Δελτίο Ειδήσεων Εσωτερικού 23/04/2013

Με το ενδιαφέρον της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης στο απόγειο, ξεκίνησε χτες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η πολύκροτη δίκη για τις «χρυσές μίζες» από τις συμβάσεις των υποβρυχίων και των εξοπλιστικών προγραμμάτων TORM1, με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, η πορεία του οποίου σημάδεψε όχι μόνο τη διαδρομή και την ιστορία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ιστορία της μεταπολίτευσης. Η δίκη ξεκίνησε χτες, με απόντες πέντε κατηγορούμενους, αλλά διακόπηκε για τις 8 Μαΐου, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων των δικαστών της έδρας όλη την τρέχουσα εβδομάδα, αλλά και υπό το κράτος αντιδράσεων των συνηγόρων υπεράσπισης, που αρνήθηκαν να συνεχιστεί η δίκη μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, όπως είχε πρόθεση το δικαστήριο.

Τον τρόπο με τον οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται η δέσμευση για απολύσεις στο Δημόσιο, αποφασίζουν αυτή την ώρα υπουργοί σε νευραλγικά υπουργεία υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Σήμερα θα εγκριθούν οι αλλαγές στα οργανογράμματα των υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης, καθώς και οι μειώσεις των υπηρεσιών στα υπουργεία και μειώσεις στους εποπτευόμενους φορείς.

Επίθεση στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά και στους εφοπλιστές έκανε το τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με αφορμή την επικοινωνιακή φιέστα που στήθηκε για τη δωρεά δύο περιπολικών σκαφών στο ελληνικό Δημόσιο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα κρυφά και φανερά μεγάλα προνόμια υπέρ των Ελλήνων εφοπλιστών μόνο στήριξη της ελληνικής οικονομίας στις δύσκολες εποχές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν».

Νέα ταλαιπωρία, αλλά και νέοι φόροι περιμένουν όλους όσοι έχουν εκτός σχεδίου αγροτεμάχια, οικόπεδα. Όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ως τα τέλη του Ιουνίου να υποβάλουν εκ νέου το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν αναλυτικά στοιχεία για τις εκτάσεις γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου. Ουσιαστικά το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει πλήρη καταγραφή εφέτος όλων των εκτάσεων εκτός σχεδίου, ώστε να είναι δυνατή η φορολόγησή τους από το 2014 με τον νέο φόρο ακινήτων.

Μπορεί ο πρώτος στόχος να είναι οι απολύσεις, ωστόσο η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει και αντίστοιχες προσλήψεις και έτσι ουσιαστικά σε πρώτη φάση ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη των περίπου 12.000 επιτυχόντων μέσω ΑΣΕΠ που ακόμη δεν έχουν βρει μια θέση εργασίας στο Δημόσιο. Για το κενό των 15.000 που θα δημιουργηθεί λόγω των απολύσεων σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού οι 2.000 θα καλυφθούν μέσω των υπαλλήλων που θα ενταχθούν στην κινητικότητα μέσα στο 2013, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις από τους επιτυχόντες μέσω ΑΣΕΠ.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.