Οι βιαιότητες συνεχίζονται στη Συρία

Οι βιαιότητες στη Συρία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 48.000 ανθρώπους, από τους οποίους περισσότεροι από 33.000 ήταν πολίτες, από την αρχή της αμφισβήτησης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, πριν από 22 μήνες, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τουλάχιστον 33.637 πολίτες σκοτώθηκαν από τις 15 Μαρτίου 2011, διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία θεωρεί πολίτες αυτούς που έχουν πάρει τα όπλα εναντίον των στρατευμάτων του καθεστώτος.Σ’ αυτούς «πρέπει να προσθέσει κανείς άλλους 968 ανθρώπους που σκοτώθηκαν και η ταυτότητά τους δεν έχει γίνει γνωστή», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, κάτι που ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών κατά τους 22 μήνες σε 48.104.

Οι απολογισμοί αυτοί όμως δεν συμπεριλαμβάνουν τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εξαφανιστεί ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση, ούτε τους περισσότερους από τους νεκρούς μεταξύ των «Σαμπίχα», των πολιτοφυλάκων του καθεστώτος. Άλλωστε, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν καταμετρά τους ξένους μαχητές, ο θάνατος των οποίων ανακοινώνεται στη χώρα τους. Αν προστεθούν όλες αυτές οι κατηγορίες, ο αριθμός μπορεί να υπερβαίνει τις 100.000, σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν. Στις 2 Ιανουαρίου, ο ΟΗΕ είχε κάνει λόγο για 60.000 νεκρούς.

Eξάλλου, τουλάχιστον 24 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων, σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε τρεις συντονισμένες επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, μία ημέρα μετά το θάνατο 87 ανθρώπων στο πανεπιστήμιο του Χαλεπιού.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, ένα από τα παγιδευμένα αυτοκίνητα είχε ως στόχο κρατικά οχήματα που βρίσκονταν κοντά σε ένα κτίριο το οποίο χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες ασφαλείας. Η δεύτερη επίθεση σημειώθηκε εναντίον ενός κτιρίου των υπηρεσιών ασφαλείας και η τρίτη σε ένα σταθμό ελέγχου, σε ένα δρόμο που οδηγεί στην πόλη του Ιντλίμπ. Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε την Τετάρτη πως ο προσωρινός απολογισμός από μια διπλή έκρηξη που σημειώθηκε χθες Τρίτη στο πανεπιστήμιο του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, έχει ήδη φτάσει τους 87 νεκρούς και ενδέχεται να φτάσει τους 100, καθώς συνεχίζεται η αναγνώριση των διαμελισμένων πτωμάτων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι τραυματίες ανέρχονται σε 150 και η κατάσταση μερικών χαρακτηρίζεται σοβαρή.
Την ίδια ώρα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό πρόγραμμα (WFP) έλαβε άδεια από τη συριακή κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει δεκάδες τοπικές οργανώσεις αρωγής για να διανείμει βοήθεια σε τρόφιμα σε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα πείνας στη χώρα, δήλωσε στη Γενεύη η επικεφαλής της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ. Η υπηρεσία αυτή έχει καταφέρει να διανείμει βοήθεια ως τώρα μόνο σε 1,5 εκ. ανθρώπους στη Συρία εξαιτίας των συγκρούσεων και της απουσίας τοπικών εταίρων ικανών να διανείμουν τη βοήθεια. «Αυτό που δεν είχαμε ως τώρα είναι η άδεια από την κυβέρνηση να αναπτύξουμε σχέσεις συνεργασίας με επιπλέον μη κυβερνητικές οργανώσεις. Τώρα μάς δόθηκε αυτή η άδεια από την κυβέρνηση», δήλωσε η διευθύντρια του WFP, Ερταρίν Κουζέν.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση στο Πανεπιστήμιο του Χαλεπιού και προειδοποίησε πως η σκόπιμη στοχοθέτηση αμάχων αποτελεί έγκλημα πολέμου. «Τέτοιες ιταμές επιθέσεις είναι απαράδεκτες και θα πρέπει να σταματήσουν πάραυτα. Όλες οι εμπόλεμες πλευρές στη Συρία θα πρέπει να συμμορφώνονται προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Η σκόπιμη σκόπευση αμάχων συνιστά έγκλημα πολέμου», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο Μπαν.

Την ίδια στιγμή, οι συριακές αρχές στηλίτευσαν αφ’ ενός τις δυτικές χώρες, διότι ναι μεν είναι έτοιμες να πολεμήσουν την τρομοκρατία όταν πρόκειται για το Μάλι, αλλά την υποστηρίζουν στη Συρία, κι αφ’ ετέρου τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ Αράμπι, τον οποίο χαρακτηρίζουν «υπηρέτη» του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας και πρόμαχο της στρατιωτικής επέμβασης ως μέσου επίλυσης της διένεξης στη Συρία. «Τη στιγμή που ορισμένες χώρες, κατά βάση δυτικές, προφασίζονται πως θέλουν να πολεμήσουν την τρομοκρατία στο Μάλι-κι εμείς υποστηρίζουμε ότι η τρομοκρατία θα πρέπει να παταχθεί όπου κι εάν βρίσκεται-οι ίδιες υποστηρίζουν την τρομοκρατία και τις ίδιες τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της χώρας.

Παράλληλα, τα επίσημα μέσα ενημέρωσης στη χώρα επικρίνουν τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου αλ Αράμπι υποστηρίζοντας πως  αυτός «επιδιώκει να πείσει τον κόσμο για την αναγκαιότητα μίας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και για την πτώση της κυβέρνησης. Τη θέση αυτή έχει υιοθετήσει από την απαρχή της συριακής κρίσης», τον Μάρτιο του 2011, τονίζεται σε δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Τεσρίν.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.