Δελτίο Ειδήσεων 04/12/2013

pelegrinhsΟ υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, παρέπεμψε στο 5μελές Πειθαρχικό Συμβούλιο των Μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη. Και αυτό ανεξάρτητα από το ότι ομόφωνα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε την μη παραπομπή του κ. Πελεγρίνη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Αναλυτικότερα, η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν προκύπτει κανένας λόγος από πράξεις ή παραλείψεις του επίμαχου Πρύτανη που να δικαιολογεί την παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ενώ έκριναν ότι η Σύγκλητος δεν έχει αρμοδιότητα εκ του νόμου να αποφασίσει επί του αιτήματος του υπουργού Παιδείας. Παρ΄ όλα αυτά, ο υπουργός Παιδείας απέστειλε στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Μελών του ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Σωτήρη Ρίζο, την πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Θεοδόση Πελεγρίνη, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

 

giatroiΤη συνέχιση της απεργίας τους μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου αποφάσισαν, σήμερα το μεσημέρι, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί μέχρι την τελική νίκη, καλούν τον υπουργό Υγείας «να εγκαταλείψει την εμμονή για ανθρωποθυσίες» και ζητούν την έναρξη αξιόπιστου διαλόγου.«Είχαμε την ελπίδα ότι αντί για απειλές και εκφοβισμούς, στο τραπέζι της διαμεσολάβησης θα υπήρχαν αναλυτικά τα βήματα της επονομαζόμενης μεταρρύθμισης -»βλέπε απορρύθμισης»- που θα διασφάλιζε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Πρότειναν ένα μήνα παράταση, αν λύσουμε την απεργία χωρίς φυσικά να παίρνουν πίσω δηλώσεις για τις απολύσεις των συναδέλφων μας,αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ στην ανακοίνωσή της.

 

samaras barozoΗ Ευρώπη δε θα ήταν Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, μας… χτύπησε στην πλάτη, αναγνώρισε τις προσπάθειες των Ελλήνων, αναγνώρισε πως η στήριξη από μόνη της δε φτάνει και τώρα περιμένει τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.  Μια συμφωνία που όπως είπε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, θα έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους.  «Δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει συμφωνία» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε πως «είμαι αισιόδοξος ότι εντός του έτους, όλο το πακέτο της διαπραγμάτευσης θα έχει ολοκληρωθεί». Πάντως, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες: «έχουμε καλύψει τους φορολογικούς στόχους, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, είμαστε ένα βήμα μπροστά (…) δεν καλύψαμε όλες τις απαιτήσεις, αλλά θα βρεθούν λύσεις», είπε.

 

tsiprasΗ ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει, πλέον, εντολή διακυβέρνησης της χώρας εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές του Μαΐου, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα των Financial Times. Σε συνέντευξη του σε βρετανικά ΜΜΕ,ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «σε αυτές τις ευρωεκλογές, οι πολίτες θα ψηφίσουν χωρίς φόβο, χωρίς τον φόβο της εκστρατείας που έκαναν οι αντίπαλοι μας το 2012, ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία όλα θα γίνουν έρημος».  «Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές με μεγάλη διαφορά, και φοβάμαι ότι και η Χρυσή Αυγή θα αυξήσει τα ποσοστά της», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και εκτίμησε ότι «για την κυβέρνηση θα είναι μια πραγματική καταστροφή». Όπως είπε «ο φόβος του κ. Σαμαρά είναι ότι θα είναι δύσκολο την επόμενη μέρα να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος (του μνημονίου) χωρίς να το στηρίζουν οι πολίτες». Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την πρόβλεψη ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν πριν το τέλος του επόμενου έτους.

 

antikapnistikos nomosΤο υπουργείο Υγείας θυμήθηκε το αντικαπνιστικό νόμο και ζητά την «Εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς», έλεγχοι που αφορούν καταρχάς σε τρόφιμα και σε επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών. Επιπλέον, όμως ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι και τα συνεργεία θα επιβάλλουν πρόστιμα στους επιχειρηματίες που δεν έχουν συμμορφωθεί με το νόμο του 2011 αλλά και στους καπνιστές οι οποίοι κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο έως και 500 ευρώ. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων, που ανέχεται την παραβίαση των διατάξεων, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο: «Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται εάν υπάρχουν ειδικές πινακίδες αναρτημένες με το σήμα απαγόρευσης του καπνίσματος στους ανάλογους χώρους, εάν υπάρχουν τασάκια κ.λ.π στα τραπέζια πελατών, εάν υπάρχει το απαιτούμενο βιβλίο αναφοράς και καταγραφής ελέγχων σε εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας».

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.