Δελτίο Ειδήσεων Εξωτερικού 23/04/2013

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το θρίλερ με την απαγωγή του ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου και ενός ακόμη επισκόπου την ώρα που επέστρεφαν από την τουρκοσυριακή μεθόριο στο Χαλέπι. Για την απαγωγή των δύο μητροπολιτών ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ενεργοποίησε το Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου. Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης, οι δύο μητροπολίτες είναι ζωντανοί και γίνονται προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους. Αντίθετα νεκρός φέρεται να είναι σύμφωνα με μαρτυρίες ο οδηγός τους.

Για μια ακόμη φορά υπεραμύνθηκε την πολιτική λιτότητας η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι η μείωση των χρεών είναι απαραίτητη και μπορεί να γίνει εντός λογικών πλαισίων, ενώ αναφερόμενη στην χώρα μας, επεσήμανε ότι ο λόγος που δημιουργήθηκαν οι μηχανισμοί διάσωσης ήταν ότι «κανένας πιστωτής δεν ήθελε να δώσει νέο χρήμα στην Ελλάδα». Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε ακόμη την πεποίθησή της ότι το ευρώ θα παραμείνει ισχυρό, αλλά διευκρίνισε ότι για την ίδια το ερώτημα είναι «πού θα βρίσκεται η Ευρώπη σε 10, 20 ή 30 χρόνια, σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο».

Για τους νομισματικούς κινδύνους που ελλοχεύουν για τη Σκωτία, είτε αυτή επιλέξει να χρησιμοποιήσει τη στερλίνα είτε να ενταχθεί στο ευρώ, αν οι πολίτες της Σκωτίας αποφασίσουν τελικά να χωριστούν από το Ηνωμένο Βασίλειο στο επικείμενο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου προειδοποιεί σε έκθεσή του που δημοσιεύει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας. Η εμπειρία της ευρωζώνης από χώρες που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα αλλά όχι την ίδια κυβέρνηση δείχνει ότι δεν υπάρχει σαφής λόγος γιατί μια ανεξάρτητη Σκωτία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη στερλίνα, δήλωσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας.

Την πεποίθησή του ότι επίκειται «χρεοκοπία» της Ιταλίας εξέφρασε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild, ο κωμικός και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος δηλώνει «υπέρ» μιας γερμανικής εισβολής στην Ιταλία. Παράλληλα, Μιλώντας για την επανεκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην προεδρία της Δημοκρατίας, ο Γκρίλο εκτίμησε ότι «αποτελεί μέρος της προσπάθειας που καταβάλλει η ιταλική πολιτική τάξη για να καταφέρει να επιβιώσει» και επανέλαβε την άποψή του ότι «πρόκειται για ένα πονηρό πραξικόπημα».

Οι διευθυντές του Μουσείου στην Ντόχα βρήκαν προκλητική την αρχαία ελληνική αισθητική και αποφάσισαν να κρύψουν σε παραβάν τον Κούρο και τον Αθλητή. Οι οργανωτές της έκθεσης «Ολυμπιακοί Αγώνες: Παρελθόν – Παρόν», η οποία παρουσιάζεται στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων της Ντόχα, αποφάσισαν να ντύσουν τα ανδρικά αγάλματα ώστε να μην σκανδαλιστούν οι πιστές Καταρινές βλέποντας δημόσια όσα οι κώδικες ηθικής της χώρας δεν επιτρέπουν. Μάλιστα ήθελαν να σκεπάσουν τα επίμαχα σημεία των γυμνών αρχαιοελληνικών αγαλμάτων με φερετζέδες, μπούρκες ή τσαντόρ. Τελικά αποφάσισαν να κρύψουν τα συγκεκριμένα αγάλματα πίσω από ένα παραβάν και να μην βρίσκονται στην έκθεση.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.