Δελτίο Ειδήσεων Εσωτερικού 2/5/2013

Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα προαγωγών, στην κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών και φορέων, καθώς και στις διαδικασίες χορήγησης αναρρωτικών αδειών, φέρνει το σχέδιο νόμου «Οργάνωσης Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», που θέτει, από σήμερα και έως τις 14 Μαΐου, σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου διευρύνει τον κύκλο των υπαλλήλων που μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για θέσεις προϊσταμένων ή διευθυντών, καθώς καταργείται ουσιαστικά η επετηρίδα και μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος προϋπηρεσίας για την ανάληψη θέσεων ευθύνης από τους ενδιαφερόμενους.

 

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε σύμφωνα με πληροφορίες, αντισυνταγματική την τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς με «πάγωμα» της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια (αφού καταβληθεί το σχετικό πρόστιμο), όπως επίσης έκρινε αντισυνταγματικό στο σύνολό του το νόμο 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, την δημιουργία του «Πράσινου Ταμείου». Ειδικότερα, η Ολομέλεια των συμβούλων της Επικρατείας (πρόεδρος ο Κ. Μενουδάκος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) στην εν λόγω διάσκεψη έκριναν κατά πλειοψηφία ότι ο Ν. 4014/2011 είναι αντίθετος στο άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον, τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό και το οικιστικό περιβάλλον.

 

Επεισόδια μεταξύ μελών της Χρυσής Αυγής και των ΜΑΤ, σημειώθηκαν στον σταθμό Λαρίσης, όπου είχαν μεταβεί τα μέλη του ακροδεξιού κόμματος, μετά τα πρωινά επεισόδια στο Σύνταγμα. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής, αποφάσισαν να μοιράσουν τα τρόφιμα σε Ελληνες, όπως είχαν προγραμματίσει, στα παλιά γραφεία τους, τα οποία βρίσκονται απέναντι από το παλιό Φρουραρχείο, που είναι σήμερα κοινωνική υπηρεσία του δήμου, όπου συγκεντρώνονται τρόφιμα, ρούχα και άλλα αγαθά για άστεγους. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν πήγε στο σημείο ο δήμαρχος Γ. Καμίνης, μπήκε στο κτίριο του δήμου, όπου επιτέθηκε λεκτικά στον δήμαρχο Αθηναίων, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για προσπάθεια του βουλευτή να βγάλει το όπλο του αλλά και να επιτεθεί με γροθιά στον δήμαρχο Αθηναίων, αλλά αντ αυτού φέρεται να χτύπησε ένα 12χρονο κορίτσι.

 

Σε προπαρασκευαστικό στάδιο τρομοκρατικής ενέργειας διατείνεται η αστυνομία ότι βρίσκονταν οι πέντε συλληφθέντες στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αυτό πιστεύει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία είχε καταφέρει το τελευταίο χρονικό διάστημα να βρεθεί στα ίχνη ενός εκ των συλληφθέντων και η επέμβαση αποφασίστηκε όταν εκτιμήθηκε επαναδραστηριοποίηση του νέου επιχειρησιακού βραχίονα της οργάνωσης και όταν όλα τα μέλη μαζί συναντήθηκαν προχθές σε μπιραρία της περιοχής. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη ληστειών. Ο Εισαγγελέας άσκησε επιπλέον και κατά περίπτωση ποινικές διώξεις για αντίσταση κατά της αρχής, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και πλαστογραφία μετά χρήσεως.

 

Ένα βήμα πριν από τη διάσπαση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, μ’ αφορμή τη «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του και την σφοδρή αντιπαράθεση Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου.Πρόθεση, βεβαίως και των δυο πλευρών είναι να πέσουν οι τόνοι τις επόμενες ημέρες, καθώς μεσολαβεί το Πάσχα, ενώ αμέσως μετά οι δυο άνδρες θα βρίσκονται εκτός Ελλάδας. Ο Γ. Παπανδρέου αναχωρεί σε ολιγοήμερο ταξίδι στις 7 Μαΐου και ο Ευ. Βενιζέλος για Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία και Βουλγαρία από τις 14 έως τουλάχιστον τις 24 του μηνός. Έτσι, το πόρισμα για τα οικονομικά από τις 6 μεγαλύτερες εταιρείες ορκωτών λογιστών στη χώρα θα δοθεί στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου όπως εκτιμάται στο τέλος του μήνα. Η παράδοση του πορίσματος αναμένεται να αποτελέσει και την έναρξη της τελικής ρήξης, αφού ο πρώην Πρόεδρος δεν είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει στις συζητήσεις και είτε θα αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, είτε θα προκαλέσει τη διαγραφή του.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.