«Γιοι και κόρες – μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας» – Επιστρέφουν στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη

Πώς να μη σου κινηθεί η περιέργεια να δεις την παράσταση «Γιοι και κόρες» όταν ακούς τον σκηνοθέτη της, Γιάννη Καλαβριανό να σου λέει: «Η παράσταση βασίζεται στις ιστορίες 85 ηλικιωμένων ανθρώπων. Απευθυνθήκαμε σε παππούδες και γιαγιάδες από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, ζητώντας τους να θυμηθούν την ιστορία που άλλαξε τη ζωή τους».

gioi kai kores

Μια από τις πιο επιτυχημένες καλλιτεχνικά και εμπορικά παραστάσεις της χρονιάς και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, μια παράσταση για τους καθημερινούς ανθρώπους που υπέστησαν και προχώρησαν την Ιστορία αυτής της χώρας, επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη για 10 παραστάσεις και με πρεμιέρα την ημέρα των Χριστουγέννων Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». 

«Ουσιαστικά η παράσταση είναι η συρραφή των ιστοριών της ζωής των ηλικιωμένων, οι οποίες έτρεχαν κάτω από την επίσημα καταγεγραμμένη ιστορία. Η πρώτη ξεκινά από το 1920 και η τελευταία καταλήγει χρονικά στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Η γεωγραφική κατανομή περιλαμβάνει όλη την Ελλάδα, με ιστορίες από τη Θράκη, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, τη Δράμα, την Κέρκυρα, την Αμοργό, την Κύπρο, ακόμη και από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου», αναφέρει ο σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός.

Οι ηλικιωμένοι πρωταγωνιστές των ιστοριών, θυμήθηκαν πως υπήρξαν πρωταθλητές κολύμβησης, δήμαρχοι, χορευτές tango στην Κοζάνη του Μεσοπολέμου, διάσημοι ποδοσφαιριστές, δολοφόνοι, δίγαμοι, πλούσιοι έμποροι του Βελιγραδίου, πάμπτωχοι φοιτητές και εργάτες στη Γερμανία.

gioi kai kores 1

Προσπερνώντας το ξάφνιασμα των ειδικών περιπτώσεων, επελέγησαν εκείνες οι προσωπικές ιστορίες που διαδραματίστηκαν παράλληλα με γνωστά ιστορικά γεγονότα, αλλά και ιστορίες που διαδραματίζονται την ίδια χρονική στιγμή σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας. Η παράσταση δηλαδή, είναι ένα μωσαϊκό των άγνωστων ιστοριών της ζωής στην Ελλάδα, των τελευταίων 100 χρόνων.

Η πρώτη μετανάστευση στην Αμερική, η επίθεση από την Ιταλία, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή, ο Εμφύλιος, η ανέγερση του Τείχους στο Βερολίνο, η Χούντα, η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, πέρα από κεφάλαια  της καταγεγραμμένης ιστορίας των σχολικών βιβλίων, αποτέλεσαν γεγονότα που άλλαξαν τις ζωές των ανθρώπων, που όμως συνέχισαν να ζουν και να αναζητούν ό,τι αναζητούμε όλοι μας και σε κάθε εποχή. Την ευτυχία…

Προηγούμενες εκδοχές της παράστασης έχουν φιλοξενηθεί στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, Καβάλας, Πάτρας και Λάρισας, την Νάξο, την Τήνο, την Πάρο, το Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας στη Λήμνο, το Bios, τη Λευκωσία, την Ιταλία και τη Θεσσαλονίκη. Τον Φεβρουάριο η παράσταση θα είναι η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου του Σεράγεβο, Serajevo Winter Festival 2014.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο/ Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά/ Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα-Ράνια Υφαντίδου
Μουσική: Χρύσανθος Χριστοδούλου
Τραγούδι: Χριστίνα Μαξούρη
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη

 

ΠαίζουνΓιώργος Γλάστρας, Άννα Ελεφάντη, Γιάννης Καλαβριανός, Αλεξία Μπεζίκη, Στέφη Πουλοπούλου

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Πρεμιέρα:
25 Δεκεμβρίου 2013
Χώρος: Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς ‘Μελίνα Μερκούρη’ (Μεταμορφώσεως 7 – 9  Καλαμαριά, τηλ 2310 458591)
Διάρκεια παραστάσεων: 25 Δεκεμβρίου 2013- Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014
Παραστάσεις: Τετάρτη – Κυριακή
Έναρξη: 21:15, Κυριακές στις 19:00
Τιμή Εισιτηρίου: 12 ευρώ, φοιτητικό – ανέργων: 10 ευρώ

Πληροφορίες:-Κρατήσεις στο ταμείο του θεάτρου: 2310458591
10-12 και 6-9 μ.μ. καθημερινά

Προπώληση
Βιβλιοπωλείο Ιανός (Αριστοτέλους 7), τηλ. 2310276447
καθημερινές: 9 π.μ. – 9 μ.μ., Σάββατο: 9 π.μ. – 8 μ.μ.

 

Ζωή Καρασούλτανη

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.