώρο να χάσω γρήγορα κιλά ήταν η κυκλικλή προπόνηση με βάρη. Πιο συγκεκριμένα στην αρχή έκανα 20’ διάδρομο (περπάτημα η τρέξιμο ανάλογα με την φυσική κατάσταση του καθενός) ή ελλειπτικό, στην εσχάτη των περιπτώσεων ποδήλατο, κι έπειτα ξεκινούσε ένας πρώτος κύκλος ασκήσεων 20’-25’, όπου εκτελούσα από 2 σετ των 15 επαναλήψεων για κάθε μυική ομάδα (στήθος, πόδια, ώμοι, πλάτη, τρικέφαλοι, δικέφαλοι) και ολοκλήρωνα τον πρώτο κύκλο με 2 σετ κοιλιακών και 2 σετ ραχιαίων.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου έκανα για 10’-15’ αερόβια άσκηση (διάδρομο, ελλειπτικό, ποδήλατο) και στη συνέχεια ξεκινούσα έναν δεύτερο κύκλο ασκήσεων με διαφορετικές όμως ασκήσεις αυτή την φορά για κάθε μυική ομάδα (στήθος, πόδια, ώμοι, πλάτη, τρικέφαλοι, δικέφαλοι) π.χ στον πρώτο κύκλο για στήθος έκανα πιέσεις σε ίσιο πάγκο με βαράκια ενώ στο δεύτερο κύκλο έκανα ανοίγματα στήθους σε ίσιο πάγκο με τα ίδια βαράκια (κιλά). Αφού τελείωνα και τον δεύτερο κύκλο με κοιλιακούς και ραχιαίους ( από 2 σετ των 15 επαναλήψεων), ολοκλήρωνα την προπόνηση μου με 15’-20’ αερόβια άσκηση.

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι αρκετα καλό και έξυπνο για όλους, πρώτον γιατί δεν πλήττετε αφού σε κάθε βήμα σας ξέρετε τι γυμνάζετε (ψάξτε λίγο στο google και στο youtube τις ασκήσεις ή ρωτήστε τον γυμναστή σας)  και δεύτερον γιατί έχει παρά πολύ καλά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα (αρκούν 3 φορές την εβδομάδα) κι άλλες δύο φορές το πολύ μόνο αερόβια άσκηση για 30’-45’.

Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στις εξής παρατηρήσεις:

Α) Μετά την εκτέλεση του κάθε σετ κάντε την απαιτούμενη διάταση για την συγκεκριμένη μυική ομάδα που γυμνάσατε.

Β) Ο χρόνος μεταξύ των σετ προσέξτε να μην υπερβαίνει το 1’ max κι ο χρόνος μεταξύ δύο διαφορετικών ασκήσεων τα 2’(τόσο όσο μέχρι να αλλάξετε όργανο γυμναστικής και να βρείτε τα κιλά που θα χρησιμοποιήσετε).

Γ) Τα κιλά που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να μην είναι «αέρας» αλλά να νιώθετε ότι σας ζορίζουν στις 3 τελευταίες επαναλήψεις).

Δ) Να φροντίζετε να πίνετε νερό ή πράσινο τσάι (χωρίς ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ύλες) καθ’ όλη την διάρκεια της προπόνησης σας,έτσι ώστε να είστε επαρκώς ενυδατωμένοι αλλά και για να καταφέρετε πιο έντονη εφίδρωση.

Να είστε υγιείς και να προσπαθείτε μέρα με την μέρα να γίνεστε καλύτεροι από τον χθεσινό σας εαυτό.

Αθηνούλα Αχλάδα

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.