Δελτίο Ειδήσεων Εξωτερικού 26/04/2013

Επιτείνεται στην ορθόδοξη κοινωνία της Συρίας, ιδιαίτερα όμως στο Χαλέπι, η αγωνία για την τύχη των δύο μητροπολιτών Παύλου και Γρηγορίου, μετά και τη διάψευση της πληροφορίας ότι υπό την πίεση του διεθνούς παράγοντα, οι απαγωγείς άφησαν ελεύθερους τους ιεράρχες. Η κυβέρνηση Άσαντ καταδίκασε την απαγωγή ως πράξη τσετσένων μισθοφόρων και ως απόπειρα να εκτραπεί η σύρραξη στη χώρα σε θρησκευτικό πόλεμο, ενώ ένα βίντεο που λέγεται ότι απεικονίζει τον νεκρό σοφέρ της μητροπολιτικής αποστολής έχει κάνει την εμφάνισή του στο διαδίκτυο.Ουδεμία «απτή απόδειξη» υπάρχει ακόμη πως πράγματι οι δύο μητροπολίτες που είχαν απαχθεί στη Συρία απελευθερώθηκαν, παραδέχθηκε η οργάνωση l’ oeuvre d’Orient (‘Έργο της Ανατολής’), κάτι το οποίο θέτει εν αμφιβόλω τις πληροφορίες που είχε δημοσιοποιήσει η ίδια χθες.

 

 

Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί από την κατάρρευση του οκταώροφου κτιρίου κοντά την πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, Ντάκα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του στρατού. «Ο νέος απολογισμός είναι 304 νεκροί», δήλωσε ο Σαχινούλ Ισλάμ, τονίζοντας ότι πάνω από 2.300 άνθρωποι κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από τα ερείπια μετά το δυστύχημα, εκ των οποίων οι 72 σήμερα. Ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας δήλωσε πως ο αριθμός των νεκρών, οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες, είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί. Το τραγικό δυστύχημα ενίσχυσε την πολεμική για την ασφάλεια στις μονάδες της βιομηχανίας υφαντουργίας που προμηθεύουν δυτικές εταιρίες ένδυσης. Στο κτίριο που κατέρρευσε στεγάζονταν πέντε βιοτεχνίες ετοίμων ενδυμάτων που συνεργάζονταν με την ισπανική εταιρία Mango και την βρετανική Primark.

 

 

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στη βορειοανατολική και νότια Δαμασκό ανάμεσα στους αντάρτες από τη μια πλευρά και το στρατό και τις πολιτοφυλακές που πρόσκεινται στο καθεστώς από την άλλη, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται στη βορειοανατολική συνοικία Μπαρζέ ανάμεσα στους αντάρτες και τα συριακά στρατεύματα, στο πλευρό των οποίων μάχονται μέλη των λαϊκών επιτροπών που πρόσκεινται στο καθεστώς», τόνισε η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση υπογραμμίζοντας ότι άρματα μάχης του στρατού βομβαρδίζουν τον τομέα αυτόν.

 

 

Απέρριψε σήμερα η Βόρεια Κορέα την πρόταση της Νότιας Κορέας για διάλογο σχετικά με τις δια-κορεατικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις του Κεσόνγκ, που παραμένουν κλειστές από τις 3 Απριλίου. Η Νότια Κορέα έδωσε χθες Πέμπτη διορία 24 ωρών στο βορειοκορεατικό καθεστώς για να αποδεχτεί την πρόταση, αλλιώς θα λάβει «σημαντικά μέτρα». Μάλιστα, κύκλοι της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της Βόρειας Κορέας ανέφεραν πως»Αν οι νοτιοκορεατικές μαριονέτες συνεχίσουν να επιδεινώνουν την κατάσταση, θα αναγκαστούμε να πάρουμε οριστικά και σοβαρά μέτρα».

 

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή και πενήντα τραυματίστηκαν από τις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν σε τέσσερα σουνιτικά τεμένη της Βαγδάτης και τα περίχωρα της, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράκ και ιατρικές πηγές. Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν μετά την προσευχή της Παρασκευής, κατά την τέταρτη ημέρα του κύματος βίας που μαστίζει την χώρα, το οποίο έχει προκαλέσει το θάνατο 190 ανθρώπων και τον τραυματισμό 292 από την περασμένη Τρίτη και συνδέεται με τις διαδηλώσεις σουνιτών κατά της κυβέρνησης του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις, όπως και κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και σουνίτες διαδηλωτές και υποστηρικτές τους.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.