Δελτίο Ειδήσεων Εσωτερικού 18/04/2013

Το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του ποσοστού που κατέχει η Hochtief στο «Ελ. Βενιζέλος», αλλά και για τη συμμετοχή τους στις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων τους σε cargo και logistics, εξέφρασαν σήμερα, για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός μηνός, οι επικεφαλής του κινεζικού Shenzhen Airport και της Friedmann Pacific Asset Management, στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Μάλιστα, πρώτος στόχος της κοινοπραξίας θεωρείται η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με την προσέλκυση αεροπορικών εταιριών από τη ΝΑ Ασία και, ειδικότερα, η απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας και Κίνας.

 

Πέντε άμεσες πρωτοβουλίες για την έξοδο της χώρας από την κρίση και με δεδομένο ότι «το μνημόνιο θα τελειώσει το ίδιο το βράδυ των εκλογών που ο λαός μας θα δώσει μια μεγάλη πλειοψηφία και μια καθαρή εντολή σε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας», παρουσίασε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών. Όπως ανέφερε, τόνισε πως αυτές είναι: η αντικατάσταση, με νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή, του καταστροφικού Μνημονίου με ένα Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου, η δημοσιονομική σταθεροποίηση με κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο, η διαμόρφωση ενός σταθερού εργασιακού και φορολογικού πλαισίου, ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη καταπολέμηση της ανεργίας και η αποκατάσταση και διεύρυνση των θεσμών κοινωνικής προστασίας.

 

Αποτροπιασμό στο πανελλήνιο και αρνητικά σχόλια διεθνώς έχει προκαλέσει το αιματηρό περιστατικό στη Μανωλάδα της Ηλείας, που θυμίζει άλλες εποχές, με τη στυγνή βία στα σκλαβοπάζαρα. Τρεις επιστάτες σε καλλιέργεια φράουλας άνοιξαν αδιακρίτως πυρ, με καραμπίνες εναντίον 200 αλλοδαπών εργατών, που διεκδικούσαν τα οφειλόμενα έξι μηνών. Τραυματίστηκαν 28 μετανάστες, και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς  σοβαρά και χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, ενώ κανείς δεν διατρέχει πλέον κίνδυνο.

 

Μήνυμα στην Ευρώπη πως με τη στάση της μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να ολοκληρωθούν ταχύτερα και με ασφάλεια οι διαδικασίες για την ανακήρυξη της ΑΟΖ, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου, έστειλε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός μίλησε για το ενδεχόμενο σύζευξης των ΑΟΖ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο νευραλγικό σημείο της Μεσογείου και τα χωρικά της ύδατα οριοθετούν πηγή πλούτου και για την Ευρωζώνη.  

 

Στην επιτάχυνση των αποφάσεων για την απελευθέρωση της αγοράς με πρώτο βήμα την απόφαση να μένουν ανοιχτά όλα τα καταστήματα (κάτω των 250 τ.μ.) όλες τις Κυριακές του χρόνου και τα πολυκαταστήματα 10 Κυριακές που συνδέονται με τις γιορτές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και τις περιόδους των εκπτώσεων προχωρά η κυβέρνηση. Όπως δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα με στόχο την κίνηση της αγοράς, παρά τις αντιδράσεις των εμπορικών συλλόγων.

 

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η ακροαματική διαδικασία για τη διακοπή του αγώνα ΑΕΚ-Πανθρακικός, με την απολογία της ΑΕΚ. Η πειθαρχική επιτροπή της Λίγκας θα κάνει γνωστή την ποινή που θα επιβληθεί στην Ένωση για όσα έγιναν στον αγώνα με τον Πανθρακικό, ενώ η Θρακιώτικη ομάδα με υπόμνημα έκανε γνωστό ότι συμφωνεί με τη στάση του Τριτσώνη αν και μέχρι τώρα οι άνθρωποι της ομάδας έλεγαν ότι είναι στο πλευρό της Ένωσης. Μάλιστα, οι οπαδοί της ομάδας συγκεντρώθηκαν από νωρίς έξω από τα γραφεία της Σούπερ Λίγκας και το μεσημέρι έκλεισαν την άνοδο της Κηφισίας στο Μαρούσι.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.