Γαλανόλευκος Φάρος: Οι «φύλακες άγγελοι» της Εθνικής Ελλάδος!

Η Εθνική μας ομάδα έκανε το βράδυ του Σαββάτου μία από τις τελευταίες της πρόβες, ενόψει του επερχόμενου Μουντιάλ, αντιμετωπίζοντας την Πορτογαλία σε ένα ματς με άρωμα.. EURO 2004. Πρόβα, όμως, έκαναν και οι άνθρωποι του Γαλανόλευκου Φάρου στην Θεσσαλονίκη.

faros_2602Μαζεμένοι στο στέκι τους, έχοντας φέρει τις σημαίες και τα κασκόλ τους, παρακολούθησαν τα πρώτα δείγματα της ομάδας που θα προσπαθήσει να κάνει τους Έλληνες περήφανους για ακόμα μια φορά στα γήπεδα της Βραζιλίας. Το Roadstory.gr συνάντησε τον αντιπρόεδρο του Φάρου στην Θεσσαλονίκη κ. Χαράλαμπο Γεωργάκαινα, τον αντιπρόεδρο Χαλκιδικής κ. Γιώργο Παρίση και την «ψυχή» -όπως τον αποκαλούν- του Φάρου στην Βόρεια Ελλάδα κ. Γιώργο Αποστολίδη, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας αναμνήσεις και όνειρα, πάντα με έναν κοινό παρονομαστή.

Την ειλικρινή αγάπη τους για την Εθνική Ελλάδος! Πάμε να γνωρίσουμε τον Γαλανόλευκο Φάρο λίγο καλύτερα…

Αρχικά θα ήθελα να μου πείτε πως και πότε εμφανίστηκε η ιδέα για την ίδρυση ενός επίσημου Συλλόγου Φιλάθλων της Εθνικής μας Ομάδας.

Η απόφαση πάρθηκε το 2004, με αφορμή την απίστευτη πορεία της Εθνικής μας στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Ήταν στον ημιτελικό με την Τσεχία, όταν μια τρελοπαρέα από τα Χανιά που βρέθηκε ανάμεσα στους Έλληνες φιλάθλους, είπε ότι από ΄δώ και πέρα θα ακολουθούν παντού και πάντα την Εθνική ομάδα. Τελικά κράτησαν την υπόσχεσή τους! Στην αρχή ναύλωναν δικό τους τσάρτερ, στην συνέχεια όμως το «φαινόμενο» αυτό πήρε διαστάσεις. Πλέον ο Σύλλογος ξεπέρασε τον ελληνικό χώρο και απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα, καθώς υπάρχουν αντιπρόεδροι του οπουδήποτε υπάρχει ελληνισμός.

Πόσα μέλη αριθμεί ο Φάρος; Είναι εύκολη η οργάνωση σε τόσο μεγάλη κλίμακα;

Τα μέλη μας είναι πλέον δύσκολο να τα υπολογίσεις, αλλά ξεπερνούν σίγουρα τις πέντε χιλιάδες. Το μοντέλο οργάνωσης που ακολουθείται είναι ιδιαίτερα ευέλικτο και εξυπηρετικό. Υπάρχει ένα κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο στην Κρήτη και διάφορες ισότιμες διοικήσεις σε κάθε νομό της χώρας που βρίσκονται σε άμεση συνεργασία και επικοινωνία.

faros2Σε ποιόν θα λέγατε ότι απευθύνεται ο Σύλλογος;

Μα φυσικά στον οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και οπαδικών προτιμήσεων. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από μικρά παιδάκια, μέχρι και άνθρωπο 92 ετών που έκανε στο προηγούμενο Μουντιάλ το μεγάλο ταξίδι για Αφρική. Είμαστε πλέον μια μεγάλη οικογένεια στην οποία οποιοσδήποτε είναι ευπρόσδεκτος!

Έχετε πάει παντού με την Εθνική ομάδα, σύντομα και στην Βραζιλία. Αλήθεια, πως μας αντιμετωπίζουν οι ξένοι ποδοσφαιρικά αλλά και οπαδικά;

Γενικά σαν Έλληνες έχουμε την φήμη των ένθερμων υποστηρικτών και ο Φάρος είναι εκείνος που εκπροσωπεί το οπαδικό μας κίνημα στο εξωτερικό. Εμείς είχαμε την κουλτούρα να αποβάλλουμε από τις τάξεις μας αυτό που ονομάζουμε «οπαδιλίκι». Θέλουμε μόνο φωνή και υποστήριξη, ούτε βεγγαλικά, ούτε βρισιές σε παίκτες και οπαδούς άλλων χωρών. Γι αυτό τον λόγο σαν Γαλανόλευκο Φάρο θα λέγαμε ότι μας σέβονται ιδιαίτερα, η ίδια η UEFA μας έκανε άλλωστε αφιέρωμα για την δυναμική μας παρουσία στα γήπεδα όλου του κόσμου. Αγωνιστικά, η αλήθεια είναι ότι θεωρούμαστε μία εύκολη κλήρωση και δεν είμαστε ακόμα ανάμεσα στις μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις. Χαίρονται όταν κληρώνονται μαζί μας, έλα όμως που στο τέλος ανατρέπουμε τα εις βάρος μας προγνωστικά και δηλώνουμε παρόντες στα μεγάλα ραντεβού.

faros1

Με ανάλογους συνδέσμους φιλάθλων από άλλες χώρες, υπάρχουν σχέσεις;

Επίσημα σχέσεις δεν υπάρχουν. Θυμάμαι, όμως, περιστατικά όπως το 2010 στην Ν. Αφρική, όταν συναντηθήκαμε με τους Αργεντίνους οπαδούς σε ένα εμπορικό κέντρο, βγάλαμε τα τύμπανα και τις τρομπέτες μας και αρχίσαμε να τραγουδάμε όλοι μαζί τα ελληνικά και αργεντίνικα συνθήματα. Επίσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 10 χρόνια του Φάρου, προχωρήσαμε σε επίσημη αδελφοποίηση με τους Πορτογάλους οπαδούς, οι οποίοι μας φέρθηκαν άψογα στο EURO του 2004 και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Έχετε δει και έχετε ζήσει πολλά όλα αυτά τα χρόνια. Θα ήθελα να μου πει ο καθένας από μία ιστορία που θα του μείνει πραγματικά αξέχαστη.

Είμαστε στην Μάλτα, το ματς τελειώνει και δεν μπορούμε να βάλουμε γκολ με τίποτα. Δίπλα μου κάθεται μια γιαγιά από την Γερμανία, μαυροφορεμένη γύρω στα 80, οπότε ξαφνικά βγάζει από την τσάντα της ένα κερί από την εκκλησία και το ανάβει. Στην αμέσως επόμενη φάση μπαίνει το γκολ και η φωτογραφία της γιαγιάς που είχα βγάλει κάνει τότε τον γύρο του κόσμου. Τυχαίο θα μου πεις, αλλά…

Μια άλλη ιστορία είναι στο EURO στην Πολωνία. Είμαστε 30 άτομα σε ένα μπαρ με τα τύμπανα και τα κασκόλ μας και μας πλησιάζει μια Πολωνέζα, η οποία θέλει να μας γυρίσει σε όλη την παλιά πόλη, στη 1 το βράδυ! Απίστευτη εικόνα να είναι μπροστά εκείνη  και από πίσω 30 άτομα, δύο-δύο να πηγαίνουμε δίπλα της και να συζητάμε μέσα στη νύχτα.

Χειρότερη ανάμνηση θα είναι το ταξίδι μας στην Βοσνία. Είχαμε προβλήματα στην μετακίνηση μας με αστυνομία σε κάθε μας βήμα που δεν μας άφηνε να κάνουμε ούτε στάση σε ολόκληρο το δρόμο. Στο γήπεδο, οι Βόσνιοι άπλωσαν μια τεράστια τουρκική σημαία, μας πέταξαν δεκάδες αντικείμενα και μεταξύ μας ξέραμε ότι αν κερδίζαμε δεν θα γυρίζαμε πίσω ζωντανοί. Ήταν όμως ένα προσωπικό μας στοίχημα να πραγματοποιηθεί το οδικό αυτό ταξίδι και σίγουρα θα θυμόμαστε για πάντα την ηρωική  εκδρομή από την Θεσσαλονίκη.

faros4Στην Θεσσαλονίκη, μιας και εδώ βρισκόμαστε πως τα πηγαίνει ο Φάρος;

Τα βήματα που γίνονται όλο αυτό το διάστημα είναι απόλυτα θετικά. Πιστεύουμε όμως ότι υπάρχει μεγάλη αγάπη για την Εθνική στην Βόρεια Ελλάδα και περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη ανταπόκριση στην συνέχεια. Θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι σπουδαίο στην Θεσσαλονίκη, τα ΜΜΕ της πόλης μας προβάλλουν όσο μπορούν αλλά πρέπει και εμείς οι ίδιοι να πάμε πιο δυνατά. Μέσα στο φθινόπωρο, προγραμματίζεται εκδήλωση στην οποία θα έρθουν εκθέματα από το Μουσείο της Εθνικής και θα βραβευτούν έλληνες διεθνείς από την πόλη μας. Ευελπιστούμε ότι ακόμα περισσότεροι Θεσσαλονικείς θα βρεθούν στο πλευρό μας όταν γνωρίσουν την αγάπη μας για την Εθνική και τις ενέργειές μας.

Με τον Ομοσπονδία ποιες είναι οι σχέσεις σας; Αναγνωρίζεται πλεόν ο Φάρος;

Η συνεργασία μας με την ΕΠΟ βελτιώνεται διαρκώς από την εποχή Πιλάβιου εώς και σήμερα με τον κ. Σαρρή. Η Ομοσπονδία δέχεται πλέον τον Γαλανόλευκο Φάρο ως ένα μεγάλο σύμμαχο και όχι σαν εχθρό. Επίσης η UEFA μας αναγνωρίζει επίσημα, κάτι που «επισφραγίστηκε» και με την βράβευση του αντιπροέδρου της  κ. Μάριου Λευκαρίτη, στην γιορτή μας για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Φάρου. Ο κύριος Λευκαρίτης μάλιστα, μας υποσχέθηκε ότι στην επόμενη γιορτή του συλλόγου τον Φεβρουάριο, θα μας τιμήσει με την παρουσία του και ο ίδιος ο Μισέλ Πλατινί! Αυτό θα πρόκειται σίγουρα για σπουδαίο κατόρθωμα.

Με μια μικρή έρευνα που έκανα διαπίστωσα ότι το κόστος ενός ταξιδιού στην Βραζιλία είναι δυσβάσταχτο. Δέχεστε κάποια βοήθεια για όλες αυτές τις εκδρομές; Αλήθεια πόσοι ετοιμάζονται να κάνουν το μεγάλο ταξίδι;

Μεγαλύτερος χορηγός μας είναι η AMSTEL, η οποία βοηθά στις εκδρομές και τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε και την ευχαριστούμε γι’ αυτό. Υπάρχουν επίσης πολλοί άλλοι χορηγοί, κυρίως όμως ο σύλλογος λειτουργεί χάρη στα μέλη του και τις συνδρομές τους. O Φάρος εξασφάλισε 300 εισιτήρια για την Βραζιλία, αλλά στην κερκίδα θα βρούμε σίγουρα και πολλούς ομογενείς και μεμονωμένους επισκέπτες. Μακάρι να περάσουμε στους 16 και να ξεκινήσει από Ελλάδα νέος γύρος εκδρομέων! 

faros3Σας ενδιαφέρει να κάνει καλή πορεία η ομάδα ή εσείς θα είστε εκεί για την τρέλα σας σε κάθε περίπτωση;

Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Στην πραγματικότητα μας ενδιαφέρει η Εθνική μας ομάδα να είναι συνεπής στα μεγάλα ραντεβού. Από το 2004 και μετά, με εξαίρεση το Μουντιάλ της Γερμανίας, βρισκόμαστε σε κάθε μεγάλη διοργάνωση και βλέπουμε την ελληνική σημαία να κυματίζει στα γήπεδα ολόκληρου του κόσμου. Για μένα ο στόχος έχει ήδη επιτευχθεί με την εξασφάλιση της πρόκρισης. Από ‘κει και πέρα είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, ειδικά αν δεν χάσει στην πρεμιέρα, θα πάμε καλά!

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το Μουσείο της Εθνικής Ελλάδος;

To Μουσείο πραγματικά δεν ξέρει κανείς  τι χάνει αν δεν καταφέρει να το δει από κοντά. Μιλάμε για την ιστορία της Εθνικής μας ομάδας, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, λάβαρα, σημαίες και διάφορα άλλα ιστορικά εκθέματα που το καθένα έχει την δική του μοναδική αξία. Πιστεύω ότι το Μουσείο θα εκτιμηθεί σε βάθος χρόνου, από τις επόμενες γενιές, οι οποίες δεν θα έχουν ζήσει τις μαγικές στιγμές από το 2004 και μετά. Διαρκώς πάντως προσφέρονται καινούρια συλλεκτικά αντικείμενα από τα μέλη μας και φυσικά τους διεθνείς. Τελευταίο απόκτημα μας –επίκαιρο λόγω του ματς- είναι η αυθεντική φανέλα του Κριστιάνο Ρονάλντο την οποία φορούσε στον τελικό με την χώρα μας το 2004 και την αντάλλαξε στο τέλος του αγώνα με τον Γιώργο τον Καραγκούνη. Ευχαριστούμε όλους τους διεθνείς για την στήριξη τους, τον αρχηγό όμως θα θέλαμε να τον ευχαριστήσουμε διπλά γι όλα όσα έχει κάνει.

Επειδή αρχίζει και το παιχνίδι, δώστε μας το δικό σας μήνυμα για αυτή την Εθνική Ελλάδος.

Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή μιας νέας εποχής για την Εθνική μας ομάδα. Είναι η μετάβαση από το τέλος μιας φουρνιάς ποδοσφαιριστών σε μια άλλη, καινούρια. Η κρίση δίνει χρόνο συμμετοχής στους Έλληνες ποδοσφαιριστές στις ομάδς τους τροφοδοτώντας τους με ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία, χρήσιμη για την συνέχεια. Αν πιστεύω ότι θα πάμε καλά σε αυτό το Μουντιάλ, είμαι σίγουρος ότι θα πάμε ακόμα καλύτερα στις προσεχείς διοργανώσεις, με πείσμα, ταλέντο και την δική μας πάντοτε φιλοσοφία. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Για πληροφορίες σχετικά με τον Γαλανόλευκο Φάρο και το Μουσείο της Εθνικής Ελλάδος μπορείτε να δείτε εδώ:  http://www.galanolefkosfaros.gr/

Καθώς και στην σελίδα του Φάρου στο facebook.

papageorgiou

 

 

 


Κώστας Παπαγεωργίου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.