Βελτιωμένη η εικόνα των ελληνικών εξαγωγών

Καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές, κατά το πρώτο δίμηνο του 2013, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του… Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ..

Συγκεκριμένα, για τον περασμένο Φεβρουάριο προκύπτει μεν συνολική αύξηση εξαγωγών κατά 7,4% τον περασμένο Φεβρουάριο (στα 2.156,8 εκατ. ευρώ από 2.007,8 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2012), ωστόσο, χωρίς τα πετρελαιοειδή καταγράφεται μείωση κατά 1,7%.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις η συνολική αύξηση υπολογίζονταν σε 6,1%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή η μείωση είχε υπολογιστεί σε 3,7%.

Σε επίπεδο διμήνου (Ιανουάριος- Φεβρουάριος 2013), η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται αυξημένη κατά 11,7%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή η αύξηση περιορίζεται σε μόλις 1,6%.

Ενδεικτική των διακυμάνσεων στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας είναι και η διαφοροποίηση του ποσοστού συμμετοχής των χωρών μελών της Ε.Ε. στις εξαγωγές (42% του συνόλου), σε σχέση με τις εξαγωγές προς τις Τρίτες Χώρες (58%).

Η αναλογία αντιστρέφεται, όταν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή και διαμορφώνεται σε 67% υπέρ των χωρών της Ε.Ε., έναντι 33% των Τρίτων Χωρών.

Xαρακτηριστικό είναι ότι, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, καταγράφεται σημαντική μείωση των εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες (-18,6%), έναντι αύξησης 9,2% προς τις Χώρες της Ε.Ε..

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Συνδέσμου, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «τα νέα στοιχεία των εξαγωγών σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για θεσμικές παρεμβάσεις που ικανοποιούν πάγια αιτήματα του εξαγωγικού κόσμου, όπως παρουσιάστηκαν και στην πρόσφατη συνάντηση του Προεδρείου του ΠΣΕ, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προσδίδουν νέα δυναμική στο όραμα και την καθημερινή πραγματικότητα της εξωστρέφειας στην Ελλάδα».

«Ήδη τα κίνητρα για απλουστευμένες τελωνειακές διαδικασίες σε Εγκεκριμένους Οικονομικούς Φορείς, αλλά και οι παρεμβάσεις για συμψηφισμούς οφειλών του Δημοσίου προς τους Ιδιώτες, η προσδοκία μείωσης του ΦΠΑ, αλλά και τα σχέδια για Αναπτυξιακή Τράπεζα ΜμΕ, αποτελούν κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση και ουσιαστικά αναπτυξιακά κίνητρα για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Για την υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων και για την κεφαλαιοποίηση των θετικών τους επιπτώσεων, θα απαιτηθεί περιβάλλον σταθερότητας στο εσωτερικό και η προβολή μίας θετικής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό», συμπλήρωσε η κα. Σακελλαρίδη.

Συνεχίζεται η αύξηση των εισαγωγών

Με ενισχυμένους ρυθμούς συνεχίστηκε και η αύξηση των εξαγωγών, κατά 7,3% (έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 5,4%) τον περασμένο Φεβρουάριο (στα 3.962,7 εκατ.ευρώ έναντι 3.692,2 εκατ. ευρώ του Φεβρουαρίου του 2012), που όμως αποδίδεται κυρίως αποκλειστικά στα πετρελαιοειδή. Αν δεν υπολογιστούν τα πετρελαιοειδή, οι εισαγωγές τον περασμένο Φεβρουάριο μειώθηκαν κατά 5,4%.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε επίπεδο διμήνου Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2013, όπου συνολικά καταγράφεται αύξηση κατά 7,3%, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών μείωση κατά 1,5%. Η μείωση στις εισαγωγές προήλθε κυρίως από τις χώρες της Ε.Ε. (-7,1%), την ώρα που οι εισαγωγές από Τρίτες Χώρες σημείωναν αύξηση κατά 21,4%.

πηγή: kerdos.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.