Δελτίο Ειδήσεων Εξωτερικού 18/04/2013

Σε αυστηρό ύφος, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης καταγγέλλει στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ τον Τούρκο ομόλογό του για τις πρόσφατες αναφορές του και τα όσα περιλαμβάνονται σε επιστολή του για το κυπριακό και το φυσικό αέριο. Ο κ. Κασουλίδης σημειώνει πως, ενώ η Τουρκία επικαλείται την ιδιότητά της ως εγγυήτρια δύναμη της ανεξαρτησίας του νησιού, «κάθε άλλο παρά προς τούτο μέχρι σήμερα ενήργησε, ενώ οι εισηγήσεις του κ. Νταβούτογλου για το θέμα του φυσικού αερίου, καταδεικνύουν τους πραγματικούς στόχους της Τουρκίας, οι οποίοι είναι η διχοτόμηση της Κύπρου».

 

Φωτογραφίες δύο ανδρών που αναζητούνται από τις αρχές για τις εκρήξεις στον μαραθώνιο της Βοστόνης διέρρευσε η αμερικανική εφημερίδα New York Post. Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα οι φωτογραφίες αυτές διανεμήθηκαν μεταξύ των αστυνομικών προκειμένου να αναγνωριστούν οι δύο άνδρες. Παράλληλα, οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία για τις βόμβες που εξερράγησαν με διαφορά 12 δευτερολέπτων. Η πρώτη βόμβα ήταν τοποθετημένη σε χύτρα ταχύτητας χωρητικότητας έξι λίτρων και η δεύτερη σε μεταλλικό σκεύος ή κουτί. Ανάμεσα στα στοιχεία που βρέθηκαν στον τόπο των εκρήξεων ήταν κομμάτια κάρτας κυκλώματος, η οποία μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για την πυροδότηση των μηχανισμών.

 

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 20:00 τοπική ώρα (03:00 ώρα Ελλάδας) στο εργοστάσιο λιπασμάτων κοντά στο Γουέικο του Τέξας, δημιουργώντας μία τεράστια πύρινη σφαίρα σε όλη την περιοχή. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως μέχρι στιγμή ο απολογισμός των νεκρών αγγίζει τους 15, ενώ άλλοι 160 άνθρωποι τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία. Επίσης, αποτέλεσμα ήταν να καταστραφούν ή να προκληθούν ζημιές σε πολλά κτίρια, ανάμεσά τους ένα σχολείο και ένα γηροκομείο.

 

Είδηση αποτελεί πως εκτός της πρώτης δεκάδας των πλουσιότερων Ρώσων βρίσκεται πλέον ο δισεκατομμυριούχος, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, σύμφωνα με μια νέα κατάταξη του αμερικανικού περιοδικού Forbes, υποχωρώντας στη 13η θέση. Συμφώνα με το περιοδικό, ο μεγιστάνας του χάλυβα, των ακινήτων και των τηλεπικοινωνιών έχασε 1,9 δις δολάρια μέσα σ’ ένα χρόνο και είδε την περιουσία του να μειώνεται σε 10,2 δις δολάρια.

 

Εκδικητικές απειλές εξέφεραν με σημερινή τους δήλωση οι ταλιμπάν του Αφγανιστάν προς τις αμερικανικές δυνάμεις για την πρόσφατη κακοποίηση των κρατουμένων στη φυλακή του Γκουαντάναμο. Πενήντα δύο από τους 166 κρατούμενους στο Γκουαντάναμο πραγματοποιούν απεργία πείνας, ορισμένοι από αυτούς από τις 6 Φεβρουαρίου, όταν φύλακες κατάσχεσαν προσωπικά αντικείμενα των κρατουμένων και εξέτασαν αντίτυπα του Κορανίου για ύποπτη χρήση.

 

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.