Δελτίο Ειδήσεων Εξωτερικού 30/04/2013

Αυθαίρετη είναι η συνεχιζόμενη κράτηση της Γιούλιας Τιμοσένκο, αποφάνθηκε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδικάζοντας την Ουκρανία για τρεις παραβιάσεις της Σύμβασης προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Η Ολομέλεια του Δικαστηρίου εξετάζοντας σε δημόσια ακρόαση της προσφυγή της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας αποφάνθηκε ότι η συνεχιζόμενη κράτηση της είναι αυθαίρετη και εναντιώνεται σε διατάξεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αποδεχόμενο σχεδόν όλες τις αιτιάσεις της Τιμοσένκο το Δικαστήριο καταδίκασε την Ουκρανία για παραβίαση του δικαιώματος ταχείας επανεξέτασης της νομιμότητας κράτησης, του δικαιώματος αποζημίωσης για παράνομη κράτηση και του δικαιώματος προσφυγής ενάντια σε απόφαση στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων.

 

Η αστυνομία του Ισημερινού κατάσχεσε 1,3 τόνους κοκαΐνης κατά τη διάρκεια τριών επιχειρήσεων στο λιμάνι Γκουαγιακίλ στα νοτιο-δυτικά της χώρας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών. «Με τρεις επιχειρήσεις κατασχέθηκαν, 1,3 τόνοι κοκαΐνης κρυμμένοι σε 1143 πακέτα», αναφέρεται  στην ανακοίνωση, όπου προστίθεται ότι τα ναρκωτικά «θα μεταφέρονταν από το λιμάνι του Ισημερινού σε διάφορους προορισμούς στο εξωτερικό». Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της 25ης και 27ης  Απριλίου, οδήγησαν στη σύλληψη πέντε ατόμων και την κατάσχεση των 1.143 συσκευασιών, εκ των οποίων οι 195 είχαν τελικό προορισμό την Αμβέρσα του Βελγίου.

 

 

Ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, πρόεδρος του UMP, του μεγαλύτερου κόμματος της γαλλικής αντιπολίτευσης, σε συνέντευξή του που θα δοθεί την Πέμπτη στη δημοσιότητα, τονίζει ότι «το θέμα που τίθεται σήμερα είναι εάν ο Φρανσουά Ολάντ είναι πράγματι ικανός να κυβερνήσει τη Γαλλία». «Η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ δεν έχει τη μέθοδο, αλλά ούτε την ικανότητα«, υποστηρίζει ο Κοπέ στη συνέντευξή του στο περιοδικό Valeurs Actuelles, η οποία θα δημοσιευτεί την Πέμπτη στην ιστοσελίδα του περιοδικού.  «Η κυβέρνησή του πνίγεται στις αντιφάσεις της. Στο μυαλό των Γάλλων έχει φωλιάσει η αμφιβολία για τα δυο αυτά προσόντα, τα οποία καθορίζουν κατά την άποψή μου το εάν κάποιος μπορεί να κυβερνήσει: την ικανότητα και το κύρος«, πρόσθεσε.

 

 

Όλα δείχνουν προδιαγεγραμμένα με βάση τη ψηφοφορία των κομμάτων στο επίμαχο νομοσχέδιο της ακίνητης ιδιοκτησίας, η οποία εγκρίθηκε με 29 ψήφους υπέρ. Τι έχει αποφασίσει μέχρι τώρα η Κυπριακή Βουλή. Με μία φορολογία που θα γονατίσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ακόμη και όσους ζούνε σε 30 τετραγωνικά, η Βουλή προχώρησε μεταξύ άλλων στην έγκριση 10 στο σύνολο μνημονιακών νομοσχεδίων, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για απελευθέρωση της πρώτης δόσης, από την δανειακή σύμβαση της Κύπρου.

 

 

Σοκάρει ολόκληρη τη Βρετανία η υπόθεση με τη σύλληψη 84 υπόπτων για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και ευάλωτων ατόμων που φιλοξενούνταν σε 18 μονάδες φροντίδας της Ουαλίας από το 1963 έως το 1992.  Οι βρετανικές αρχές προχώρησαν στις συλλήψεις μετά από εκτεταμένη έρευνα η οποία ξεκίνησε μετά από καταγγελίες για συνολικά 140 κακοποιήσεις κοριτσιών και αγοριών ηλικίας 7-19 ετών, ανακοίνωσε η αστυνομία.Η έρευνα έγινε υπό την άμεση εποπτεία της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών, Τερέζα Μέι και οδήγησε στη σύλληψη των 84 υπόπτων εκ των οποίων οι 75 είναι άνδρες και οι εννέα γυναίκες. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας, υπάρχουν αποδείξεις για σοβαρά εγκλήματα σε βάρος νέων και ευάλωτων ατόμων, από τους ενήλικες που ήταν υπεύθυνοι για τη φροντίδα τους.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.