Δελτίο Ειδήσεων Εξωτερικού 14/05/2013

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε «απερίφραστα» τις δίδυμες επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου στην τουρκική πόλη στα σύνορα της Συρίας. Σε μια ομόφωνη ανακοίνωση το 15μελές συμβούλιο «τόνισε την ανάγκη να διωχθούν οι οργανωτές οι εκτελεστές και οι χρηματοδότες αυτών των κολάσιμων πράξεων  της τρομοκρατίας». Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε «από όλες τις χώρες να συνεργαστούν ενεργά με τις τουρκικές αρχές στο θέμα αυτό» και εξέφρασε την «βαθιά συμπάθεια και τα ειλικρινή συλλυπητήρια» στις οικογένειες των θυμάτων και την τουρκική κυβέρνηση.

 

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες (AP) κατήγγειλε μια «μαζική και χωρίς προηγούμενο παρείσφρηση» του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο κατέσχεσε μυστικά καταλόγους των τηλεφωνημάτων του πρακτορείου και ορισμένων δημοσιογράφων τα οποία έγιναν σε διάστημα δύο μηνών.  Το πρακτορείο ανακοίνωσε πως έστειλε μια επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ στην οποία υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει «καμιά δυνατή δικαιολογία για μια τέτοια συλλογή στοιχείων για τηλεφωνικές επικοινωνίες».

 

Ο διοικητής της ισλαμικής μαχητικής ομάδα Μπόκο Χαράμ της Νιγηρίας εμφανίζεται σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα μαζί με γυναίκες και τα παιδιά τους ισχυριζόμενος ότι η ομάδα του τους έχει απαγάγει από στρατώνα της αστυνομίας σε μια πόλη που πρόσφατα δέχτηκε επίθεση από τις ισλαμικές δυνάμεις της οργάνωσης. Το «αχρονολόγητο» βίντεο δείχνει τον Αμπού Σεκάου να απαιτεί την απελευθέρωση μελών της αίρεσης του και των οικογενειών τους που κρατούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας για να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους.

 

 Την καταδίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε έξι χρόνια κάθειρξη ζήτησε η εισαγγελέας Ίλντα Μποκασίνι για προαγωγή ανηλίκων στην πορνεία και κατάχρηση εξουσίας.  Η Μποκασίνι ζήτησε επίσης να επιβληθεί στον δεξιό πολιτικό δια βίου στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. «Είμαστε  βέβαιοι ότι η Ρούμπι Καρίμα εκπορνευόταν προς τέρψη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος γνώριζε ότι ήταν ανήλικη», είχε δηλώσει η Μποκασίνι.  Η εισαγγελέας αποκάλυψε ότι ο μεγιστάνας πρώην πρωθυπουργός  φέρεται να είχε καταβάλει στην Μαροκινή νεαρή 4,5 εκατομμύρια ευρώ.  Η Ρούμπι Καρίμα Ελ Μαχρούγκ, σύμφωνα με την δημόσια κατήγορο, αγόραζε ενδύματα γνωστών οίκων μόδας του Μιλάνου τα οποία στοίχιζαν συχνά χιλιάδες ευρώ.

 

 Τέσσερα κόμματα πήραν το «εισιτήριο» για τη νέα βουλγαρική Βουλή, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 96% των ψήφων, τα οποία έδωσε, σήμερα το μεσημέρι, στη δημοσιότητα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Βουλγαρίας, με τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν προηγούμενες εκτιμήσεις και στοιχεία που έδιναν την πρώτη θέση στο GERB, με ποσοστό 30,71%, ενώ δεύτερη δύναμη αναδεικνύεται ο αριστερός «Συνασπισμός για τη Βουλγαρία», με ηγετική δύναμη το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, με 27,02%. Τρίτο, με 10,59%, είναι το φιλελεύθερο «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών», ενώ τέταρτη πολιτική δύναμη  αναδείχθηκε το εθνικιστικό «Ατάκα», με 7,38%.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.