Δελτίο Ειδήσεων Εξωτερικού 2/5/2013

Καταδίκασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τα επεισόδια που σημειώθηκαν εντός του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, ανάμεσα σε βουλευτές της κυβέρνησης και συναδέλφους της αντιπολίτευσης. Επιβεβαίωσαν, ταυτόχρονα, τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν με το νέο πρόεδρο της χώρας, Νίκολα Μαδούρο, του οποίου η εκλογή αμφισβητείται από την αντιπολίτευση. Βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, ήρθαν στα χέρια μετά την υπερψήφιση από την πλευρά της πλειοψηφίας, ενός κανονισμού με τον οποίο απαγορεύεται στους βουλευτές της μειοψηφίας, να μιλούν στο βήμα της Εθνοσυνέλευσης, ως αντίποινα για την άρνησή τους αναγνωρίσουν τη νίκη του Νίκολα Μαδούρο στις πρόσφατες εκλογές.

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε σήμερα το βασικό της επιτόκιο χορηγήσεων κατά 25 μονάδες βάσης, στο ιστορικό χαμηλό του 0,50%, σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομία της ΕΕ, η οποία βρίσκεται σε ύφεση, αλλά και χάρη στην μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση του πληθωρισμού. Η κίνηση σημειώνεται ενώ η ανεργία στη ζώνη αυξάνεται σε επίπεδα-ρεκόρ. Η απόφαση αυτή του ΔΣ της ΕΚΤ αναμενόταν ευρέως, αφότου ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι το ευρωπαϊκό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα ήταν έτοιμο να αναλάβει δράση. Η συγκεκριμένη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ ωφελεί τους δανειολήπτες που άχουν λάβει δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με αυτό της ΕΚΤ, αφού η δόση τους θα μειωθεί από 15 μέχρι 40 ευρώ.

 

Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα με τον Γάλλο πρόεδρο Φ. Ολάντ, και με τις »πλάτες» του Μπαρόζο, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ώθηση της ανάπτυξης χωρίς όμως να έρθουν σε σύγκρουση με τη κυβέρνηση της Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες, των οποίων η συνάντησή τους διήρκησε περισσότερο από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί, δήλωσαν ότι θα θέσουν το θέμα της ανάπτυξης στο επίκεντρο του συμβουλίου κορυφής του Ιουνίου και θα ζητήσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την τραπεζική ένωση, για την οποία η Γερμανία παρά την καταρχήν συμφωνία της, φαίνεται να φρενάρει.

 

Πάνω από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν σημειώθηκε εδαφική εγκατακρήμνιση σε χρυσωρυχείο στο Νταρφούρ, μια περιοχή στο δυτικό Σουδάν όπου συνεχίζει να μαίνεται εμφύλιος πόλεμος, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας τοπικός αξιωματούχος. «Ο αριθμός των νεκρών έπειτα από αυτή την κατάρρευση ξεπέρασε τους 60», δήλωσε ο Χαρούν αλ Χάσαν, επίτροπος στην Τζέμπελ Άμιρ, στο Βόρειο Νταρφούρ, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται τρεις ημέρες μετά το δυστύχημα, που σημειώθηκε την Δευτέρα.

 

Η κυβέρνηση του Τσαντ γνωστοποίησε, μέσω ανακοίνωσης, τη σύλληψη ομάδας ατόμων που προσπάθησαν να «αποσταθεροποιήσουν» τη χώρα, όπως χαρακτηρίστηκε η αποτυχημένη απόπειρα εκδήλωσης πραξικοπήματος. «Την πρώτη ημέρα του Μαΐου, μια μικρή ομάδα εισβολέων προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν τους θεσμούς της δημοκρατίας», αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, η οποία σημειώνει επίσης, ότι τα «μέλη αυτής της μικρής ομάδας δράσης συνωμοτούσαν για περισσότερους από τέσσερις μήνες». Αν και δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις σχετικά με την προέλευση των δραστών, τις πιθανές συνεργασίες τους,  αλλά και τον συνολικό αριθμό των συλληφθέντων, έγινε γνωστό ότι οι βασικοί ύποπτοι  οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Αλέξανδρος Πήχας

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.