Γιατί κυρίως οι γυναίκες πάσχουν από κατάθλιψη;

Στη σημερινή εποχή ολοένα και περισσότερες γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με την αναζήτηση νοήματος στη ζωή τους. Ακόμα και τα στερεότυπα που έχουν σχέση με την εξωτερική εμφάνιση επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες.

depression_woman
Στην προεφηβεία, υπάρχει μικρή διαφορά στο ποσοστό της κατάθλιψης σε αγόρια και κορίτσια. Όμως, μεταξύ των ηλικιών 11 και 13 παρατηρείται μια απότομη αύξηση των ποσοστών κατάθλιψης για τα κορίτσια. Μέχρι την ηλικία των 15, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να βιώσουν ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο. Τα επεισόδια αυτά εμφανίζονται συχνά και στην εφηβεία όταν οι ρόλοι και οι προσδοκίες αλλάζουν δραματικά.

Δυστυχώς υπάρχουν κοινά αποδεκτές  πεποιθήσεις του τύπου: η γυναίκα  πρέπει να  είναι όμορφη, ελκυστική, αδύνατη. «Το αδύνατο είναι πλέον το όμορφο» οδήγησε πολλές έφηβες και νεαρές γυναίκες στο σκληρό πρόβλημα των διατροφικών διαταραχών. Τα στερεότυπα των φύλων γεννούν και τις ταυτότητες των φύλων. Το παράδειγμα  της εξωτερικής εμφάνισης αποδεικνύει την άποψη αυτή καθώς στις σύγχρονες κοινωνίες οι γυναίκες έχουν υπερβολικές προσδοκίες από τον εαυτό τους στην προσπάθεια τους να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση τους. Ενώ οι άντρες θέτουν κατά γράμμα το στερεότυπο του πιο ισχυρού φύλου και ικανοποιούνται θέτοντας επαγγελματικούς στόχους τους οποίους και προσπαθούν να υλοποιήσουν.

Το αίσθημα  χαμηλής αυτοεκτίμησης μπορεί να  οδηγήσει πολλές γυναίκες να  εκδηλώσουν κάποια καταθλιπτικά συμπτώματα. Στη κατηγορία αυτή ανήκουν γυναίκες οι οποίες δεν εργάζονται και παραμένουν στο σπίτι.. Εξαιτίας των απαιτήσεων των παιδιών και του περιορισμένου χρόνου που αφιερώνουν στον εαυτό τους  τείνουν να  χάνουν πιο εύκολα  τη ταυτότητα τους και βλέπουν τον εαυτό τους ως άτομο που υπάρχει για να  εξυπηρετεί τις ανάγκες των άλλων. Αυτό σταδιακά  οδηγεί στην απώλεια της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης που με τη σειρά  του οδηγεί  σε αίσθημα αναξιότητας, κοινό και συνηθισμένο γνώρισμα  στις γυναίκες με καταθλιπτική διαταραχή.

Υπάρχουν όμως και κοινωνικοί παράγοντες που συμβάλουν στην εκδήλωση της γυναικείας κατάθλιψης τους οποίος δε πρέπει να αγνοούμε. Τα  στερεότυπα  που αφορούν στις γυναίκες είναι πολλά. Εξακολουθεί σε πολλές κοινωνίες να είναι ακόμα  ζωντανή η πεποίθηση ότι η θέση της γυναικάς είναι κατώτερη από αυτή του άντρα. Οι γυναίκες εγκλωβίζονται στο να ζουν καθημερινά μέσα σε στερεοτυπικούς ρόλους και προσδοκίες για τελειότητα ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολους άλλους ρόλους έχουν να επιτελέσουν.

Ένα μεγάλο καθημερινό στρες κρύβεται πίσω από τους ρόλους της ως εργαζόμενη, μητέρα, σύζυγος. Υπάρχει ακόμα  πολύ μεγαλύτερη συναισθηματική επένδυση από τη πλευρά  της γυναίκας στο γάμο της σε αντίθεση με τους άντρες που βλέπουν το ρόλο τους μέσα  στο γάμο ως συνεισφορά  στις απαιτήσεις του σπιτιού. Αυτές οι διαφορές πολλές φορές αποτελούν αιτία έντασης ανάμεσα στα δυο μέλη της σχέσης και  όσον αφορά τη γυναίκα μπορεί ακόμα και να δημιουργήσει την αίσθηση ότι γίνεται υπηρέτρια  στον άντρα  της και όχι  σύντροφος.

Η γυναίκα  πέραν του ρόλου της ως σύζυγος έχει να αναλάβει και τον γονικό ρόλο. Οι δύο αυτό ρόλοι είναι άμεσα συνδεδεμένοι αφού υπάρχει η γενικότερη αντίληψη ότι ο γάμος αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία  οικογένειας. Γνωρίζουμε ότι χρειάστηκαν πολλά  χρόνια  για  να  καταρριφθεί το στερεότυπο ότι η μοναδική ασχολία της γυναίκας είναι το μεγάλωμα των παιδιών. Ακόμα και σήμερα  που η γυναίκα  μπορεί να εργάζεται και να προσδοκά σε μια επαγγελματική καριέρα  φαίνεται να είναι η κύρια υπεύθυνη για την ανατροφή και τη φροντίδα των παιδιών σε αντίθεση με τον εργαζόμενο πατέρα.

 

Tα βασικότερα συμπτώματα κατάθλιψης στις γυναίκες:

 1. Καταθλιπτική διάθεση κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα.
 2. Έντονη μείωση ή απώλεια του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης σε όλες ή σχεδόν όλες τις δραστηριότητες (που ευχαριστούσαν στο παρελθόν) κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα.
 3. Σημαντική απώλεια βάρους (χωρίς δίαιτα) ή αύξηση του βάρους (περισσότερο από 5% σε ένα μήνα) ή μείωση ή αύξηση της όρεξης σχεδόν κάθε μέρα.
 4. Αϋπνία ή υπερυπνία σχεδόν κάθε μέρα.
 5. Ψυχοκινητική διέγερση/ανησυχία ή επιβράδυνση σχεδόν κάθε μέρα (που την παρατηρούν οι άλλοι, όχι απλά υποκειμενικά αισθήματα διέγερσης ή επιβράδυνσης).
 6. Κόπωση ή απώλεια ενεργητικότητας σχεδόν κάθε μέρα.
 7. Αισθήματα – ιδέες αναξιότητας ή υπερβολικής ενοχής.
 8. Μειωμένη ικανότητα του ατόμου να σκεφτεί (βραδύτητα στη σκέψη) ή να συγκεντρωθεί (δυσκολία συγκέντρωσης) ή να πάρει αποφάσεις (αναποφασιστικότητα) σχεδόν κάθε μέρα.
 9. Υποτροπιάζουσες (επαναλαμβανόμενες) σκέψεις θανάτου ή υποτροπιάζον αυτοκτονικός ιδεασμός χωρίς σχέδιο ή απόπειρα αυτοκτονίας ή συγκεκριμένο σχέδιο αυτοκτονίας.

 

Κατάθλιψη σε νούμερα

 • Η μία στις τέσσερις γυναίκες και ο ένας στους οκτώ άνδρες μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ζωής τους, δηλαδή περίπου το 20% του πληθυσμού.
 • Η κατάθλιψη προσβάλει 350 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης, φυλής και μορφωτικού επιπέδου σε όλο τον κόσμο και αποτελεί μία από τις συνηθέστερες ψυχικές διαταραχές της εποχής μας με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς κατά την τελευταία δεκαετία.
 • Οι γυναίκες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με τους άνδρες χωρίς να γνωρίζουμε με βεβαιότητα την αιτία. Ίσως οι γυναίκες να είναι πιο πρόθυμες από τους άντρες να παραδεχτούν ότι υποφέρουν από κατάθλιψη και να ζητήσουν θεραπεία ή υποστήριξη, οπότε οι αριθμοί αυτοί μπορεί να μην ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα.
 • Οι χωρισμένοι ή διαζευγμένοι έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη απ’ ότι οι παντρεμένοι. Οι διαζευγμένοι άνδρες φαίνεται πως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις διαζευγμένες γυναίκες. Επίσης, η κατάθλιψη εμφανίζεται με δύο ή τρεις φορές μεγαλύτερη συχνότητα σε οικογένειες καταθλιπτικών ασθενών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι μέχρι το έτος 2020 η κατάθλιψη θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο προσβάλλοντας πιθανόν περισσότερο από το 25% του πληθυσμού και μέχρι τότε, η βαριά κατάθλιψη θα αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο αίτιο θανάτου και ανικανότητας αν και η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη.

 

 Είναι μύθος ότι η κατάθλιψη δε θεραπεύεται, με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας το άτομο μπορεί να θεραπευτεί και να απολαύσει ξανά μια  φυσιολογική ζωή!!

Φαίη Κεφαλά

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.