Για ποιο λόγο υπάρχουν καθρέπτες στα ασανσέρ;

Αναρωτηθήκατε ποτέ για ποιο λόγο οι ανελκυστήρες (τα ασανσέρ βρε) έχουν καθρέπτες;
Επειδή εκτός από όλα τα άλλα είμαστε και περίεργοι εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τον
λόγο, βασικά τους λόγους.

Είναι κυρίως ψυχολογικοί και ασφάλειας οι παράγοντες που οδήγησαν στην χρήση καθρεπτών. Τον πρώτο καιρό της λειτουργίας τους, τα ασανσέρ λόγω και της τεχνολογίας της εποχής δεν ήταν ιδιαίτερα γρήγορα. Συνεχώς κατασκευάζονταν ψηλότερα κτήρια καθιστώντας την χρήση του ανελκυστήρα αναγκαία αυξάνοντας όμως τα παράπονα του κόσμου καθώς επειδή δεν είχαν με κάτι να ασχοληθούν, ένιωθαν ότι ο χρόνος δεν περνά και είναι ατελείωτος.

Τοποθετώντας λοιπόν, οι μηχανικοί από έναν καθρέπτη οι διαμαρτυρίες μειώθηκαν αισθητά. Ένας άλλος ψυχολογικός λόγος είναι ότι τα περισσότερα ασανσέρ είναι μικρά σε μέγεθος προκαλώντας άγχος και φοβίες σε μερικούς για να τα χρησιμοποιήσουν. Ο καθρέπτης δίνει την ψευδαίσθηση ότι ο χώρος αυτόματα μεγαλώνει μετριάζοντας κατά αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα των κλειστοφοβικών. Ο λόγος ασφαλείας που προαναφέραμε, πιθανώς να μην έχει περάσει από το μυαλό πολλών.

Αρκετές φορές αφηρημένοι καθώς είμαστε, τυχαίνει να μην κοιτάμε αν ανοίγοντας την πόρτα ο θάλαμος βρίσκεται εκεί με κίνδυνο να κάνουμε ένα όχι και τόσο ευχάριστο ταξίδι στο φρεάτιο. Οι καθρέπτες μας βοηθούν να ελέγξουμε το συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος, οι καθρέπτες στους ανελκυστήρες ικανοποιούν και τι ναρκισσιστικές τάσεις των περισσοτέρων, οι οποίοι ασχολούνται επιμελώς με την εμφάνισή τους, ωστέ να ελέγξουν τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Αλέξανδρος Μπουκουβάλας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.