Γιορτή της μητέρας..ως ΙΔΕΑ

«Τα παιδιά είναι οι άγκυρες, που κρατούν μια μητέρα στη ζωή» είχε γράψει σε ένα από τα σπαράγματα των τραγωδιών του, που έχουν βρεθεί  ο Σοφοκλής και είχε απόλυτο δίκιο.Η ζωή μιας μητέρας στρέφεται γύρω από την ανατροφή και την ψυχική ολοκλήρωση  των παιδιών, ώστε να γίνουν άτομα παραγωγικά, τόσο συναισθηματικά, όσο και ως μέλη μιας κοινωνίας εργαζόμενων ανθρώπων , με εφόδια ζωής.

Στην Ελλάδα, η παρουσία της καθ όλη τη μακραίωνη ζωή αυτού του τόπου, υπήρξε καταλυτική. Ας μην ξεχνάμε τις μητέρες στην αρχαία Σπάρτη, που μεγάλωναν τα παιδιά τους με γενναιότητα και τους έδιναν ως εφόδιο ζωής την περίφημη φράση «ή ταν ή επί τας», κορυφαία απόδειξη του τρόπου που τα ανέθρεφαν.

Ακόμη και η πρώτη γιορτή για την ανάδειξη της σημασίας της μητέρας  πραγματοποιήθηκε στην αρχαιότητα. Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα.Η λατρεία περνά κατόπι στην κόρη της Ρέα σύζυγο και αδερφή του Κρόνου, καθώς η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών» και σαν η πρώτη μητέρα καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Επίσης ήταν γυναίκα και αδελφή του τιτάνα Κρόνου. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Ακόμα και η ίδια η Ελλάδα, αποτέλεσε τη μητέρα αξιών και πραγμάτων. Η μητέρα όλων των  μαχών έγινε στην Αθήνα, μεταξύ της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την κυριότητα της πόλης. Αργότερα, η  ίδια η πόλη έγινε η μητέρα της Δημοκρατίας και των συνεργατικών αξιών που αντικατέστησαν  τις ανταγωνιστικές της ομηρικής εποχής. Μητέρα των αξιών του Δυτικού πολιτισμού η Ελλάδα, μητέρα όμως και των δυτικών γλωσσών, αφού μέσα από το ελληνικό αλφάβητο  οι λαοί της Ευρώπης δημιούργησαν το δικό τους.

Κατά τα πρωτοχριστιανικά και βυζαντινά χρόνια, αναγνωρίστηκε η αξία της υπεράγιας μητέρας, της Παναγίας, ως μητέρας Θεού και ανθρώπων. Αυτή εγκαλούν για να ζητήσουν μεσολάβηση για τις προσευχές  τους όλοι οι πιστοί, αυτή κατανοεί και συμπάσχει με τον πόνο των μητέρων όλου του κόσμου.

Διαχρονικά λοιπόν η Ελλάδα είναι φιλοσοφικά, μυθολογικά, θεολογικά , αλλά κυρίως κοινωνικά συνυφασμένη με την εικόνα της μάνας, στο πρόσωπο του παιδιού, στο νόημα που δίνει στην ανθρώπινη ζωή. Αυτός είναι εξάλλου και ο ο λόγος που πολλοί σημαντικοί Έλληνες δημιουργοί της τέχνης , έχουν εμπνευστεί από την ιδέα της μητέρας…Γιατί η μάνα πέρα από μια ζεστή αγκαλιά με λουλούδια και πουλιά, όπως αναφέρει το παιδικό τραγούδι είναι κάτι πολύ περισσότερο, είναι η ψυχή που κουβαλά μέσα της η Ελλάδα, ως μητέρα των Ελλήνων,  είναι το εσωτερικό γέμισμα που νιώθει το κάθε παιδί με την τρυφερότητα της μητέρας του…η μητέρα είναι μια πραγματική ΙΔΕΑ, αναλλοίωτη στο χρόνο και στις περιστάσεις.

Το Roadstroy λοιπόν εύχεται χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες, με υγεία και πολλά αποθέματα αγάπης για τα παιδιά τους, που στις εποχές που βιώνουμε είναι σημαντικότερα από ποτέ!

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.