Δελτίο Ειδήσεων Εσωτερικού 11/5/2013

Εβδομάδα αναταραχών στην παιδεία ήταν αυτή που πέρασε καθώς οι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν πίσω στο αίτημά τους να μην αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας και να μην γίνουν μετακινήσεις.Μετά την άκαρπη συνάντηση με το υπουργείο την Τετάρτη οι καθηγητές αποφάσισαν τελικά χθες να προχωρήσουν σε απεργία. Μετά την απόφαση ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τις εξελίξεις σχετικά με την απεργία. « «Η απόφαση της ΟΛΜΕ δημιουργεί αδικαιολόγητη αναστάτωση σε εκατοντάδες οικογένειές και θέτει σε ομηρία τους μαθητές». Οι αντιπαραθέσεις, πάντως, μεταξύ των συνδικαλιστών φαίνεται να είναι αναπόφευκτες, καθώς τον ερχόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της ΟΛΜΕ .

 

Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες φορολογούμενους να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς την εφορία δίνει η εγκύκλιος του υπουργείου οικονομικών. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ρυθμίζονται τα χρέη προς το Δημόσιο που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2012. Για επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους προβλέπεται η δυνατότητα εξόφλησης έως και 48 μηνιαίες δόσεις αλλά με εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων από 25% έως 50%. Επίσης δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση των πολλών μηνιαίων δόσεων και σε όσους είχαν τακτοποιήσει τις οφειλές τους πριν από το 2013 με παλαιότερες ρυθμίσεις, αλλά τέθηκαν εκτός των ρυθμίσεων αυτών μέχρι και την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

 

Διορία μέχρι την άλλη Παρασκευή δίνει, με επιστολή του, στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού ο Δημήτρης Σταμάτης, να καταθέσουν προτάσεις για λουκέτα σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύουν, ώστε το προσωπικό τους να μπει στη δεξαμενή των 2.000 απολύσεων που πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιούνιο. Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα μπήκε μετά την επεξεργασία της πρώτης μαύρης λίστας, κατά την οποία διαπιστώθηκε  ότι μόλις 221 υπάλληλοι αορίστου χρόνου βλέπουν την έξοδο από το Δημόσιο.

 

Στρατηγική και οικονομική διάσταση έχει το ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα. Σκοπός του πρωθυπουργού είναι να ενισχύσει περαιτέρω την πολιτική σχέση της Ελλάδας με τη Κίνα, τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παράλληλα με την προσέλκυση κινεζικών κεφαλαίων στη χώρα μας και την ώθηση στις επιχειρηματικές και εμπορικές συναλλαγές. Ο κ. Σαμαράς είναι ο δεύτερος ηγέτης δυτικής χώρας μετά τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ που θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.Οι διακρατικές αλλά και επιχειρηματικές συμφωνίες που θα υπογραφούν, πέρα από το οικονομικό όφελος, έχουν και ευρύτερη σημασία, καθώς συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Θα συμβάλλουν στη διατήρηση του καλού κλίματος που ήδη έχει διαμορφωθεί διεθνώς από τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ και τις θετικές εκθέσεις διεθνών φορέων για τις δυνατότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

 

Θέση στον τελικό του Final 4 της Euroleague πήρε με το… σπαθί του ο Ολυμπιακός, συντρίβοντας την ανύπαρκτη ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 52-69 και θα διεκδικήσει την Κυριακή την κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου τίτλου στη διοργάνωση. Οι ερυθρόλευκοι ήταν μια κλάση ανώτεροι από τους Ρώσους σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και στον τελικό της διοργάνωσης θα περιμένουν πλέον το νικητή του δεύτερου ημιτελικού, ανάμεσα στην Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα. Κορυφαίος της ελληνικής ομάδας ο Κάιλ Χάινς, εξαιρετική η συνεισφορά του Αντιτς. Αντίπαλος του Ολυμπιακού στον τελικό της Κυριακής θα είναι η Ρεάλ Μαδρίτης που νίκησε δύσκολα τη Μπαρτσελόνα με 74-67.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.