Δελτίο Ειδήσεων Εσωτερικού 29/04/2013

Με 168 «ναι», 123 «όχι», 1 «παρών» ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αφορά στην εφαρμογή των προβλεπόμενων από το 2ο και το 3ο Μνημόνιο, καθώς και από το Ν. 4093/2012 για την κινητικότητα στο Δημόσιο Τομέα. Η συζήτηση του νομοσχεδίου άρχισε στην Ολομέλεια λίγο μετά τις 11:15 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 23.00, όταν ξεκίνησε η διαδικασία ψήφισης. Νωρίτερα, την αποδοχή του πρώτου άρθρου της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ, για προσωρινή ολιγόμηνη πρόσληψη προσωπικού στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απορρίπτοντας παράλληλα για δημοσιονομικούς λόγους, το δεύτερο άρθρο της, που πρότεινε την υπό όρους μείωση των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων.

 

Οι σοροί δύο ναυτικών, περισυνελέγησαν το πρωί από τη θαλάσσια περιοχή της νήσου Σαπιέντζα νοτιοδυτικά της Μεσσηνίας, όπου το πρωί βυθίστηκε το φορτηγό piri Reis, μετά από σύγκρουση με το φορτηγό πλοίο CONSOUTH, με αποτέλεσμα να αγνοούνται οκτώ ναυτικοί. Τις σορούς των δύο ναυτικών, περισυνέλεξε το πλήρωμα του φορτηγού πλοίου CONSOUTH. Το piri Reis, με σημαία Cook Islands και πλήρωμα 17 υπήκοους Συρίας, είχε αναχωρήσει φορτωμένο με λίπασμα από την Ανάμπα της Αλγερίας με προορισμό την Ουκρανία. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες διασωθέντων μελών του πληρώματος, η βύθισή του διήρκεσε περίπου 7 λεπτά.

 

Στη σημερινή Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, οι μέτοχοί της ενέκριναν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 9,75 δισ. ευρώ, την οποία ανακοίνωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Πέτρος Χριστοδούλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ο διευθύνων σύμβουλος, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για 10% ιδιωτική συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής. «Με τις διαβεβαιώσεις και τα μηνύματα που έχουμε πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε τον στόχο», είπε ο επικεφαλής της ΕΤΕ, επισημαίνοντας ότι στην προσπάθεια αυτή συστρατεύονται εκατοντάδες χιλιάδες παραδοσιακοί και νέοι μέτοχοι που προστέθηκαν στο δυναμικό μέσω της ανταλλαγής των μετοχών που κατείχαν στην Εurobank.

 

Το Euroworking Group έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα καταβληθούν και τα υπόλοιπα 6 δις ευρώ.  Με τα 2,8 δισ αναμένεται να γίνει πιο γρήγορα και η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες. Στις 13 Μαΐου θα συνεδριάσει το Eurogroup για να εγκρίνει την δόση του πρώτου τριμήνου ύψους 4,2 δισ. ευρώ, ενώ στα τέλη Μαΐου αναμένεται και η έγκριση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ.

 

Η αναταραχή στον χώρο της Παιδείας συνεχίζεται, αυτή τη φορά σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τους δασκάλους και τους καθηγητές σε αναταραχή μετά την αύξηση του ωραρίου τους. Νέα αναταραχή προκαλεί όμως το ενδεχόμενο συγχώνευσης σχολικών μονάδων με τους εκπαιδευτικούς να απειλούν ανοιχτά με απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Μετά τις περικοπές στους διορισμούς μονίμων και αναπληρωτών καθηγητών, ύστερα απ΄ την αύξηση του ωραρίου, όλα δείχνουν ότι έρχεται και συγχώνευση μονάδων. Το υπουργείο έχει ζητήσει από 13 περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης τις εισηγήσεις του για τη συγχώνευση 200 μονάδων (δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων). Τα περισσότερα από τα σχολεία αυτά βρίσκονται εκτός Αττικής και το υπουργείο θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του μέχρι τα μέσα του Μαϊου.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.