Δελτίο Ειδήσεων 03/12/2013

tsiprasΤη νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς και τις δεσμεύσεις του για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας». Ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας,  χαρακτήρισε το θέμα των πλειστηριασμών «βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας». Ο κ. Τσίπρας δήλωσε, στη συνέχεια, ότι «το θέμα των πλειστηριασμών δεν λύνεται ούτε με συσκέψεις ούτε με λεονταρισμούς». Όπως είπε «χρειάζεται άμεση και ξεκάθαρη λύση» και ανακοίνωσε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί και θα καταθέσει, άμεσα, τροπολογία σχετικά με το θέμα, «ώστε να απαγορευτεί η μεταβίβαση των δανείων από τις ελληνικές τράπεζες στα κερδοσκοπικά funds και να δοθεί παράταση στο καθεστώς προστασίας».

 

papouliasKoreaΔημόσια πρόσκληση απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μεγάλες εταιρείες της Κορέας να εκμεταλλευτούν -όπως είπε- το ευρύ φάσμα διαρθρωτικών και δημοσιονομικών αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη και να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο κ. Παπούλιας απηύθυνε την πρόσκληση από το βήμα του οικονομικού φόρουμ επιχειρηματιών της Κορέας και της Ελλάδας, στη Σεούλ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σήμερα και αύριο. «Η άρρηκτη σχέση που έχει δημιουργηθεί στη ναυτιλία, προσφέρει νέες ευκαιρίες αμοιβαίων επενδύσεων. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και αποτελεί πύλη εισόδου προς την Ευρώπη. Γνωρίζετε ότι τα λιμάνια έχουν πλέον έναν πολύ ευρύτερο ρόλο από αυτόν που είχαν παραδοσιακά. Λειτουργούν ως κέντρα διανομής και διοικητικής μέριμνας, παρέχοντας υπηρεσίες σε ολόκληρη την μεταφορική αλυσίδα. Ήδη, το λιμάνι του Πειραιά έχει εξελιχθεί στο ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι της Ευρώπης, με ραγδαία εξέλιξη σε υπηρεσίες διεθνούς διακίνησης, μεταφόρτωσης και διέλευσης προς τις ευρωπαϊκές αγορές».

 

plhsthriasmoi troika«Κόκκινες γραμμές» στο θέμα των πλειστηριασμών τραβά η ελληνική κυβέρνηση “σηκώνοντας το γάντι” στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Το ζήτημα των πλειστηριασμών, και των όποιων περιορισμών θα συνοδεύουν την άρση της απαγόρευσής τους, αποτελεί το κυριότερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και της τρόικας, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση έως το τέλος του έτους. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του Ευ. Βενιζέλου, του Γ. Στουρνάρα και του Δ. Αβραμόπουλου αποφασίστηκε η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά απέναντι στους τροίκανούς που απειλούν και πάλι ότι θα μπλοκάρουν τη χρηματοδότηση.

 

diaf8oraΗ Ελλάδα, μολονότι πλήττεται σκληρά από την οικονομική κρίση, έλαβε μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ η Ισπανία έχει μείνει πίσω στον τομέα αυτό, όπως εκτιμά η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, στο πλαίσιο της παρουσίασης του ετήσιου Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά, της κατάταξης των χωρών με βάση τη διαφάνειά τους. «Η αντίθεση μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδας είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα», σχολίασε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Φιν Χάινριχ, ερευνητής της οργάνωσης αυτής, η οποία εδρεύει στο Βερολίνο, με την ευκαιρία της παρουσίασης του Δείκτη για το 2013. «Στις δύο χώρες, παρατηρούμε πολύ διαφορετικές αντιμετωπίσεις της διαφθοράς στο φόντο της οικονομικής κρίσης και πιστεύω ότι οι προοπτικές είναι πολύ καλύτερες για την Ελλάδα παρά για την Ισπανία», πρόσθεσε.Σε σχέση με πέρσι η Ισπανία έχασε 10 θέσεις και βρίσκεται πλέον 40ή σε σύνολο 177 χωρών. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλότερα, στην 80ή θέση, όμως έχει κερδίσει 14 θέσεις από πέρσι, όταν βρισκόταν στην 94η θέση.

 

kourema stegastikwn daneiwnΣε «κούρεμα» του χρέους των νοικοκυριών προς τις τράπεζες ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση της Ισλανδίας. Η απόφαση αφορά στεγαστικά δάνεια, που είναι συνεδεμένα με τον πληθωρισμό. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα «αφαιρέσει» από τις πλάτες των πολιτών, συνολικά, 928 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε περίπου 24.000 ευρώ (4 εκατ. κορώνες) για κάθε δανειολήπτη. «Άμεσα θα επωφεληθεί σχεδόν το 80% των νοικοκυριών στην Ισλανδία, έμμεσα, όμως, όλοι θα κερδίσουν. Θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και η αγοραστική δύναμη» δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σιγκμουντούρ Ντέιβιντ Γκιουνλογκσον. Η κυβέρνηση εξετάζει τώρα ειδικές ρυθμίσεις προς υπερχρεωμένα νοικοκυριά – με άμεσες απομειώσεις του στεγαστικού δανείου – ύψους έως και 70 δισ. κορόνες, καθώς και φοροαπαλλαγές 80 δισ. κορόνων για την επόμενη τριετία. Το πρόγραμμα ισοδυναμεί με το 9% του ισλανδικού ΑΕΠ.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.