Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου από το Δήμο Θεσσαλονίκης – Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

Η 31η διοργάνωση των «Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου» από το Δήμο Θεσσαλονίκης είναι γεγονός!

giortes anoixtou theatrou

Ξεκίνησαν την 1η Ιουλίου με την παράσταση «Αγαμέμνων» και θα διαρκέσουν έως τις 30 του ίδιου μήνα, όπου η αυλαία θα πέσει με την παράσταση «Ένας εχθρός του λαού». Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε  μερικές μέρες νωρίτερα στον καθιερωμένο χώρο δράσης του θεσμού, το Δημοτικό Θέατρο Κήπου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου, καλωσόρισε τους συντελεστές των παραστάσεων και εκτίμησε ότι ο συγκεκριμένος θεσμός έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των Θεσσαλονικέων. Τόνισε επίσης ότι: «η επιτροπή θεάτρου αναλαμβάνει από φέτος την αναδιοργάνωση των Γιορτών, αλλά και της συνολικής θεατρικής πορείας της πόλης. Στόχος μας είναι να επανασχεδιάσουμε και να αναβαθμίσουμε τα Δημοτικά θέατρα, να ενισχύσουμε τις τοπικές σκηνές, το θέατρο για παιδιά, τους ερασιτεχνικούς θιάσους και να εκμεταλλευτούμε τις υποδομές που διαθέτει ο Δήμος».

Ειδικότερα, η σκηνοθέτης της παράστασης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης «Αγαμέμνων» του Αισχύλου, Νικαίτη Κοντούρη, τόνισε ότι «από τέτοια κείμενα μπορούμε να αντλήσουμε παρηγοριά, να γίνουμε ομάδα, κοινωνία, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής».

Η ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ως Κλυταιμνήστρα στην ίδια παράσταση, αναφέρθηκε στο ρόλο της ως σύμβολο μητριαρχίας, γυναίκας με ‘’πολιτικές’’ φιλοδοξίες που μαζί με τον συνεργό της Αίγισθο, αποδεικνύουν μέχρι που μπορεί να φτάσει κάποιος, έχοντας καταλύσει κάθε έννοια δημοκρατίας.

Ακολούθως, η Ταμίλλα Κουλίεβα, που σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Νταντά από τον Ουρανό» – εμπνευσμένη από την κλασική ιστορία της Μαίρης Πόππινς –την χαρακτήρισε επίκαιρη, αφού «μας παρακινεί να ξεσκονίσουμε τις μνήμες μας, να ανατρέξουμε στις αξίες της οικογένειας, να θυμηθούμε από πού ξεκινήσαμε».

Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, εκπροσωπώντας το «Θέατρο του Νέου Κόσμου», αναφέρθηκε στο έργο «Κοινός Λόγος» της Έλλης Παπαδημητρίου, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη το 1997 και τόνισε ότι «η παράσταση έχει για πρωταγωνίστρια τη γυναίκα, γιατί είναι αυτή που μπορεί να μεταφέρει τη δύναμη, την αισιοδοξία και την αξιοπρέπεια που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη στις ημέρες μας».

Στο έργο «Οθέλλος», που θα παρουσιάσει με τον πολυμελή θίασο της «Skull of Yorick Productions», αναφέρθηκε η Κασσάνδρα Δημοπούλου επισημαίνοντας τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης στις παραστάσεις και συμπλήρωσε: «Είναι ιδιαίτερο το γεγονός ότι βασιζόμαστε στο κλασικό έργο του Τζιουζέπε Βέρντι, 200 χρόνια μετά τη γέννησή του, έχοντας ξαναγράψει το λιμπρέτο και χωρίζοντας το σε δύο επίπεδα, εκείνα του πεζού λόγου και της λυρικής τέχνης».

Εκ μέρους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου και του θεάτρου «4 εποχές», ο ηθοποιός Γιάννης Μποσταντζόγλου αναφέρθηκε στο, άγνωστο μέχρι τώρα, έργο του Αλέκου Σακελλάριου, «Σύντροφε Μεγαλειότατε», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το έργο λογοκρίθηκε στην περίοδο της δικτατορίας και ενέχει αξιοσημείωτες αναγωγές στη σημερινή εποχή και κατάσταση.

 

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης διαμορφώνεται ως εξής:

1. 5η Εποχή Τέχνης – Καλλιτεχνική Μονοπρόσωπη Επε

«Περλιμπιν Και Μπελισα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα – 8,9,10 Ιουλίου

 

2. Εταιρία Παραγωγής «Skull Of Yorick Productions» σε συνεργασία με τη

Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη Χορωδία του ΑΠΘ

«Οθέλλος»11,12 Ιουλίου

 

3. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου και Αστική ΜΚΕ «Θέατρο 4 Εποχές»

«Σύντροφε Μεγαλειότατε…» του Αλέκου Σακελλάριου – 14,15 Ιουλιου

 

4. «Θέατρο Νέου Κόσμου» – Νέα Σκηνή Τέχνης – Αστική ΜΚΕ

«Κοινός Λόγος» της Έλλης Παπαδημητρίου – 16,17,18,19 Ιουλίου

 

5. «Θέατρο Κολοσσαίον» – Θεατρικές Επιχειρήσεις

«Νταντά από τον Ουρανό» βασισμένο στο βιβλίο της Π.Λ. Τράβελς «Μαίρη Πόππινς» – 21,22,23 Ιουλιου

 

6. Θεσσαλικό Θέατρο – Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Λαρισαίων

«Φαύστα» Του Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ) – 25,26 Ιουλιου

 

7. Καλλιτεχνικός Οργανισμός «Μορφές Έκφρασης» –  Αστική ΜΚΕ

«Ένας Εχθρός Του Λαού» Του Ερρίκου Ίψεν – 29,30 Ιουλιου

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.