Δελτίο Ειδήσεων 02/01/2014

samarasΟ Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, στα ζητήματα της ανεργίας και της μετανάστευσης, στα αποτελέσματα που σημείωσε η κυβέρνηση στον οικονομικό τομέα, αλλά και στην ύπαρξη νεοναζιστικού κόμματος στην Ελλάδα που ο ίδιος θεωρεί «ντροπή». Ο πρωθυπουργός τονίζει πως θα πρέπει να προωθηθεί η ατζέντα της ΕΕ, όπως για παράδειγμα η υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης.«Το σημαντικότερο μέλημά μας είναι να φροντίσουμε να υπάρξει ανάπτυξη, οικονομική ανάκαμψη και νέες θέσεις εργασίας και αυτό αποτελεί επίσης προτεραιότητα ολόκληρης της ΕΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ανεργία είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας, με το ποσοστό της να ανέρχεται στο 27% και στους νέους στο 60%, ενώ ένα επίσης σημαντικό ζήτημα είναι η μετανάστευση.

 

tsiprasΣε συνέντευξή που δόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του Συνεδρίου του ΚΕΑ, όπου ο Αλέξη Τσίπρας ανακηρύχτηκε υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως οι διαχωρισμοί δεν είναι γεωγραφικοί, αλλά πολιτικοί, επισημαίνοντας πως η μεγαλύτερη πρόκληση της Ευρώπης είναι η ενότητα.  «Η πρώτη πρόκληση για το 2014 είναι να αναστρέψουμε την πολιτική της λιτότητας. Πρέπει να σχεδιάσουμε μια έξοδο από την κρίση, ευνοϊκή για την κοινωνία και για το λαό. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ακυρωθεί ένα μέρος του χρέους των χωρών της νότιας Ευρώπης, να αναδιαρθρωθεί το υπόλοιπο μέρος και να χρηματοδοτήσουμε πολιτικές ανάπτυξης, που δημιουργούν απασχόληση, εργασία σταθερή κι όχι επισφάλεια».

 

pasok vs gerogiadhΚρίση στην κυβέρνηση με το «καλημέρα» τη νέα χρονιά. Αιτία η επιβολή εισιτηρίου 25 ευρώ στα Δημόσια Νοσοκομεία. Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του, εξέφρασε τη διαφωνία του σημειώνοντας, ότι είχε ζητήσει εδώ και καιρό τη μη εφαρμογή του μέτρου. Σημειώνει μάλιστα ότι θα επιμείνει στην εφαρμογή του και ασκεί σκληρή κριτική στον υπουργό Υγείας Ά. Γεωργιάδη, για το γεγονός ότι προχώρησε, παρά την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ. Σχολιάζοντας δε το επιχείρημα του υπουργού ότι «το μέτρο περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και έχει ψηφιστεί», τονίζεται στην ανακοίνωση ότι αυτό «έρχεται – όπως είχαμε και πάλι τονίσει- σε ευθεία αντίθεση με ανάλογες πράξεις, που η ίδια η Κυβέρνηση πρόσφατα έκανε.

 

deiΤην παραμονή της Πρωτοχρονιάς δημοσιεύτηκε η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που προβλέπει «πράσινες» αυξήσεις από 82% έως και 157% στο τέλος ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με στόχο την εξεύρεση 1,5 δισ. ευρώ για την εκμηδένιση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού μέσω του οποίου αποζημιώνονται οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.Πρόκειται  χαρακτηριστικά για αυξήσεις «υπό αναστολή» μέχρι και το Μάρτιο του 2014, αφού το κλειδί για να το αν θα επιβληθούν ή όχι, είναι κατά πόσο το ΥΠΕΚΑ θα καταφέρει να περάσει από τη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες το νομοσχέδιο για το γενναίο «κούρεμα», της τάξης του 40%-50% στις εγγυημένες τιμές που εισπράττουν σήμερα οι επενδυτές των υφιστάμενων φωτοβολταικών.

 

ekrhxh sth vurhtoΜια ισχυρή έκρηξη, η οποία προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 2 ατόμων, συγκλόνισε το νότιο τμήμα της Βηρυτού, στη συνοικία Χάροτ Χρικ, η οποία αποτελεί προπύργιο της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Μια στήλη πυκνού καπνού που υψωνόταν στον ουρανό ήταν ορατή από απόσταση, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με στελέχη της αστυνομίας, αλλά και όπως μετέδωσε η τηλεόραση της Χεζμπολάχ, υπάρχουν ακόμη πολλά θύματα στη συνοικία αυτή, η οποία είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη. Η πρωτεύουσα του Λιβάνου έχει πληγεί από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες, περιλαμβανομένης μιας την περασμένη εβδομάδα η οποία σκότωσε έναν πρώην υπουργό και αντίπαλο της Χεζμπολάχ.

 

plhrwma pago8raustikouΜε επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η επιχείρηση διάσωσης των 52 επιβατών του ρωσικού πλοίου που είχε εγκλωβιστεί στους πάγους της Ανταρκτικής εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα. Οι αυστραλιανές αρχές θαλάσσιας διάσωσης (Amsa) ανακοίνωσαν ότι «οι 52 επιβάτες του MV Akademik Chokalskii βρίσκονται τώρα στο αυστραλιανό πλοίο Aurora Australis». Η επιχείρηση απομάκρυνσής τους από το πλοίο είχε ξεκινήσει νωρίτερα σήμερα από ένα κινέζικο ελικόπτερο, το οποίο είχε καταφέρει να φτάσει στην περιοχή λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν. Το ελικόπτερο πραγματοποίησε πολλές 45λεπτες πτήσεις μεταξύ του ρωσικού και του αυστραλέζικου πλοίου για να μεταφέρει τους επιβαίνοντες σε ομάδες των δώδεκα. Αυτοί αποβιβάζονταν σε ένα νησάκι από πάγο, κοντά στο αυστραλέζικο πλοίο.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.