Βιολογικά προϊόντα VS Συμβατικά

Οι Έλληνες λένε «ναι» στα βιολογικά προϊόντα εν μέσω κρίσης. Το 40% των καταναλωτών…. αποκηρύσσει τα φυτοφάρμακα.

viologika

Στροφή στην κατανάλωση βιολογικών προϊόντων παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε από την ICAP, οι τέσσερις στους δέκα καταναλωτές επιλέγουν προϊόντα απαλλαγμένα από χημικές ουσίες και ορμόνες. Τα διατροφικά σκάνδαλα άλλωστε, -σε παγκόσμιο και εγχώριο επίπεδο-, που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αποτελούν τη βασικότερη αιτία ώθησης των καταναλωτών σε πιο υγιεινούς τρόπους διατροφής.

Την ίδια ώρα, γεγονός αποτελεί η μετακίνηση της αγοράς στην προώθηση βιολογικών προϊόντων, καθώς εξειδικευμένα καταστήματα δημιουργούνται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ διαθέτουν ειδικά ράφια για προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας. Και ενώ οι ειδικοί παγκοσμίως συνιστούν στους καταναλωτές να επιλέγουν προϊόντα απαλλαγμένα από βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες, τα νερά έρχεται να ταράξει παγκόσμια έρευνα για λογαριασμό του πανεπιστημίου Στάνφορντ, η οποία αναφέρει ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά μεταξύ βιολογικών και συμβατικών τροφίμων, ειδικά όταν αυτά καταναλώνονται από ενήλικες.

Υπάρχουν ίχνη χημικών στα βιολογικά προϊόντα;

Κατά την επίσκεψη μας σε ένα κατάστημα πώλησης οικολογικών προϊόντων στην Τούμπα, συνομιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη, Στέφανο Κακαμούκα. Ο κ. Κακαμούκας, έχοντας επιπλέον την ιδιότητα του γεωπόνου και βιοκαλλιεργητή, επισήμανε πως ένα προϊόν είναι βιολογικό όταν πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, στα στάδια παραγωγής, καλλιέργειας, μεταποίησης και τυποποίησης.  «Ο συνεχής έλεγχος αυτών των σταδίων αποτελεί το βασικό λόγο για την αυξημένη διατροφική ασφάλεια των βιολογικών τροφίμων», σημείωσε ο ίδιος. Σε ό, τι  αφορά στις διαφορές που επικρατούν ανάμεσα στη βιολογική και στη συμβατική κτηνοτροφία, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, ανέφερε ότι στην πρώτη περίπτωση, χρησιμοποιούνται ζωοτροφές που έχουν παραχθεί με βιολογικό τρόπο, τη στιγμή μάλιστα που  απαγορεύεται η χρήση φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων στους χώρους διατροφής των ζώων. Διαφορετικές, όμως, είναι και οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων, αφού δεν επιτρέπονται τα φάρμακα και οι προληπτικές θεραπείες κατά την ανάπτυξή τους. «Μια κότα που αναπτύσσεται με συμβατικό τρόπο, δίνεται στο εμπόριο μετά από 28 μέρες, έχοντας  βάρος  που αγγίζει το 1,5 κιλό, σε αντίθεση με τη βιολογική πτηνοτροφία, που απαιτούνται έξι μήνες», τόνισε χαρακτηριστικά.

kotes

Η κρίση πλήττει και τα βιολογικά προϊόντα

Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδος, Νίκο Καρακουζίδη, ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι τα αποτελέσματα των βιολογικών μεθόδων, είναι θετικά τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος. «Ο βιολογικός τρόπος παραγωγής φυτών και ζώων, οδηγεί στη φυσική ισορροπία, στην υψηλότερη γονιμότητα του εδάφους, στη διατήρηση των οικοσυστημάτων και στη μείωση της ρύπανσης», πρόσθεσε.  Ωστόσο, λόγος γίνεται από ειδικούς για τις υψηλές έως και απλησίαστες, σε πολλές περιπτώσεις, τιμές που επικρατούν στα βιολογικά  προϊόντα. Ο κ. Καρακουζίδης όμως, έσπευσε να καθησυχάσει το αγοραστικό κοινό, υποστηρίζοντας ότι η οικονομική κρίση επηρέασε άμεσα και τον κλάδο των βιολογικών τροφίμων, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί και έμποροι να προβούν σε μειώσεις. Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε «οι τιμές των βιολογικών προϊόντων δεν είναι υψηλές, αν αναλογιστεί κανείς τα τεράστια κόστη παραγωγής».

Ίδια η θρεπτική αξία… Ανάγκη ή μόδα η κατανάλωσή τους;

Το κατά πόσο τα βιολογικά τρόφιμα έχουν υψηλότερη διατροφική αξία από τα συμβατικά, έχει αποτελέσει θέμα έντονων αντιπαραθέσεων στην επιστημονική κοινότητα. Από διάφορες μελέτες και έρευνες πάντως, προκύπτει το συμπέρασμα, πως αμφότερα η θρεπτική τους αξία δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφορές, με εξαίρεση τη βιταμίνη C, που μπορεί να είναι ελαφρώς αυξημένη στα βιολογικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Μπαντή γεωπόνο και ιδιοκτήτη καταστήματος φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στην Πτολεμαΐδα, ο καταναλωτής μπορεί να απευθύνεται τόσο σε λιανοπωλητές συμβατικών, όσο και βιολογικών προϊόντων, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του. «Τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα και των δυο κατηγοριών, κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα», συμπληρώνει. Και ενώ ο κ. Μπαντής, έχει θετική στάση απέναντι στα βιολογικά προϊόντα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι πιο υγιεινά από τα συμβατικά, λόγω έλλειψης των βλαβερών ουσιών, από την άλλη πλευρά, θεωρεί πως μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού, στρέφεται πλέον στις βιολογικές αγορές, εξαιτίας των σύγχρονων προτύπων μιμητισμού και της μόδας.

isorropimeni diatrofi

 

Παν μέτρον άριστον!

Το τοπίο για τους υποστηρικτές της βιολογικής διατροφής, έρχονται να θολώσουν στοιχεία από αναλύσεις, που δείχνουν ότι ακόμα κι ένα βιολογικό τρόφιμο δεν είναι πάντα απολύτως ελεύθερο από κατάλοιπα μικροβιοκτόνων, εντομοκτόνα και λιπάσματα της μη βιολογικής γεωργίας. Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science, αναφέρει ότι ελέγχθηκαν κάποια βιολογικά τρόφιμα και το 23% αυτών είχαν κατάλοιπα χημικών παρασιτοκτόνων. Σύμφωνα με άλλη  έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα βιολογικά προϊόντα προσφέρουν μεγαλύτερα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό, μόνον όταν εφαρμόζεται μία συνολική υγιεινή διατροφή με ποικιλία, ισορροπία και μέτρο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας νέας, εκτεταμένης αναθεώρησης των στοιχείων σχετικά με τα βιολογικά τρόφιμα, προκύπτει ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά μεταξύ των βιολογικών και συμβατικών, ειδικά εάν πρόκειται για ενήλικες. Μάλιστα, η συγκεκριμένη μετά-ανάλυση ήρθε να ανατρέψει σημαντικά  τα δεδομένα στον τομέα των βιολογικών τροφίμων, αφού παρατηρήθηκε ότι τα απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα τρόφιμα, υπερτερούσαν ελάχιστα σε φώσφορο, αντιοξειδωτικά και ω-3 λιπαρά.  Τα αποτελέσματα είναι αρκετά ανατρεπτικά και προκαλούν μεγάλο διχασμό στο καταναλωτικό κοινό, παγκοσμίως. Αυτό που επισημαίνουν πάντως οι ερευνητές είναι ότι δεν υπάρχουν μακροχρόνιες μελέτες που αναλύουν την επίδραση της κατανάλωσης των βιολογικών τροφίμων στην υγεία.

w3

Προσοχή στην εξαπάτηση

Πολλοί καταναλωτές συμβατικών προϊόντων, εμφανίζονται δύσπιστοι απέναντι  στις εταιρίες τροφίμων, που σπεύδουν να «βαφτίσουν» τα προϊόντα τους ως «οργανικά» ή «βιολογικά», προκειμένου να προσελκύσουν  το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες διαπιστώνεται ότι πολλά προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως  οργανικά, σπάνια πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις, που έχει ένα αυθεντικό βιολογικό προϊόν. Ωστόσο, στο παρελθόν έγιναν μεμονωμένες προσπάθειες, εναντίον συγκεκριμένων εταιριών που ακολουθούσαν πρακτικές παραπλάνησης. Την ίδια ώρα, οργανώσεις για την προστασία των καταναλωτών και ελεγκτές τροφίμων, παρακολουθούν συνεχώς τέτοιες αθέμιτες πρακτικές. 

Συμβουλές
– Να αγοράζετε βιολογικά προϊόντα που φέρουν σφραγίδα πιστοποίησης ελέγχου.
– Να τα πλένετε καλά, γιατί προσβάλλονται πιο εύκολα από μικρόβια, ακριβώς επειδή δεν έχουν εκτεθεί σε χημικά.
– Να τα φυλάτε αμέσως στο ψυγείο, γιατί έχουν μικρότερο χρόνο συντήρησης από τα συμβατικά.
– Μην αγοράζετε συμβατικά τρόφιμα πάντοτε από τον ίδιο παραγωγό, εάν δεν τον γνωρίζετε.

mpanti

 

 

 

Δήμητρα Μπαντή
dimitrcm@gmail.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.